2013. június 30., vasárnap

Gesztenyés alagút - avagy egy igazi „távoli” magyar finomság

Távol? Attól függ, milyen szemszögből nézzük :)

Egy olyan receptet olvashattok most, amiért 11oo km-t kellett utaznom, hogy elkészíthessem :))))))) Nem itthonról jelentkezem, hanem Debrecenből, bááár mégiscsak itthonról. Itt is otthon vagyok, csak már másképp mint régen -”csak” látogatóban, „csak” nyaralni...

De, ha már van szerencsém Magyarországon járni, az első a TÚRÓ RUDI, a második a gesztenyepüré, amit biztosan ki nem hagyok. Már csak azért is mert Magyarországon a gesztenye minimális pénzért elérhető, míg Németországban majdnem csak internetről rendelhető és legalább 5x-öse az itthoni árnak.


Szóval butaság lenne nem kihasználni az alkalmat, ezért most hétvégén ez a tiramisu alapú gesztenyés alagút készült, amit kedves meghívásra vittem vendégségbe.





RECEPT 8 személyre

Hozzávalók

5oo g gesztenyepüré
1,5-2 dl tej
1oo g cukor
2 db vaníliás cukor
5oo g mascarpone
4oo g habtejszín
6 db zselatinlap
1oo g étcsoki
kb. 12-15 db babapiskóta
2 espresszó elkeverve 2 dl vízzel - vagy kávé helyett 3 dl tej

Elkészítés

A gesztenyepürét, tejet, mascarponét, cukrot a vaníliás cukrokkal keverjük ki jó krémesre. A csokit daraboljuk forgácsokra, adjuk a krémhez. A zselatinlapokat áztassuk be 5 percig bő vízben, majd csavarjuk ki, és egy edényben 4-5 evőkanál vízben langyosítsuk meg, míg teljesen fel nem oldódik, de ne főzzük. Tegyünk hozzá a hőkiegyenlítés miatt 2 evőkanál krémet, majd az így fellazított zselatint adjuk a többi krémhez, és keverjük csomómentesre.
A habtejszínt is verjük habbá és adjuk utolsó lépésként a krémhez.
Egy alagút, vagy király sütőformát vajazzunk ki, szórjuk ki 1 babapiskóta morzsájával.
Öntsük bele a krém 1/3-át, tegyünk rá a forma hosszában kávéban vagy tejben áztatott babapiskótát.
Ezt a rétegelést még kétszer ismételjük meg, míg megtelik a formánk, és már kész is vagyunk :)

Egy éjszakára, de legalább 5 órahosszára tegyük hűtőbe a kész finomságot, hogy tálaláskor jól szeletelhető legyen.

PS:-)))
Szeretem ezeket a pillanatokat ..., ezek gazdagítanak :-)

Isteni volt kiülni a kertbe, beszélgetni, Nők lapját lapozgatni, élvezni a napsugarakat, kávézni és ezt a hűtött édességet nyammogni :-)))



















2013. június 24., hétfő

A hét szakácsa a Nosalty.hu-n

Végre egy felvillanyozó hír :), ez most rám fér ...

Rendszeres receptfeltöltő vagyok a Nosalty.hu-n webszakácskönyv portálon, a héten pedig lehetőséget kaptam, hogy A hét szakácsa rovatban bemutatkozzam. 

Ez igazi elismerés, igazán köszönöm a lehetőséget.







2013. június 18., kedd

Csokis tarte -muszáj kipróbálni :)

Egyszerű gyors csokis receptet olvashattok most, 
pontosan ezért lesz szerintem sokak kedvence.


Meg azért is, mert ilyenkor nyáron még picit melegen
 jéghideg fagyival vagy parféval verhetetlen édesség. 

-Mint például ezzel a baileys parfé-val-:-))))))))))




A süti belseje frissen nagyon szaftos, 
de akár másnap jól átmelegítve is szinte olyan, 
mintha frissen sült volna.


RECEPT 28 cm-es tarteformához:


Hozzávalók

Pite tészta
220 g liszt
1 tojás
4o g cukor
1 vaníliás cukor
12o g vaj
pici tej

Csokis töltelék
400 g étcsokoládé -nagyon csokis :-)))))
200 g vaj
150 g cukor
5 tojás
12o g liszt



Elkészítés

A pitetészta összetevőiből gyúrjunk egynemű tésztát.
Liszten nyújtsuk kb.fél- cm vastagságúra.
Tegyük egy kivajazott piteformába, szúrkáljuk meg több helyen villával.
A csokit olvasszuk fel a vajjal gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben alacsony hőfokon.
A tojásokat válasszuk szét.
A fehérjét pici sóval verjük kemény habbá.
A tojássárgáját keverjük a cukorral krémesre míg világos masszát kapunk. Adjuk hozzá az olvasztott csokit a lisztet, majd a fehérjehabot. Öntsük a tésztára.
Előmelegített sütőben süssük kb. 35 percig 18o fokon, hőlégkeveréssel 15o fokon.
Pálcikával ellenőrizzük hogy átsült- e már, bár szokás szerint a csokis sütik finomabbak, ha nem sülnek túl és még kicsit szaftosak.




2013. június 16., vasárnap

GRILLRECEPTEK, ha már nyár a nyár :)

Tudni kell, hogy Németországban a nyár csak a naptárban nyár egyébként nagyon változékony az idő. 
Ezért is hihetetlen az utóbbi napok szuper meleg időjárása, úgyhogy rengeteg időt a szabadban töltünk. - én ugyan most nem, mert elkapott egy csúnya influenza :-( na igen nem is én lennék :))) 

A grillezés ilyenkor elhagyhatatlan, s bár nincs mindig változatos felhozatal :), tegnap kedvet kaptam  néhány finomság elkészítéséhez. 

Közülük ezeket a recepteket különösen ajánlom kipróbálásra:

Fokhagymás fetával töltött gomba 
- kb közepes 5-6 gombához-

A gombákat tisztítsuk meg. 1oo g fetasajtot törjünk össze villával
Egy összetört fokhagymagerezdet, 1 kisebb fél fej lilahagymát kockára vágva, 
 és 1 evőkanál tejfölt tegyünk bele.
Borsozzuk meg, és töltsük a gombákba.


Csirkemell rolád paradicsomos pesto-val, mozarellával és cukkinivel töltve

A csirkemellet vágjuk hosszábban vékony csíkokra, picit sózzuk és borsozzuk, majd kenjük meg paradicsomos pestoval elkevert krémsajttal.
Tegyünk a közepére vékonyan mozarellát, és egy- egy csík cukkinit, és tekerjük fel.
Kívülről is kicsit kenjük meg a pesto-s páccal, és irány a grill :-)


Zöldséges nyárs

Kedvenc zöldségekből készítsünk nyársakat, majd kenjük be sütés előtt egy órával páclével.
Páclé: 
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál citromlé
1 teáskanál cukor
2 evőkanál szójaszósz
só, bors, csemege fűszerpaprika 




A köret ez a bacon-ös burgonya volt 
pirított hagymás tejföllel

Héjában főzzük meg a burgonyákat, hámozzuk meg, vágdossuk be picit késsel, töltsünk a bevágdosott részekbe mozarellát, és tekerjük be egy-egy szelet bacon-be.


A pírított hagymát keverjük el 3 -4 evőkanál tejföllel, sóval borssal, fokhagymával.
A hagymát csak tálalás előtt tegyük hozzá, egyébként felpuhul.










Baileys parfé - édes bűnbeesés :)

És, hogy miért? 

Azért, mert ebben a receptben semmi igazán "egészségeset" nem találsz, mégsem tudod abbahagyni az nyalakodást :)

Csupa alkohol, csupa cukor, csupa tejszín.

A recept ötletet itt találtam NINA-nál, és azonnal megtetszett, ki kellett próbálnom, ízlés szerint minimálisat változtattam rajta, de nagyon finom lett.

Krémesen olvadó, igazi nyári hűsítő finomság,
szerintem a képek önmagukért beszélnek...





RECEPT: kb. 8-1o személyre


6 tojás sárgája
8o-1oo g cukor
3 dl Baileys 
1 vaníliás cukor
15o g étcsoki
5oo g habtejszín


Egy fazékban tegyünk oda kb. 2 dl vizet forrni, ha gőzöl olvasszuk fel először a csokinkat egy edényben a gőz fölött.

A tojások sárgáját verjük fel nagyon krémesre a cukorral és vaníliás cukorral. Öntsük hozzá lassú adagokban a Baileys-t. Az így kikevert krémet keverjük tovább, de mostmár gőz fölött, míg krémes lesz, de óvatosan ne legyen túl forró, mert kicsapódhat a tojás.

Ha jó krémes, vegyük le a tálat a gőzről, és most tegyük pld.a mosogatónkba jeges vízbe, és így keverjük tovább kihűlésig. Ha kész tegyük picit félre. 

A tejszínt verjük habbá, és óvatosan, hogy ne törjön adjuk a Baileys krémhez.

Következhet a parfé rétegelése:

Egy hosszúkás alagút sütőformát béleljünk ki sütőpapírral vagy fóliával, öntsük bele a hab egyik felét és a csoki egyik felét vékony csíkokban, majd ugyanígy megismételve a maradék habot, és csokit. 
Végül egy villával spirál alakban forgassuk át kicsit az egész masszát így szép márványozott mintázatot kapunk. Tegyük  a parfét fagyasztóba egy éjszakára.
Tálalás előtt legalább 1o-15 perccel vegyük ki a fagyasztóból, hogy picit már megolvadjon, majd borítsuk egy tálcára és dekorálhatjuk is :-)






2013. június 12., szerda

CREME CARAMEL- főzött tejkaramella


Ki nem állhatom, ha meglátok valamit, de elérhetetlen ... Mert minnél elérhetetlenebb annál jobban akarom ..., és nem bírok magammal :)

3 hétig kerestem például ezt a karamell krémet. Megláttam egy receptet Bonne Maman karamellel. Mivel minden Bonne Maman dzsemet imádok, a karamell meg akár napi vendég lehetne :-) eldöntöttem beszerzek egy üveggel.


Ha gondoltam....rosszul gondoltam...
Minden nagyobb és kisebb szupermarketet bejártam, de hiába, pedig annyira kicsi német városban sem lakom.

Az interneten persze webshopokban rátaláltam, de szállítási költséggel, majdnem 9 euro ( kb.25oo Ft) lett volna 2oo g ára, 
úgyhogy ez nem igazán volt alternatíva.


Gondolva egyet utánanéztem melyek a krém összetevői, és kipróbáltam a főzését. Nyilván nem tudom összehasonlítani az eredetivel, de odáig és vissza vagyok a saját főzésű ízétől :-)))





Többfajta elkészítési mód is létezik, és mind hasonló mint a dulce de leche, vagyis cukrozott sűrített tejből készül.

Én a legegyszerűbb variációt választottam. Mindent bele egy fazékba 2o perc főzés, és már kész is a tejkaramella :-)

Jól tartósítható, hűtés után isteni finom, pirítóssal, palacsintával, vagy péksütivel, de az én kedvencem még mindig a friss langyos és enyhén folyós karamell. 
Ha megszilárdul fölmelegítem. 
Így kiváló öntet fagyira, vagy jól használható sütikrémekbe is.

Mostmár csak egy probléma van, nem biztos hogy marad belőle a meglátott sütirecepthez is :)))))))




Recept (kb. 2oo g)


1oo g vaj
6 evőkanál barnacukor
1 bourbon vaníliás cukor
2oo g tejszín
pici só -elhagyhatatlan, ez adja meg a karamell eredeti ízét

Elkészítés

A vajat olvasszuk fel.

A cukrot szórjuk rá, és karamellizáljuk 1-2 percig, de ne túl sokáig, mert a vaj hamar égett ízt kap.

Szórjuk rá a sót, és adjuk hozzá a tejszínt.


Majd állandó kevergetés mellett főzzük kb.2o percig míg besűrűsödik.

Azonnal tegyük kifőzött steril üvegekbe, zárjuk le. Az üvegeket állítsuk 5 percig a tetejükre, így a keletkező gőz még jobban lezárja és tartósítja a krémet. 

Aztán meg is lehet fordítani.

















TIPP: 


Ha tudjátok, hogy valaki ismerősi körből osztja a karamell imádatotokat :-), akkor így szépen csomagolva akár kedves ajándék is készíthető.



2013. június 11., kedd

Csupa csoki zebra süti

Egy szuper süti receptjét olvashatjátok most, melynél a sütő bizony hidegen marad, csak a hűtőre lesz szükség és az elkészítéshez max. 6o percre.





Az íze álom :-), szinte elolvad a szánkban, jól behűtve finom nyári édesség, dupla csokishab, mégsem túl édes.

A zebra mintázat pedig különleges és igazán mutatós. 

Megér egy próbát ...

S ha az elkészítésben megakadsz 
segít ez a "lépésről-lépésre videó"








Hozzávalók


Tészta
3oo g csokis keksz - én OREO-kekszet használtam
125 g olvasztott vaj

Krém
75o g ricotta
25o g mascarpone krémsajt
3oo g habtejszín
2 vaníliás cukor
1 dl tej

2oo g étcsoki
1oo g fehércsoki
2 kis csomag Dr. Oetker zselatinpor

Dekorációhoz
2oo g étcsoki
Kakaópor
13-15 db csokis giotto vagy más mutatós praliné




Elkészítés

1. A dekorációhoz a kör csokilapkákat akár már előző nap is elkészíthetjük.

Ehhez olvasszuk fel a darabolt csokit gőz fölött. Majd kenjük egyenletesen egy sütőpapírral bevont tálcára.
Hagyjuk hűlni, de ne teljesen, mert akkor már törik, nekünk viszont már nem folyós de még puha csokira van szükségünk, hogy kör formával dekorköröket tudjunk kiszúrkálni.
Csak a körök megformázása után hagyjuk teljesen kihűlni a csokiréteget.


2. A tésztaréteg készítéséhez a kekszet egy turmixgép segítségével, vagy egy zacskóban törjük apró morzsára, és keverjük el alaposan az olvasztott vajjal. Nyomkodjuk egy 26 cm-es tortaforma aljába. Legalább 3o-45 percig tegyük be a hűtőbe, hogy megszilárduljon.

3. Közben készíthetjük is a krémet: A csokikat lassú hőfokon mikrohullámú sütőben, vagy gőz fölött külön-külön olvasszuk fel. A 2 csomag zselatinport is áztassuk be külön-külön 6o-6o ml vízben. Hagyjuk, hogy megduzzadjon. A tejszínt verjük habbá.

A ricottát, mascarponét, tejet, vaníliás cukrot keverjük ki jó krémesre.

Felezzük meg a krémet, az egyik feléhez adjuk az étcsokit, a másikhoz a fehércsokit, ha túlzottan besűrűsödne bármelyik krém adhatunk még hozzá tejet.

A zebra mintázat elkészészítéséhez ugyanis mindenképpen enyhén folyékony állagú krémre van szükségünk.


Adjuk a krémekhez a megmelegítettet zselatinadagokat. Végül a felvert tejszínhab egyik felét adjuk az étcsokis, másik felét a fehér csokis krémhez.

4. Jöhet a tortánk megalkotása :-)

A barna krémmel kezdünk, egy kisebb adagot beleöntünk a tortaforma közepébe.
Úgyanígy járunk el a fehér krémmel.
Mindig a tortaforma közepére, az előző adagra öntünk krémet.
Használjuk el felváltva mindkét krémadagot. Ezzel a módszerrel szép csíkos hatás érhető el.

5. Hűtsük át a tortánkat legalább 5 órahosszáig, akkor már elég stabil mert összefogja a zselatin.

6. Dekoráljuk a sütit kakaóporral, pralinékkal, és a dekorkörökkel.


TIPP: A csíkos márványozás módszerét akár kavart tésztánál is használhatod :-))) sőt ott még jobban látszik a mintázat.







2013. június 4., kedd

"Méteres" almás kalács

Na jó, azért egészen 1 méter nem volt ;-))) , 
de sokkal rövidebb sem ez a hétvégi almás kalács, ami a legnagyobb tepsire is éppen csak átlósan fért rá.



Nem készültem ekkora adagot készíteni, de nagyon kiadós a tészta, úgyhogy ha valaki közületek csak magának, vagy kisebb családnak készítené el a kalácsot, nyugodtan felezheti a recept adagjait.

Nekem ez a kalács a fonása miatt tetszett meg nagyon, nincs szó nagy ördöngőségről, könnyű az elkészítés technikája, a végeredmény pedig igazán mutatós.


Bármilyen gyümölccsel tölthető, szilvával is mennyei, de akár dióval, mákkal, túróval is isteni kalács készíthető egyszerű de nagyszerű módon :)


Recept

Hozzávalók

Tészta

5oo g liszt
2oo g rétesliszt
1oo g cukor
2 vaníliás cukor
1 pici só
8o  g puha vaj 
1 friss élesztő (kb. 4g)
1 bio citrom lereszelt héja 
1 tojás
1 tojás sárgája
kb. 3 dl tej

Töltelék

3 alma
1oo g cukor
1 bio citrom leve
4 evőkanál gríz

Még szükséges:

Kb. 3o g olvasztott vaj a tészta megkenéséhez
2-3 evőkanál gríz a tészta megszórásához


Elkészítés

A kelt tésztához az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 evőkanál cukorral futtassuk fel, adjuk a többi összetevőhöz és gyúrjunk egynemű hólyagos tésztát. 
Letakarva 7o-8o perc alatt kelesszük a duplájára.

A tölteléket készítsük el. Az almákat hámozzuk meg, vágjuk cikkekre majd vékony lapkákra, keverjük össze a cukorral, grízzel, citrom levével, hagyjuk kicsit állni.

A megkelt tésztánkat nyújtsuk ki amennyire sikerül "álló téglalap" alakúra, széleit vágjuk egyenesre.

Osszuk fel gondolatban a téglalapot hosszában :-) kb. 3 egyenlő részre, a középső harmadot kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg grízzel, tegyük rá az almatölteléket, majd a 2 szélső szélet srégen vágdossuk be egy pizzavágó segítségével.



Következhet is a fonás, ami mindössze annyiból áll, hogy fenntről kezdve a 2 szélről bevágdosott tésztacsíkokat a töltelék fölött egymásra hajtogatjuk.
A kész fonott kalácsot ecseteljük be vízzel - így nem barnul be annyira, mintha tojással kennénk meg- és tegyük be sülni a sütőbe.

Sütés: hőlégkeveréssel előmelegített 15o fokos sütőben 
35 -4o percig.

Porcukorral meghintve tálaljuk.


2013. június 2., vasárnap

A 100.bejegyzés videóformátumban

ÍGÉRETEMHEZ HÍVEN....

 ÍME A MEGLEPETÉS :-) 

A blog első videóbejegyzésében nyomon követhetitek ennek a kívül -belül pöttyös tortának a készítését.



JÓ SZÓRAKOZÁST...












99 - Hamarosan jön a 1oo :)

És, hogy mi? A blog 1oo. bejegyzése :-))

A 1oo.-ban meglepetéssel készültem, amit hamarosan láthattok, de a 99.bejegyzésben most egy rövid pillanatra vissztekintünk az elmúlt időszakra.

Vele kezdőtt minden :-)

Tavaly október végén egy makaróni tortával.

S, hogy miért?

Azért, mert rengeteg időt töltök a konyhában, és így egy "csokorba " gyűjthetem a tapasztalataimat. 

Sütni-főzni bárki tud, de én imádok. Nem teher, nem nyűg... nekem gyerkőc mellett :-) kikapcsolódás a konyhában töltött idő, amikor alkothatok. Nem gondolkozom, egyszerűen csak jár a kezem ... 

A főzés-sütéshez szükséges szeretetet, és türelmet anyukám konyhájából vittem át a sajátomba. Nálunk gyerekkoromban, nem telhetett el hétvége anélkül, hogy ne kerüljön süti az asztalra, még ma is érzem finom illatokat, és az otthon melegét..., és igyekszem tovább vinni ezt a tradiciót.

Tovább vinni... és néha már túlzásba is vinni :-), mert bár a blog előtt is nagyüzemben folyt a konyhámban a sütkérezés, formatorták készítése, a blog óta azonban néha szükségállapot uralkodik :-)))

Gyakran nem csak egy, hanem két fajta süti is készül, és mindig más és más, mert annyi újat látok és akarok kipróbálni, hogy alig bírok magammal, míg ezt meg is tehetem :-)))

Nyilván ezért is tartok már ilyen rövid idő alatt hamarosan a blog 1oo. bejegyzésénél. És örülük, hogy így van, mert a statisztikákból azt látom, hogy megéri, mert olvassátok, ez motivál, ezért millió köszönet.

A hozzászólások ugyan még nem ezt mutatják, csak lassan szaporodnak, de ennek ellenére sem adom fel, továbbra is rajta maradok a dolgon :-), hátha bátrabbak lesztek, és hagytok itt egy megjegyzést :-)))


Addig is marad ez az ars poetica: 






Befejezésül egy rövid közvéleménykutatás, kiváncsi vagyok a véleményetekre:

Szerintetek, kellene-e változtatni valamit a blogon?

Ha igen, mit? 
És, nektek van-e kedvencetek?