2013. július 24., szerda

Sárgabarackos töltött kalács

EGY GYORS SÁRGABARACKOS kalács receptjét hoztam most nektek, amit hétvégén készítettem.




Tudom, ki akar ebben a kánikulában sütni :-))), de ha mégis esősebb napok jönnek, próbáljátok ki ezt az isteni kalácsreceptet.

Én alapból imádom a gyümölcsös kalácsokat, és ilyenkor amikor szezonja is van a baracknak ezt a kalácsot mindenképpen csak ajánlani tudom, annyira finom, puha szaftos :)




Nálunk egy egy hatalmas 2 kilós kalács percek alatt elfogyott...
HMMM, lehet, hogy a hétvégén ismét el kellene készítenem??? :-)

Egyetlen hátránya van, a feltekerése kissé macerás, nem nagyon tartja a formáját, de hát tudjuk: a türelem rózsát terem :-)))




RECEPT -egy nagy családi kalácshoz :-)

Tészta

1 kg liszt
12o g cukor
2 vaníliás cukor
Pici só
12o  g puha vaj 
1 friss élesztő (NO-ban : kb. 42 g)
1 bio citrom héja 
1,5 dl habtejszín 
kb. 3 dl tej
1 tojás
1 tojás sárgája


Töltelék

Kb. 5o g vaj olvasztva - a tészta lekenéséhez töltés előtt

7oo g sárgabarack
1 citrom leve
1 vaníliás pudingpor
1oo-12o g cukor 
1 vaníliás cukor
7 -8 babapiskóta morzsára törve

1 tojás amivel a tészta tetejét lekenjük sütés előtt


Elkészítés

Az élesztőt langyos tejben 1 evőkanál cukorral futassuk fel. Adjuk a tészta további összetevőihez, és gyúrjunk hólyagos egynemű tésztát. Hagyjuk kelni legalább 9o percig. Bár ebben a hőségben talán hamarabb is megkel :-)

Készítsük el a  tölteléket: a barackok magját távolítsuk el,  daraboljuk fel, és keverjük össze a cukrokkal, citrom levével. 2-3 percig főzzük fel a gyümölcsmasszát, majd adjuk hozzá a kevés vízzel elkevert  pudingport, keverjük míg besűrűsödik, végül következhet a babapiskótamorzsa. Hagyjuk a tölteléket kihűlni.

A megkelt tésztát  nyújtsuk ki téglalapra. Kenjük meg olvasztott vajjal. Töltsük meg a töltelékkel, csavarjuk fel. Tegyük egy nagy tepsire, csavarjuk össze csigaformába, hogy elférjen és, hogy sütés közben is jobban tartsa a formáját a kalács.


Kenjük le a tetejét 1 felvert tojással, és irány az előmelegített sütő :-)

Sütési idő : kb. 16o fokon 45 -5o perc. 

MILITARY szülinapi formatorta

Mindig csak baj van ezekkel a formatortákkal :-))))))))) nem, nem a külső kivitelezés ötletei hiányoznak, hanem az, hogy mit rejtsen a belsejük.
Készíthetnék én is csak egy egyszerű piskótát vajkrémmel, mint az amerikában megszokott, persze, hogy úgy bármilyen "hiper -szuper" formát meg tudnak oldani. Úgy, pofonegyszerű ....

A kicsit igényesebbek azért próbálják ehetővé is tenné a torta belsejét is, és én inkább ebbe a táborba tartozom. 
Már csak azért is, mert ki nem állhatom a vajkrémet, 
de imádom a habos tejszínes töltelékeket. 
Na de ezekkel dolgozni ........!!!!

Hagyjuk is, a sok bosszúság mellett úgyis csak a végeredmény számít, és hogy az ünnepeltnek meglepetést és örömet tudj okozni.
Szerintem ezzel a kívül -belül terepszínű csokihabos -körtés tortával , amit drága bátyjókám hmmm hányadik ....??? szülinapjára is készítettem - ezt sikerült elérnem:
Egy tortát készíteni, ami igazán róla szól...





A torta elkészítéséről ismét receptvideó készül , még "ügyködök" rajta :), de hamarosan hozom nektek, úgyhogy érdemes visszatérni egy későbbi időpontban is...


2013. július 20., szombat

Pite minden formában- most éppen cukkinis :-)

Az utóbbi időben nagyon "rákaptam" a pitékre, mindegy, hogy sós, vagy édes, minden variáció jöhet. :-) 
Kedvelem őket, mert gyorsan összedobhatóak, nagyon mutatósak, és végtelen változatokban elkészíthetőek, csak bátran hagyatkozni kell a fantáziánkra. 
Tegnapelőtt ez a cukkinis, csirkemellel gazdagított pite volt az ebédünk. S, bár a család férfitagjai nem a zöldségkedvelő kategóriába tartoznak , mégis jót falatoztak belőle.  Ez nekem már nagy elismerés :-)))))




Recept 4 főre 28 cm-es formához



Tészta
300 g liszt
120 g vaj
3 evőkanál olívaolaj
1 tojás
pici só
pici tej

Töltelék
2 közepes cukkini
6 koktélparadicsom
200 g füstölt csirkemellsonka

Tojásos öntet
200 g túró vagy ricotta  - Németországban igazán finom bele a Körniger Frischkäse
2 dl tejföl
3 evőkanál reszelt edamer vagy parmezán sajt
3 tojás
Só, bors, szerecsendió

Elkészítés
A lisztet és a puha vajat dörzsöljuk össze. Adjuk hozza a sót, olajat, és a tojást. Gyúrjunk egynemű tésztát. Lisztezett munkalapon nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságúra, majd "béleljük" ki vele a tarte formánkat. Szúrkáljuk meg több helyen villával.

A cukkinit mossuk meg,vágjuk karikára. A sonkát vágjuk kockára. Fektessük egymás mellé a cukkinikarikákat a formában. Adjuk hozzá a félbevágott paradicsomokat, és a sonkát.

A túrót vagy ricottát keverjük el a tojásokkal tejföllel és a fűszerekkel, és öntsük rá a zöldségekre, szórjuk meg sajttal.

Előmelegített sütőben 18o fokon,
( hőlégkeveréssel 15o fokon) süssük a pitét kb. 35 perc alatt aranybarnára.








További pite receptek










Rucolás burgonyasaláta

Az idei nyári ars poetic-ánk :)))
  " a konyha ebéd főzésnél hidegen marad, 
irány a kert, 
elő a grillt, 
és lehet bandázni :))) "

Biztosan nem vagyunk egyedül ezzel...

Ma a repertoárból csak egy salátareceptet hoztam, én a salátákkal ugyanis mindig bajban vagyok, hogy sikerüljön változatosat készíteni a finom husikhoz.


Ez a változat nem majonézes, csak egyszerű ecetes -olajos öntettel készült, de megállja a helyét.

Úgyhogy elő a grillt, és tessék kipróbálni :)


Hozzávalók 4 személyre

1,5 kg burgonya
5 retek
4 -5 marék rucolasaláta
1 kaliforniai paprika
8 -12 koktélparadicsom
1 lilahagyma
1 csokor metélőhagyma

Öntet
14 evőkanál balzsamecet
7 evőkanál olívaolaj
Édesítőszer vagy ízlés szerint cukor
só, bors
1 evőkanál mustár

Elkészítés
A burgonyát héjában főzzük meg, héját húzzuk le, és vágjuk készen karikára. A hagymát karikázzuk fel, pici olajon pirítsuk meg. Hagyjuk kihűlni. A többi zöldségfélét mossuk és ha szükséges daraboljuk. A metélőhagymát is vágjuk apróra.
Készítsük el az összetevőkből az öntet, öntsük a kész salátára, jól keverjük el, és már fogyaszthatjuk is.







2013. július 19., péntek

GYORS SZILVÁSLEPÉNY

Mint már az előző bejegyzésben olvashattátok kedves vendégem van a napokban, így teljesen felgyorsultak az események a Receptlounge konyhájában :-) 2 helyett 4 kéz dolgozik, 
a receptek száma is megduplázódott :)

Rengeteg új finomság készült, az egyik ez a szilvás lepény volt ami egy gazdag vörös lencse leveshez készült második fogásként. 



A tésztát a legújabb szerzeményemben kelesztettem ebben a fantasztikus Tupperware kelesztőtálban :-)
Végre egy jóóóóó nagy :) tál, amiben "elférek" ráadásul gyerekjáték keleszteni benne.


Hamarosan szilvaszezon, ajánlom kipróbálásra ezt a receptet, de sárgabarackkal is isteni finom, és aki szereti megbolondíthatja egy kis cukros morzsával is :) a tetejét.


RECEPT egy nagyobb tepsihez kb. 8-1o főre



Tészta:

5oo g liszt
3o g élesztő
1oo g cukor
1oo g puha vaj
1 vaníliás cukor
1 bio citrom héja
1 tojás és 1 tojás sárgája
2,5-3 dl langyos tej

Feltét:

1, 5 kg szilva
5-6 evőkanál őrölt mandula, mogyoró, vagy gríz
1 citrom leve
1oo -15o g cukor ízlés szerint 

Elkészítés

Kevés cukorral és langyos tejjel futassuk fel az élesztőt, adjuk a többi összetevőhöz, és gyúrjunk egynemű hólyagos tésztát. Kelesszük 45 percig, 

A kelési idő alatt a szilvákat mossuk meg, magjukat szedjük ki, a szilvafeleket a húsuk felőli oldalon egyenként vagdossuk be egy késsel, de ne vágjuk át a héjukat teljesen.

Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki max. 1 cm-es vastagságúra, szórjuk meg mandulával, vagy grízzel. Rakjuk tele legyezőszerűen a bevágdosott szilvákkal, úgy, hogy a héjuk legyen alul, a vágott felület felül.

A citrom levével locsoljuk meg, szórjuk meg a cukorral, és tegyük be az előmelegített sütőbe. 

Sütés: 17o-18o fokon 45 perc, - hőlégkeveréssel 15o fokon süssük.


Távoli vendég a RECEPTLOUNGE konyhájában

Már évek óta hagyomány, hogy a leges legjobb :) barinőm minden évben meglátogat Németországban. 
Hihetetlen, hogy eltelt ismét egy év, pedig igaz, de persze semmivel nem lettünk öregebbek :-) csak tapasztaltabbak ...


Persze igyekszünk maximálisan kihasználni az együtt töltött időt, sporttal, fitnesszel és még a konyhában is :)
Én hálás vagyok a szorgos kezeknek, amik a háttérben támogatnak,  a mosogatógép rendszeres kipakolásáért :-)))))) és annak, hogy még fél mondatokból is megérti mire gondolok, ő pedig az újabbnál újabb receptekért..  Legalább is azt hiszem .. :) ???
Egyszóval teljes a csapatmunka.


Az elmúlt napok már elég termékenyen :))))) teltek, készült minden földi jó, szilvás lepény, eper-lime koktél, cukkinis tarte, vörös lencsés gazdag leves, epres túrós pite, de persze fitt dolgok is, mint a sárgadinnyés joghurt turmix és stevia-s eperlekvár.




A recepteket igyekszem gyorsan feltölteni az elsőt itt találhatjátok 












2013. július 13., szombat

MELBA TORTA - sütés nélkül – de miért melba?

Jó kérdés... ki tudta volna közületek
 azonnal megválaszolni :-) ??? 
ÉN biztosan nem...
A történet alapján Auguste Escoffier francia mesterszakács fejéből pattant ki egy málnás - barackos fagyis desszertötlet még a 19.század végén, melyet egy operaénekesnő NELLIE MELBA tiszteletére készített. 
De jó volt neki, készíthetne valaki nekem is egy Receptlounge tortát :-)

Azóta mindenféle variációban találkozhatunk a melba kifejezéssel, de a lényeg, hogy valamilyen formában a barack, és a málna képviseltesse magát a desszertekben.


A követelménynek ezzel a hűtött tortával sikerült eleget tenni :-)))), bár málna és őszibarack szezonban nem is kellett sokáig gondolkodnom, hogy milyen alapanyagokból készítsek könnyű desszertet egy nyári grill estre.



Szerintem a vendégek nagy részének ízlett, de igazán a hölgyek favorizálták ezt a málnás-túrós finomságot. 
Hiába Auguste Escoffier értett a nők nyelvén :))))))))




Recept 28-cm-es formához 16 szelethez

Hozzávalók

5oo g friss őszibarack húsa, vagy konzervből
5oo g krémes túró
5oo g tejföl
4oo g habtejszín
1 bio citrom
2oo g cukor
12 lap zselatin
25o-3oo g babapiskóta
2oo g vaj
max. 1 dl tej
4oo-5oo g málna

Elkészítés

A babapiskótát törjük össze, vagy turmixoljuk apró morzsára. A vajat olvasszuk meg, adjuk a morzsához, jól keverjük össze. Ha túl száraz lenne adhatunk hozzá az 1 dl tejből.
Nyomkodjuk a kekszalapot egy kivajazott vagy sűtőpapíros tortaforma aljába.
3o percre tegyük hűtőbe, vagy 15 percre fagyasztóba, hogy alaposan megszilárduljon.
A barackok husát turmixoljuk össze a citrom levével, a cukorral, vaníliás cukrokkal, a túróval, és a tejföllel. A zselatinlapokat áztassuk be 5 percig bő vízben, majd csavarjuk ki, és egy edényben 8-1o evőkanál vízben langyosítsuk meg, míg teljesen fel nem oldódnak, de ne főzzük.
Tegyünk hozzá a hőkiegyenlítés miatt 3-4 evőkanál túrókrémet, majd az így fellazított zselatint adjuk a többi krémhez, és keverjük csomómentesre. A habtejszínt verjük habbá és adjuk utolsó lépésként a krémhez.
A krém felét öntsük a kekszalapra, tegyük bele a megmosott lecsepegtetett málnaszemeket, majd öntsük rá a maradék krémet. Egy éjszakára, de legalább egy 5-6 órahosszára tegyük hűtöbe, hogy a zselatin megkössön.

Tálalás előtt friss mélnaszemekkel, barackszeletekkel, esetleg babapiskótával dekoráljuk.








Ezzel a bejegyzéssel zárul is a debreceni recepttár :-)
és a vakációs blogozás, úgyhogy fájó szívvel, de adieu debrecen – jövőre ismét találkozunk...
búcsúzóul néhány életkép :-) az elmúlt napokból...



 .... és végül a konyhai tettek helyszíne :-)))