2013. február 28., csütörtök

Aszalt szilvás pralinék

Annyira finom lett a fríz torták praliné dekorja, hogy gondolva egyet előbányásztam :-) a szilikonos pralinéformákat, és készítettem még pár aszalt szilvás bonbont is.
Egy töltelékkel 2 variáció született, egy csak étcsokoládés és egy rétegelt cornflakes-fehércsokis.
Nem vagyok nagy praliné profi, ezért még gyakorolnom kell, hogy ne csak finomak legyenek, de a felszínük igazán szép legyen...:-)



Töltelék:

5 db aszalt szilva
1o dkg marcipán
2 evőkanál tejszín

Étcsokis variációhoz még:
15 dkg csoki

Fehércsokishoz: 
8 dkg fehércsoki
2 evőkanál összetört cornflakes
1o dkg étcsoki

  • A töltelékhez  az aszalt szilvát, a marcipánt  összegyúrtam.
  • 2 evőkanál tejszínt hozzáadtam.
  • A mennyiségből 30 pici golyócskát formáztam.
Eléggé ragad a massza, ezert érdemes a kezünket néha kókuszzsírral bekenni.

  • Az étcsokishoz gőz fölött felolvasztottam a csokit.
  • A szilikonos formát tele öntöttem.
  • Picit vártam, majd az egész csokit visszaöntöttem.
Hogy ennek mi értelme volt ? :-))) Az hogy a csoki mindenütt  érje a formát és vékony réteggel bevonja, így tölthető lesz a praliné.

5 percre a hűtőbe raktam, amikor megszilárdult egy- egy szilvás golyócskát tettem mindegyik kockába. Picit szétnyomkodtam. Majd lezártam még olvasztott csokival, a felesleget egy szilikonos lapáttal lehúzgáltam, picit megütögettem, hogy szép egyenletes legyen és visszatettem hűteni.
  • A fehér csokis szívekhez összetörtem a cornflakest, felolvasztottam külön-külön gőz fölött a fehér és étcsokit.
  • A fehér csokit vékony rétegben a forma aljába öntöttem.
  • Rászórtam az összetört cornflakest, és 5 percig hűtőbe tettem.
  • Amikor megszilárdult megtöltöttem a marcipänos töltelékkel, majd lezártam a formákat egy réteg étcsokival.

Mindkét variációt 3 órára még a hűtőbe tettem.

TIPP: aki szereti az alkoholos bon-bonokat tehet egy kanál szilvapálinkát is a marcipános masszához :-)))



2013. február 27., szerda

Üvegben sült márványsüti

Ismét egy tipikus német ötlet :-) 
kavart sütik sütése és tartósítása üvegben. 



Állítólag akár több hétig is tartósak maradnak.

Németországban nagyon trendy ez a sütési mód, de megosztja a háziassszonyok táborát. 
Én is kipróbáltam, nem mintha nálunk egy süti is tartósításra szorulna :-))), hanem azért, mert én kicsit szkeptikus voltam, 
és látni akartam, hogy működik -e egyáltalán a dolog :-).
Engem a végeredmény teljesen meggyőzőtt, nem más a sütés mint egy nagyobb formában. 
A friss süti még szaftosabb lett mint az normál sütésnél.
Ha kisebb méretű sütiket szeretnénk készíteni, de nincs sütőformánk, akkor ez a tökéletes megoldás. 
Az üvegben is nagyon mutatós, szépen díszítve van benne fantázia, lehet ötletes ajándék, feltéve ha marad belőle :-)) 

Ami pedig a tartósságát illeti: ezzel kapcsolatban majd pár hét múlva jelentkezem... :-)))


Hozzávalók 6 db kb. 12 cm átmérőjű üveghez
250 g vaj
4 tojás
2 vaníliás cukor
175 g cukor
pici só
1 jól megmosott bio citrom lereszelt héja

300 g liszt
50 g keményítő
1 sütőpor

2 dl tej + 3 evőkanál tej
3 evőkanál kakaópor
30 szem mirelit meggy



Elkészítés


  • Üvegeket alaposan vajazzuk ki.
  • Vajat, cukorral, vaníliával, sóval habosra keverjük.
  • Citromhéjat és a tojásokat egyenként hozzáadjuk. 

  • Keményítőt, lisztet és sütőport össszekeverjük, felváltva a tejjel lassan a masszához adjuk.  
  • Válasszuk ketté a tésztát, a felébe kakakóport és 3 evőkanál tejet tegyünk.
  • Adagoljuk a masszákat felváltva egy-egy kanállal mindig az üveg közepére.
  • Kezdjük mindig a sárga masszával, aztán barna, ismét sárga, ismét barna stb...


Igy szép márványozást kapunk.
Minden üveget csak félig töltsünk, ez akkor igazán fontos, ha le is akarjuk zárni majd.


Minden adag tésztába nyomkodjunk 5 szem meggyet.

Sütési idő és hőfok: kb. 3o perc, 18o fokon, légkeveréssel 15o-16o fokon.

Porcukorral meghintve tálalhatjuk.


Tippek: 

Sütéshez akár nagyobb hőálló csészéket is használhatunk.
Bármilyen kavart tészta elkészíthető ilyen módon.
Ha tartósítani szeretnénk, ne használjunk gyümölcsöket.

2013. február 23., szombat

Fríz tortácskák

Az aszalt szilva és a szilvalekvár a kedvencem :-)
 Minden mennyiségben meg tudnám enni..
Nemrég hallottam Németországban csak a fríz tortáról, ami leveles tészta tejszínhab és szilvalekvár kombinációja.
 
Ezt készítettem el mini variációban.
 
El sem tudod képzelni, hogy ez finom lehet ??? :-)))
Pedig bizony az ....
 
És annyira egyszerű, sütéssel együtt 4o perc alatt finomságot varázsolhatsz az asztalra.

 
 
 
 

Először egy önálló téli tortaként készítettem el a szilvalekváros -habos tölteléket vajas piskótával.



Az is nagyon finom volt, de az eredeti receptet leveles tésztával semmi nem múlja fel.
A piskótás tortában nekem túl sok volt a tészta és kevés a hab.



Na a tradicionális variációval nincs ilyen probláma, bőven van benne hab és lekvár, nem hiányzik semmi :-)))





RECEPT 6 db mini tortához leveles tésztából (kb.1o cm-esek)

Hozzávalók

Tészta:

2 csomag már nyújtható leveles tészta - nem fagyasztott
3 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
2 dl habtejszín
1 cs. habfixáló
szilvalekvár
1 tojás

Dekorhoz:
3 aszalt szilva
8 -1o dkg marcipán
5 dkg étcsoki

Elkészítés

Először készítsük el a dekorációt.
Ehhez a szilvákat kisebb kockára vágjuk. A marcipánból 3 kisebb adagot elveszünk, kézzel kicsit koronggá lapítjuk, a közepébe beleteszünk a szilvából, összezárjuk és golyókat formázunk.

A csokit gőz fölött felolvasztjuk, a golyókat belemártogatjuk majd hagyjuk megszáradni.

A mini tortákhoz a tésztából 12 db kört vagy virágot szaggatunk. 

6 db-ot cikkekre vágunk, ezek kerülnek majd a torták tetejére.

Több helyen villával megszúrkáljuk a tésztadarabokat, és lekenjük a tojással.

1o perc alatt forró (18o fokos) sütőben aranybarnára sütjük őket.

A tejszínt cukorral vaníliával és habfixálóval kemény habbá verjük.

Habzsákkal az egész tortalapokra nyomkodjuk, erre teszünk egy bő teáskanál lekvárt, és egy másik réteg tejszínhabot, majd ebbe szúrkáljuk bele a körcikkeket legyező vagy virág alakban.

Félbevágott aszalt szilvás pralinéval dekoráljuk mindegyiket.


Megjegyzés: ha nincs kedved a minikkel :-) bajlódni, elkészíthetsz a fennti adagból egy darab nagyobb kb. 2o cm-es tortát is.









2013. február 21., csütörtök

Ananászos fasírtgolyók kókuszos zöldséggel

Szerintem a tipikus ananászos currys csirkét mindenki ismeri, de másképp is készíthető currys finomság.
 
Én ma egy újabb elkészítési móddal kísérleteztem :-)
 
Fasírtgolyókba raktam ananászdarabkákat, és curryt is, a zöldséghez az elmaradhatatlan kókusztejet.
 
Csak ajánlani tudom ezt a finom krémes kicsit édeskés ízvilágot.
 
Még az apróságunk  :-) is jót falatozott belőle.

 
 
A képen látható fitt recept :) csak a zöldségekkel és húsgolyókkal készült, ha valaki tartalmasabb ebédet szeretne természetesen jázmin rizst vagy wok-tésztát is fogyaszthat hozzá.



Hozzávalók 4 személyre

4oo g darált hús marhából
1 szárazabb zsömle
1 tojás
1 ananász konzerv - ha lehet nem cukrozott
1 fej brokkoli
2 kaliforniai paprika
1 nagy póréhagyma
2oo g bambuszrügy
3 gerezd fokhagyma
2 dl kókusztej
1 dl víz
1 teáskanál keményítő
Ízlés szerint édes és sós szója szósz
Ízlés szerint curry
pici só




Elkészítés

A beáztatott zsömlét összekeverjük a hússal, a tojással és curryvel, pici sóval 1 gerezd áttört fokhagymával. Az ananászt egészen pici darabokra vágjuk, és a masszához adjuk, majd csinos kis golyókat formázunk, és kevés olajon aranybarnára sütjük őket.

A megmosott brokkolit rózsákra szedjük, a paprikát és póréhagymát is mossuk, felvágjuk, a bambuszrügyet lecsepegtetük, és lemossuk.

Wokban 2 evőkanál szezámolajat (vagy más wokolajat) felforrósítunk, a zöldségeket 4-5 percig sütjük, hozzáadunk 2 gerezd áttört fokhagymát, egy kevés vizet, a kókusztejet, a szójaszószt, és a curryt.
További 5 perc után hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.

A kész zöldségköretet tálalhatjuk az ananászból és fasírtgolyókból készített nyársakkal , vagy ízlés szerint rizzsel, tésztával.




2013. február 19., kedd

Almás kalács- Vendégségben a Nosalty.hu-n

Nagyon örültem a Nosalty.hu felkérésének, hogy a Gasztroblogger rovatba készítsek valami finomságot.
 
Az eredmény ez a tavaszi almás kalács lett.
 
Kattints a képre vagy a linkre, és ellátogathatsz a magazin oldalára, ahol megtalálod a receptet, és az elkészítés leírását is.

Recept A NOSALTY-n

 
 

2013. február 17., vasárnap

Kézzel festett formatorta

 
Nagy kőbe vágtam a fejszémet :), amikor eldöntöttem, hogy a következő formatortám kézzel festett lesz. 
 
Rengeteg gyönyörűséget láttam már, melyek nagyon kiváncsivá tettek. 
Érdekelt az elkészítés menete, miben másabb, mint a 3D-s formázások, könnyebb, nehezebb...??? 
 

Csupa kérdőjel a fejemben :-)

  
A múlt héten végre rászántam magam. Egy szülinapi tortát készítettem a barátnőmnek, akinek a madarakhoz

fűződő szeretetéből kiindulva :))) - már hamar kialakult a torta témája a fejemben:
 
 
Tavasz, indákkal, virágokkal, madárral és lakjával, 3D-s elemekkel és 2D-s kézi festéssel.
    

 Sajnos nem minden kép adja vissza a méreteket de talán itt az ünnepelttel :-) látszik, hogy egy kis pici aranyos 2 emeletes torta született. A legalsó torta átmérője mindössze 2o cm volt.
 



Úgy döntöttem, hogy ez alkalommal az elkészítést lépésről lépésre bemutatom, mivel a torta " kockás rétegelése" is megér pár sort.
 
 
 


És mielőtt még elfelejteném :-))) a kritikusokat már most megelőzném: igen tisztában vagyok vele, hogy az ételfesték nem egészséges, nem is szoktam a sütikben használni, csak a fondant színezéséhez, amit soha senki nem eszik meg a tortákból, én legalább is nem ajánlom.
Ez volt az első, talán utolsó alkalom, hogy ételfesték elfogyasztásra került, és nem valószínű, hogy gyakran előfordul majd. Eddig ezt az egy alkalmat mindenki túlélte :-)

Egy szónak is száz a vége, természetesen mindenkinek lehet véleménye, de ha megjegyzést írtok ne erről a témáról "diskuráljunk", mert a bejegyzés a fondant kézi megfestésével foglalkozik, és nem azzal, hogy mennyi felesleges dolgot használunk a konyhánkban.
  
 

 
A torta elkészítés lépésről - lépésre

A piskóta és töltése már egy nappal hamarabb készült, és egy éjszakát a hűtőben töltött, hogy igazán stabil legyen. Mindenképpen szükség volt rá, mert a karikákra szabdalás bizony eléggé rontott a stabilitásán.
 
I. lépés - vajas piskóta
 
A piskóta, hogy elég kemény legyen a későbbi munkálatokhoz :-) olvasztott vajjal készült.

Hozzávalók egy 2o cm-es tortaformához

3 tojás
3 evőkanál meleg víz
pici só
6o g cukor
5o g keményítő
1oo g finomliszt
25 g olvasztott vaj
1 teáskanál sütőpor
egy jól megmosott fél citrom reszelt héja

A tojást, cukrot, sót, vizet habosra keverjük. A lisztet keményítőt sütőport elkeverjük, és óvatosan, hogy ne törjön a hab, hozzáadjuk. A vajat éppen csak felolvasztjuk , és legutoljára a masszához adjuk.

Ehhez az alsó részhez összesen 3 db piskótát sütöttem.. 2 db-ot ételfestékkel színeztem, melyet a készítéskor, már a tojásos masszához kevertem.

A torta felső pici emelete, nem volt kockás, nem volt színes, ahhoz csak egy 4. piskótát sütüttem, amiből kiszabtam a szükséges méretet.


II. lépés - A meggyhab töltelék
 

Ha kockás tortát szeretnél sajnos nem nagyon tudsz kreativkodni a töltelékkel, nem lehetnek különböző állagú vagy vastagságú krémek. Csak egy fajtával tudsz dolgozni. Én egy étcsoki forgácsos meggyhabot készítettem a következő hozzávalókból:


1 tejföl
25o g-os mascarpone krémsajt
3oo g mirelit meggy
1oo g cukor
1 vaníliás pudingpor
egy jól megmosott fél citrom reszelt héja és leve
1 csomag zselatinpor
2 dl habtejszín
8o g csokiforgács
  

A meggyet 3 evőkanál vízzel, 5o g cukorral és a citrom levével felfőzzük, amikor már bővebb levet enged a pudingporral kompóttá sűrítjük. Hagyjuk kihűlni, majd összeturmixoljuk. A mascarpone sajtot a tejföllel elkeverjük, a citromhéjat 5o g cukrot hozzáadjuk. A zselatint 6o ml vízben beáztatjuk 5 perc után meglangyosítjuk, 3 evőkanál tejfölös masszát adunk hozzá, majd ezt a fellazított zselatint belekeverjük a teljes tejfölös masszába. 
A tejszínt habbá verjük, és óvatosan váltva a csokiforgáccsal összekeverjük a tejfölös masszához.
Utoljára pedig következik a meggyszósz.
      
III. Torta "szabása"

 
Mind a 3 színű piskótát középen 2 tortalapra vágjuk. 
Sablon segítségével különböző átmérőjű, de kb. egyforma széles karikákat vágunk.


 

Következő lépésként a karikákat a képen látható módon új sorrendben egymásba rakjuk.
 
Ha elkészültünk, a számozott sorrend betartásával megtöltjük a rétegeket habbal, és mostmár egymásra rakjuk a színes tortalapokat.

 
 
Ez a fajta csíkozás felvágáskor egy körülbelüli kockás :-) mintázatot eredményez.
 
 
 
 
 
 
 
 
IV. A torta vajkrémes alapozása
 
 
Ha kész a töltés, következik a vajkrémes alapozás. Ha tejszínes krémeket használunk, az feloldhatja a fondant cukormázat. Ezért "le kell szigetelnünk" a torta belsejét lekvárral vagy vajkrémmel vagy ganache-val. Én a vajkrémre esküszöm :-), egyszerű, biztos, de mindenkinek más módszere van.
 
A vajkrém hozzávalói:
 
25o g kókuszzsír
1 cs tejszínízű habpor
120 ml langyos tej
5oo g porcukor

 

A habport a tejet és a kókuszzsírt kézi habverővel elkeverjük, majd lassan adagoljuk hozzá a porcukrot, és legalabb 5 percig jó krémesre keverjük. A kész krémmel vékonyan bevonjuk a tortánkat.
Ha a vajkrém picit megszáradt, következhet a fondantos bevonás és minden egyéb dekoráció.


 
V. A torta bevonása fondanttal
 
Ha nem kész nyújtható fondantot használunk a bevonáshoz, akkor ezt napokkal korábban már készítsük el.
A képre vagy a linkre kattintva egy régebbi bejegyzésből megtudhatod, hogyan készíts FONDANTot OTTHON.

 
 
VI. A torta festése
 
A fondanttal bevont tortát vodkával elkevert ételfestékkel festettem meg. Ez kiváló módszer :-) Az alkohol hamar elillant, így nem oldotta fel a cukormázat.
 
Ami kicsit bosszantott, az az, hogy a magas koncentrációjú ételfesték színe határokat szabott, nem keverhető ki bármilyen szín, de ezen még ügyeskednem kell :-)
 
Nyílván FEHÉR ételfesték lenne még szükséges, de eddig még nem találtam megfelelőt.
 
Az ecset mérete is nagyon fontos, én így első nekifutásra túl vastagot használtam, legközelebb hajszálvékony ecsettel próbálkozom, mert nem szeretem ezeket a túl vastag vonalakat.
 
Fontos kevesebbel elkezdeni a festést, és utána kiegészíteni még elemekkel. Én sajnos elkövettem azt a hibát, hogy az alsó tortától kezdve felfelé dolgoztam, nem terveztem meg a lépéseket előre, így kicsit sűrű lett az indázás.
 
ÖSSZESÉGÉBEN: Már így az első alkalommal is sikerült rengeteg tapasztalatot gyűjtenem.
 
A FESTÉS NEM VOLT ANNYIRA STRESSZES MINT A CSAK 3D-S FORMÁZÁS. PERSZE KÉZÜGYESSÉGET EZ IS IGÉNYEL, ÉS NAGYON NAGYON SOK GYAKORLÁST, DE HA VÁLASZTANOM KELLENE 3D VAGY 2D A 2 D-NÉL MARADNÉK.
 
 
PS: Ha valakinek több tapasztalat van, esetleg tippjei, mert festett meg már gyakran fondantot örülnék, ha megosztaná a tudását velem, velünk is :) 
 
 
ÉN MÁR VÁROM, HOGY KÉSZÍTHESSEM A KÖVETKEZŐT...
 
 
 
 

2013. február 10., vasárnap

Narancsos dunahullám szelet

A hétvégén light-os süti receptet teszteltem, és hogy micsoda sikerrel :-) Na jó a " light-os" egy tág fogalom.
Nem mintha nem lenne a sütiben cukor, de csoki nélkül joghurttal mégis könnyebb mint egy vajkrémes dunahullám.
És a narancs...hmmmmm.... tökéletes kiegészítője a joghurtnak.


Hozzávalók egy 32x 39 cm-es tepsihez:
Tésztához:
2o dkg cukor
1 db vaníliás cukor
2o dkg vaj
4 tojás
2 dl joghurt
3o dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál tej
1 db narancs lereszelt héja
5 narancs
A krémhez:
2 csomag vaníliás habpor
3 dl tej
3 dl krémjoghurt
1 db narancs lereszelt héja
A narancsmázhoz:
5 dl narancslé
2 kis csomag színtelen tortazselé por
3 evőkanál cukor
Elkészítés
Az első lépést nem fogjátok szeretni :-) mert kicsit időigényes, na de aki finomat akar enni.....
A narancsokat mossuk meg forró vízben, majd legalább kettőnek a héját reszeljük le.
Hámozzuk meg mindet, úgy, hogy héj alatti fehér bőrből semmi ne maradjon a gyümölcsön, osszuk cikkekre, és a cikkekről is szedjük le a szétválasztó belső héjakat.
A vajat a cukorral, vaníliás cukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá a joghurtot, egyenként a tojásokat, egy darab narancs héját, és a sütőporos lisztet. Felezzük meg a masszát, az egyik felét, sütőpapírral bélelt tepsire kenjük, a másik felébe tegyük bele a kakaóport, és még 2 evőkanél tejet, majd kenjük ezt is a tepsibe a fehér masszára, és nyomkodjuk bele a kiszedett narancs filéket. Süssük a tésztát előmelegített sütőben.

Sütési idő és hőfok: kb. 3o perc, 18o fokon, légkeveréssel 15o-16o fokon.

A krémhez a joghurtot tejet és vaníliás krémporokat verjük kb. 3 perc alatt habosra. Vonjuk be vele a kihűlt sütinket, és 6o percig hűtőben jól hűtsük át.

Utolsó lépésként a hideg narancslevet a cukrot, és a zseléporokat keverjük csomómentesre, majd állandó kevergetés mellett egyenletes hő fölött fözzük fel. Öntsük utolsó rétegként a krémmel már bevont sütire.

Igazán akkor finom a süti, ha már egy éjszakát a hűtőben töltött, ezért érdemes vendégvárás előtt egy nappal hamarabb elkészíteni. Tálalása mutatós, ha a felvágott szeleteket narancsszeletekkel dekoráljuk.

2013. február 4., hétfő

Szaftos csoki szuflé

Ki ne szeretné ezt a mennyei finomságot?
 Meleg picit még folyós szétolvadó csokis süti kombinálva a savanykás gyümölcsszósszal és jéghideg fagylalttal.. hmmmm... :-)
Nem könnyű viszont eltalálni egy felfújtnál azt a pontot amikor még nem száraz de nem is túl folyós a belseje.
Egy igazi jó szuflé ugyanis még medium, és szaftos.
Nekem ezt a pontot 3. nekifutás után sikerült csak eltalálnom :-)
és csak ezzel a recepttel, amikor lefagyasztva kell sütni az előkészített sütiket, úgy látszik így megfelelő csak sütés közben a hőmérséklet eloszlása.

Hozzávalók:

150 g étcsokoládé
150 g vaj
120 g cukor
3 tojás +3 tojás sárgája
1 vaníliás cukor
120 g liszt


Gyümölcsszósz:
250 g fagyasztott erdei gyümölcs vagy málna
1 fél citrom leve
4 evőkanál cukor
1 evőkanál keményítő

Vanília vagy tejszínes málna fagyi



Elkészítés:

Csokit és vajat gőz fölött felolvasszuk. A tojásokat  a 3 db plusz tojásssárgával , cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a felolvasztott csokit és a lisztet.
A masszát 6 db kivajazott és cukorral kiszórt soufflé formába vagy csészébe öntjük és éjszakára a fagyasztóba tesszük.
Másnap felolvasztás nélkül 18o fokon, légkeveréssel 15o-16o fokon, és gőzben sütjük,  mindig ellenőrizve kb. 15-18 percig.
Valóban számít minden perc :-)

Tálaláshoz szószt készítünk: ehhez a gyümölcsöt cukorral és citrommal felfőzzük, majd szűrőn átpasszírozzuk, és a keményítővel besűrűsítjük.

A teljes boldogsághoz már csak a fagylalt hiányik.... :-)


Bienenstich (méhcsípés) :-))) muffin

A hétvégén egy nagyon kedvelt tradicionális német sütit készítettem, ami Németországban leginkább torta vagy tepsis formában kapható.
Én most muffin formában alkottam :-) meg ezt a mandulás, mézes vaníliakrémmel töltött finomságot.

Hozzávalók

Tészta:
15 g friss élesztő
80 ml tej
60 g cukor
1 vaníliás cukor
250 liszt
pici só
1 tojás
50 g puha vaj
1 citrom héja


80 g mandula

Mézes öntet:
2 evőkanál tejszín (vagy tej)
30 g méz
60 g cukor
20 g vaj

Krém:
1 csomag vaníliás pudingpor
20 g cukor
2 dl habtejszín

Elkészítés

A kelt tésztához felfuttatjuk a tejben egy kanál cukorral az élesztőt.
Hozzáadjuk a lisztet sót cukrot, citrom héját,  legvégén a vajat. 40 percig kelesztjük.

Közben az öntet összetevőit felmelegítjük míg elovadt a vaj és a cukor. Picit hűlni hagyjuk.

Ha megkelt  a tésztánk, 12 kisebb labdát formázunk, egy kivajazott muffin formába nyomkodjuk őket, a tetejüket megvizezzük, megszórjuk mandulával és mindegyikre öntünk a mézes öntetből.
Fogpiszkálóval megszurkáljuk mindegyiket. Letakarva még 20 percig kelni hagyjuk, majd megsütjük.

Sütési idő és hőfok: kb. 2o perc, 18o fokon, légkeveréssel 15o-16o fokon.


A krémhez a pudingporból, cukorral kissé keményebb pudingot főzünk. Ha kihűlt óvatosan összekeverjük a felvert tejszínhabhoz, és megtöltjük a muffinokat.