2012. november 27., kedd

BUSZ TORTA - Disney szülinapi party

A hétvégén a kisfiam 2. szülinapjára készítettem ezt a buszt, mivel imádja a buszokat, na és persze mindent, ami Micimackó, Hupikék Törpikék és Mickey Mouse ezért nem is lehetett volna megfelelőbb utas, mint pár Disney figura.
 
 
 
 
 
A tortát most nem is igazán a receptje miatt osztanám meg, - bár csokihabos banános tölteléke miatt az is megérne egy bejegyzést :-))),- hanem az érdekesség kedvéért a fázisfotókat, hogyan és meddig készül egy ilyen formatorta, és hogy melyek a paraméterei :)
 

Elkészítési ideje: 4 nap
 
ami persze nem azt jelenti, hogy 4 napos tortát tettem a vendégek elé :) hanem azt, hogy
 
 
  • 1.nap a fondantot készítettem el 2 kilogrammot, majd megszíneztem, bár még így is vásároltam hozzá kész színezett cukormasszát pótlásként.

Egy későbbi bejegyzésben majd megosztom ennek a saját készítésű fondantnak az alapreceptjét. Érdemes magad készíteni, a bolti kész fondantnak ugyanis elég borsos az ára.
 
 
 
  • 2.nap: a külső dekorelemek elkészítését végeztem. Ez nálam mindig a legelső, mivel a fondantból készített elemek ugyanúgy megszáradnak mint a marcipánbol készítettek, óvatosan kell bánni velük, de sem színük sem minőségük nem sínyli meg, ha már pár nappal hamarabb készen vannak.

 
  • 3.nap : piskótaalapok sütése torta töltése, majd az éjszakát a kész torta a hűtőben töltötte, hogy stabil legyen, és alaposan összeérjenek az ízek.


 

  • 4 .nap : vajkrémes alapozás, cukormázzal bevonás, minden más dekoráció....


Na, és persze készítés közben mindig számítani kell meglepetéssel, én majdnem minden alkalommal valamilyen technikai problémába :-)  ütközök, melyet megoldva időben mégis csuszasban voltam.

A busznál például a mennyiségek leptek meg :-) nem számítottam rá, hogy ilyen sok alapanyagot felvesz majd a forma:

  • 3  x 6 tojásos piskótát
  • fél kg mascarpone krémsajtot
  • 1 kg tejszínhabot
  • 1o db banánt
  • 1 kg csokoládét
  • 2 kg fondantot... stb stb :-)))
szóval igazi fitt torta volt :-))))) 6, 2 kilogrammal !!!



HAPPY BIRTDAY DAMIAN :-)))))))





Szendvicstorta

Egyszerű elkészítésű mutatós snack bármilyen partyra. Csak a fantázia szab határokat, bármivel tölthető, bármivel dekorálható, minden vendég szívesen vesz belőle egy szeletet.
 
Íme egy variáció szendvicstortára:
 
 
 
 
A fűszeres krémsajthoz szükséges:
  • 8oo g krémsajt - natúr
  • 1 lilahagyma nagyon finom apró kockákra vágva
  • só, bors 2o dkg gépsonka
  • 2 evőkanál majonéz
A szendvicshez szükséges:
  • 12 db nagyobb fehér toast kenyér
  • 3o dkg szeletelt sonka
  • 5 főtt tojás szeletelve
  •  
A dekorációhoz szükséges:
 
Paprika, uborka bármilyen kedvelt zöldségféle vagy felvágott , sajt stb...
 
Elkészítés:
 
A krémsajt hozzávalóit egy turmixban alaposan keverjük össze.Vágjuk le a toast széleit, 3 darabot rakjunk sorba, kenjük meg krémsajttal, tegyünk rá 15 dkg sonkát, majd kenjük ismét krémsajttal.
 
Rakjuk rá a 2. toast réteget ugyanígy mindig sajttal kenve, de ide tölteléknek a főtt tojást tegyük.
 
Végül zárjuk le ismét a tortát egy utolsó sonkás réteggel, és kenjük be minden oldalról a maradék sajttal.
 
Egy éjszakára tegyük hűtőbe, majd másnap röviddel tálalás előtt dekoráljuk.
 

2012. november 19., hétfő

Rúdfasírt rizsfelfújttal

Ez a recept a rizsfelfújt miatt kerül most mindenképpen megosztásra :-)))
 
Új receptként még csak nemrég próbáltam először, de nagyon -nagyon ízletes volt, még ha a minimális összetevők nem is erre utalnak. Erre is igaz : a kevesebb jobb :-)
 
Ha szereted a rizst, akkor igazán változatossá teheti ez a köret a konyhádat.
 
 
 
 
 
Köret – rizsfelfújt 2 -3 személyre

100-120 g rizs sós vízben főve

1 tejföl

1 kisebb doboz kukorica

1 nagyobb lilahagyma apró kockára vágva

 fűszerek


 
A rizst főzzük előre majdnem készre, tegyük a többi összetevőhöz és keverjünk össze mindent alaposan, rakjuk tűzálló edénybe és szórjuk le reszelt sajttal, majd sütőben süssük aranybarnára kb. 25 perc alatt.
 
 
 
Fasírt

750 g darált hús (fele sertés fele marha)

1 hagyma kockára vágva

1 fokhagyma

1 evőkanál sűrített paradicsom

2 tojás

2 szárazabb toast vagy fehér kenyér beáztatva

kb. 5 -6 evőkanál zsemlemorzsa

só , bors, levesízesitő és piros fűszerpaprika


A hozzávalókbol készítsünk egynemű fasírtot, majd azt őzgerinc fomában süssük kb. 45 percig.



 










SZILVÁS RÁCSOS

ÍME A LEGÚJABB ŐSZI SZILVÁS SÜTI RECEPT :-)

Pite vaníliás szilvakompóttal töltve
 

 
Ez a recept az egyik kedvencem, így gyakran készítem. 
Az eredeti recpt a német Cookazine magazin 2011 -es egyik számában található.
Én minimálisan megváltoztattam ezt a receptet, mert kihagytam a fahéjat.
Ha te szereted a fahéjat akkor viszont tegyél a szilvába csak bátran :))))
 
Másik változtatás: az omlós tésztát sem raktam összegyúrás után  hűtőbe, mivel egyáltalán nem lesz túl puha vagy ragacsos, és ha nem annyira hideg, akkor sokkal jobban formázható is.
 
A változtatásokat az én receptemben már el is hagytam.
 

Hozzávalók
Tészta
3oo g liszt
2oo g hideg vaj darabokban
1oo g cukor
pici só
1 vaniliás cukor
1 tojás

Kompót
1 kg szilva
1 csomag vaniliás pudingpor
1 vaniliás cukor
75 g cukor
50 g darált mandula vagy mogyoró
200 g tejföl


Elkészítés

Szilvákat mossuk meg daraboljuk fel. 75 g cukorral 1 vaníliás cukorral és a pudingporral főzzük őket kompottá. Ha készen van vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a mandulát illetve a tejfölt.
Hagyjuk hűlni, amíg elkészítjük a pite tésztáját.
Ehhez a lisztből a vajból 100 g cukorral , sóval vaníliával és 1 db tojással egynemű tésztát gyúrunk.
Ha kész, vegyük el a tészta 2/3 -adát. 1/3-adot rakjunk félre később a rácsokhoz. A nagyobb mennyiségű tésztadarabot nyomkodjuk bele egy kivajazott kb. 26 cm -es tortaformába egyenletesen vékonyan körbe egészen fel a széléig, majd villával szurkáljuk meg, és szórjunk még rá egy maroknyi mandulát.
Erre már rátehetjük a kissé hűlt kompótot, és dekoráljuk a tésztánkat a félrerakott tésztából készült vékony rácsokkal.
Sütési idö: 45 perc


 
 
 
 
 

2012. november 16., péntek

8 TIPP KELT TÉSZTÁK KÉSZÍTÉSÉHEZ

Előfordult már, hogy nem lett a kelt tésztád foszlós, vagy kemény lett, esetleg nem is kelt meg? Szerintem már mindenki találkozott ilyen és hasonló problémákkal ...

Íme néhány tipp tapasztalatból, hogy legközelebb ilyen bibi :-) ne forduljon elő:

  • Még időben minden hozzávalót készíts elő, hogy mindegyik legalább szobahőmérsékletű legyen, a kelt tészta egyik legnagyobb ellensége ugyanis a HIDEG.
  • A tej amiben futtatod az élesztőt legyen csak langyos, de ne túl meleg! A másik ellenség ugyanis a FORRÓ :-)
  • Inkább több vaj mint kevesebb, ez segít, hogy nagyon finom foszlós puha legyen a tészta.
  • Összegyúrásnál a tészta jellege inkább puhább legyen, mint túl kemény, majd később a nyújtáshoz ugyis használsz még elég lisztet, ami keményíthet rajta.
  • Kelt tésztát sütőben keleszteni: már én is próbáltam így keleszteni, ha nagyon szorított az idő, így viszont túl hamar feljött a tészta, a minősége viszont nem volt olyan mint a „lassan kelt“ -nek. Jobb a szobahőmérsékleten letakart lassan kelesztett tészta.
  • Ha megkelt a tészta soha ne gyúrd át erősen mégegyszer, akármit is ír a recept. Én néha csodálkozom receptekben ilyet látok, holott köztudottan a kelt tészta nagyon hamar törik, nem tesz jót neki a másodlagos gyúras!!! Elég ha kezeddel kicsit szétnyomkodod, majd nyújtófával tovább nyújtod.
  • Sütési tipp: mindig gőzben sütöm a kelt tésztákat: 5 perccel hamarabb mielőtt betenném a tésztát sülni, egy kis tűzalló tálban vizet teszek már be a sütőbe. Igy megfelelő gőz keletkezik a sütés idejére.
  • Sütési időn is múlhat, ha túl kemény lesz a tésztád. Nálam kelt  25-max 3o percet tölt a sütőben. Fonott kalács valamivel többet.

  • NAGYON FONTOS: SÜTÉSI HŐFOK: AZ ELSŐ 15 PERCRE MINDIG ALACSONYABB HŐFOKRA VESZEM A SÜTŐT, ÍGY MÉG KEL IS A TÉSZTA, ÉS JOBBAN ÁTSÜL, NEM BARNUL MEG ÉS SZÁRAD KI A TETEJE.
EZ NÁLAM PÁLDÁUL EGY KALÁCSNÁL ÉS LÉGKEVERÉSSEL ÍGY NÉZ KI :-))) : 

15 PERC 11O-12O FOKON          MAJD TOVÁBBI 25-3O PERC 15O FOKON.





2012. november 15., csütörtök

Újabb fitt receptek- Karfiolfelfújt, saslik, töltött zsömle

Aki ismer vagy rendszeresen követi a fitneszblogot, tudja, hogy mit vallok: a rendszeres mozgás nagyon fontos, csakúgy mint az egészséges táplálkozás, de diéta nélkül!
 
Ehetsz bármiből csak mértékkel.
 
Ez arra az esetre is vonatkozik, ha van némi súlyfelesleg rajtad, és fogyni szeretnél, annyi változtatással, hogy jobban odafigyelsz az összetevőkre, az elkészítésre a mennyiségekre.
Én 7 kilót fogytam ezzel a módszerrel, és továbbra is szorgosan tesztelem :-) főleg vacsorára a kevés kalóriás ételrecepteket.
 
A legfinomabbakat továbbra is igyekszem megosztani, ötleteket adva, hogy változatos lehessen az étrended :)

 
 
Karfiol felfújt 2 SZEMÉLYRE
 
 
 
 


Hozzávalók

1 db közepes fej karfiol

3 tojás

1 evőkanál vaj

1 evőkanál liszt

2 dl tej

só, bors, szerecsendió


Elkészítés
 

 
 
 
 
 

2012. november 14., szerda

Gyors vacsi recept - Sonkás tejfölös rétes

Biztos vagyok benne, hogy többen ismerik az édes réteseket túróval, almával, és rengeteg variációjában, mint a sós réteseket.
 
Pedig a sós rétesek spenóttal, sonkával, akár gombával, más zöldségfélékkel töltve nagyon finomak és laktatósak.
 
Ha van otthon egy rúd kész rétes tésztád gyors vacsit készíthetsz a családnak az alábbi recept alapján:
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók
 
1 rúd kész rétes tészta - nem fagyasztott
15 dkg sonka
fél doboz tejföl
6 evőkanál reszelt sajt
szezámmag
1 tojás
 
 
Elkészítés
 
A rétest ne vegyük ki a hűtőből, amíg nem készítettük el a tölteléket, mert ha hidegebb egyszerűbb vele dolgozni.
A töltelékhez vágjuk apró kockára a sonkát, és keverjük el a sajttal és a tejföllel, és sózzuk meg picit.
A rétest vágjuk négyzetekre, majd ezeket tovább háromszögekre.
Tegyünk minden háromszög közepére egy kis adag tölteléket, és a szélesebb oldal felől tekerjük fel kiflibe őket.
1 tojást verjünk fel, és kenegessük le vele a kis rétes kifliket, majd szórjuk le szezámmaggal, és tegyük be őket sülni.
 
Sütési idő: 2o perc alatt előmelegített sütőben
 
 
 

Burgonyakrémleves sajtos stanglival

Egy villámgyors olcsó finomság ...

 

Hozzávalók 4 személyre

1o közepes burgonya

1 nagyobb fej hagyma

só bors

1 leveskocka

2 dl tejszín vagy zsírszegényebb főzőtejszín

1o dkg bacon kockázva vagy szeletelve


Elkészítés

A hagymát kevés olajon megpirítjuk. Hozzátesszük a felaprított burgonyát, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, fűszerezzük és 3o percig főzzük. Ha megfőtt turmixgépben a tejszínnel összeturmixoljuk. Utolsó lépésként a bacont minimális olajon ropogósra pirítjuk és a levesünket ezzel tálaljuk.
 
 
TIPP
Ehhez a krémleveshez mártogatóként kész rétes tésztából spirálokat készítettem, sajttal megszórtam, és 1o percre aranybarnára
sütöttem.


 

2012. november 10., szombat

Illatos briós reggelire

Hmm...friss vaníliás briós reggelire egy pohár kakaóval. Isteni :-) Nem lehet megunni. Nemrég napokig járt az eszemben és tervezgettem mikor sütök, aztán végre egy nagyobb családi tízórai keretében hétvégen adódott alkalom erre a luxus reggelire :-)
 
TIPP: Ha kiprobálod a receptet,  és reggelire készülnek a briósok, állíts be ébresztő órat :-) kezdj neki időben, mert legalabb 2,5 - 3 órahosszát rá kell szánni, ha puha, omlós, szalagos brióssal akarod kezdeni a napot.
 



Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 3 csomag vaniliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • ½ tk. só
  • 4 dkg élesztő
  • 2-2,5 langyos tej, - mennyiség a tészta kemenységétől függ
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 1 citrom héja
  • Kenegetéshez kb. 7 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás a kész briósok lekenéséhez
  • szemcsés cukor díszítéshez -elhagyható

 
Nézzük most az elkészítést fázisaiban:

Az élesztőt 2 teáskanál cukorban és kevés langyos tejben futassuk fel, majd adjuk a többi összetevőhöz, és gyúrjunk egynemű  tésztát, takarjuk le és meleg helyen legalább egy-másfél óra alatt kelesszük meg.

 
Ha elkészült, osszuk fel a tésztánkat max. 12 részre, nyújtsuk ki egyenként inkább hosszúkás formára a tésztaadagokat, kenjük le olvasztott vajjal, tekerjük fel hosszában őket, majd tekerjük fel csiga alakúra briós formájában.



Kenjük le a briósokat tojással, szórjuk meg cukorral, majd hagyjuk legalább 30 percig a tepsin még kelni őket, és csak ezután tegyük előmelegített sütőbe. Gőzben kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sülnek.


 

2012. november 9., péntek

Forma-, motívumtorták 1.rész: Bemutató

Motívumtortákkal pontosan egy éve találkoztam először,
amikor a kisfiam 1. szülinapjára készültem valami különlegeset készíteni. Fórumokon keresve találtam rá a formatortákra, és nagyon megtetszett, hogy fondant masszával bármilyen témában igazi kis remekművek készíthetők :) úgyhogy eldöntöttem belevágok, lesz ami lesz....
 
Azóta már készítettem több tortát, de még mindig mindig rengeteget tanulok, minden alkalommal nagy kihívás, egy -egy torta elkészítése. Rengeteg türelem és időráfordítás szükséges, így csak barátok családtagok kapnak ilyen különleges ajándékot :-)
 
CÉLOM itt a blogban ezzel a témával részletesebben is foglalkozni, recepteket, és eddigi tapasztalataimat megosztani.
 
 
Most első részben az eddig elkészített tortákat láthatod:
 
 
 
TOPSY TURVY (FERDE) torta
Hupikék törpikékkel 1.szülinapra
 
Alsó szint túróhabbal, a felső feketeerdő krémmel készült.
 

 
 
 
CONVERSE TORTA
Csokis piskótatorta fehér-, és étcsoki habbal
 
 
 

VARRÓTORTA
Feketeerdő torta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Gnocchi vargányagombával

Személy szerint én a gnocchit nem szerettem...igazán csak a férjemnek főztem meg. Ehhez mindig a kész tésztát vásároltam, aztán gondolva egyet kb. másfél éve kipróbáltam otthon a készítést, és teljesen meglepődtem az eredményen :-)
Aki kipróbálta már ízben a kész hűtött szupermarketes és otthon készített gnocchik ízét tudja, hogy miről beszélek, ha azt mondom, ég és föld a különbség. Persze macerásabb otthon a tésztát gyúrni, de engem csak ez győzött meg, és azóta én is nagyon szívesen eszem.

Gnocchi alaprecept 4 személyre

  • 7o dkg szétfővő burgonya
  • kb.2o dkg liszt
  • kb. 1o dkg durum búzadara
  • 1 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • 1 tojássárgája
  • pici só


Burgonyát kockázva sós vízben főzzük puhára, törjük alaposan meg.

Tegyünk fel közben bő vizet forrni, amiben később kifőzzük a gnocchikat.

Ha picit hűlt a tört burgonya tegyük bele a többi összetevőt, és gyúrjunk egyenletes tésztát.

Bő liszten vágjuk el tésztát 6-7 egyenlő részre, majd sodorjunk belőlük kb. 2cm vastagságú rudakat, és ezeket ujjnyi vastag párnácskákra vágjuk fel, majd lobogó vízben 2-3 percig főzzük őket készre.


TIPP: Ha időnk engedi villán egyenként sodorjuk meg a gnocchi párnákat így kapjuk meg igazán a jellegzetes gnocchi formát. - én időhiány miatt ezt a lépést többnyire mindig kihagyom :-)


A kész gnocchikat nagyon sokoldalúan ízesíthetjük, rengeteg változatos recept szerint.


Én vargányagomával készítettem most őket.

A szósz elkészítéséhez  3oog gombát alaposan megmostam kockára vágtam, 1evőkanál olajon megpírított fél hagymához adtam őket, és fokhagymával sóval borssal bazsalikommal fűszereztem. Közben 4 fej nagyobb paradicsomot még felaprítottam, és a gombához adtam. Kb. 2o perc után utolsó lépésként a szószt 2 dl zsírszegény tejszínnel krémesre főztem.

Tipp: egy igazi finom gnocchi tetejéről tálaláskor soha nem maradhat le a parmezán sajt...








2012. november 5., hétfő

4oo kcal-ás könnyű ételek vacsorára hölgyeknek


Rizssaláta almával és zöldséges rántotta gazdagon



Esténként mindig az a legnagyobb gondom, hogy mit egyek, ami könnyebb, és nem mindig csak egyhangú zöld saláta, ezért kísérleteztem egy kicsit, így készült el egyik este egy rizssaláta, második este pedig egy zöldséges rántotta.
 

2012. november 4., vasárnap

Mini pizzák - a kedvenc pizza alaprecepttel

Rengeteg pizza receptet kipróbáltam már, de egyik sem volt olyan finom, mint az amelyiket a kedvenc főzős magazinomban a LISA Kochen&Backen-ben találtam.

Ennek már mésfél éve, és azóta legalább 3o x készítettem már ezt a receptet, és még nem sikerült megunni. Megosztom most itt is, a tészta az eredeti csak, én most nem 4 nagyobbat, hanem 15 minipizzát készítettem egy adagból.

Alaptészta:

2o g friss élesztő
fél tk. cukor
1 tk
3 ek.olívaolaj
4 ek. + 225 ml meleg víz
4oo g liszt

Kovászt így készítünk:

Az élesztőt a cukorral és 2 ek. liszttel összekeverjük. Kb. 1o percig kelesztjük.
A maradék lisztet, sót, olívaolajat vizet és a kovászt egy tálba tesszük és hozzáadjuk a kovászt is. Kb. 5 percig dagasztjuk, majd letakarva 6o percig kelesztjük.

Ha szépen megkelt bármilyen pizzát készíthetünk belőle.




TIPP:

Én csináltam már ebből a tésztából burgonya krémleveshez pizzakenyeret is. Ehhez csak a natúr tésztát megkentem olívaolajjal, és megszórtam sajttal. Nagyon, nagyon, nagyon finooom :-)



Tiramisu torta

Nagyon sokan kedvelik a tiramisut, még akkor is, ha a millió kalóriájával :) nem éppen könnyű süti. Elég ritkán szoktam készíteni, ha igen, inkább ősszel télen. De most nem csak az ízére vágytam, hanem szépet is akartam alkotni, mégpedig sütés nélkül, így készült el ez a hűtött habos torta, melyből 2. szeletet a férfiakon kívül garantáltan senki nem bír megenni a családban:)
 



Hozzávalók

5oo g babapiskóta- ebből 22-24 darabból vágjunk le kb. 2 cm-et egyenesre, a darabokat használhatjuk majd a tortához, a hosszabb egészeket pedig tegyünk félre a díszítéshez.

1o dkg vaj
2 dl friss hideg espresszó kávé

25o g mascarpone
25o g habtejszín
3 friss tojás
1o dkg cukor
ízlés szerint 2 cl csokilikőr
kakaópor -nem cukrozott-

 
 
 
 
Elkészítés 
 

A tortát mindig egy nappal érdemes korábban elkészíteni, hogy összeérjenek az ízek.

A készítéshez összetörtem a babapiskótát egy erős zacskóban. Ehhez profi segítségem volt :-)

Majd megolvasztottam a vajat, és hozzáadtam a piskótamorzsához, és a masszát egy 26 cm-es tortaforma aljába alaposan belenyomkodtam. 15 percre hűtőbe tettem, hogy megszilárduljon. Ez lett végül is a stabil torta alapom.

Közben elkészítettem a krémet: ehhez a 3 tojás sárgáját cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a mascarpone sajtot, és a csokilikőrt.
A tojásfehérjéket kemény habbá vertem, csakúgy mint a tejszínhabot.
Nem is maradt más hátra mint a 3 féle habot óvatosan összekeverni, és kész is a tiramisu krémünk, következhet a "rétegelés".

Ehhez a tortaformába 1 szint kávéba itatott babapiskótát tettem, erre rá a krém felét. A folyamatot mégegyszer megismételtem, így 4 rétegű tortát kaptam. Az éjszakát a hűtőben töltötte a süti, és csak másnap tálalás előtt raktam körbe a maradék babapiskótával, és szórtam le kakaóporral.

 
 
 
 

2012. november 3., szombat

A fitt recepttár átköltözik...

Nemcsak főzni imádok de megszállottan sportolni is. Na igen, a sok megfőzött kalóriát le is kell dolgozni.
 
Milyen meglepő, hogy pontosan ezért egy sportblogot is írok :-)))
 
Úgy döntöttem , hogy téma szerint a kevés kalóriás ételeket inkább ott a sportblogban gyűjtöm majd össze.

 
Gyere át és szívesen látlak az oldalon, ahol finom receptek közül válogathatsz, akár reggelire és vacsira is találsz ötleteket:
 

 
FITNESZBLOG