2013. szeptember 22., vasárnap

Kelkáposztás-füstölt sonkás pite

Az előzö bejegyzésben a túrós-olajos alaptésztáról már olvashattatok, ami kitűnő édes sütikhez, de nagyszerű sós variációkhoz is.

Ízlések és pofonok :-) nálunk a család mindkettőt nagyon szereti, a sós pitéket is, úgyhogy gyakran készítem.
Egyetlen dolgon azonban változtattam az utóbbi időben: lecseréltem a normál pitetésztát egy túrós -olajos alaptésztára, mert egyszerűen sokkal finomabb és puhább mint az erdeti kemény tarte, vagy quiché tészta.



Legutóbb ez a füstölt sonkás sajtos - kelkáposztás variáció készült, nem éppen könnyű étel, de bűnözni néha szabad ;-)))

Tészta:

15o g krémes túró
6 evőkanál tej
6 evőkanál napraforgó olaj
pici só
3oo g liszt
1 csomag sütőpor

Töltelék:

2 evőkanál zsemlemorzsa
5oo g kelkáposzta
1 hagyma
1oo g reszelt sajt
2oo g füstölt sonka
4 tojás
175 g Phipadelphia krémsajt
1 tejföl
só, bors, szerecsendió

A töltelékehez a káposztát és a hagymát vágjuk kockára. Kevés olajon pirítsuk meg őket, míg át nem puhulnak, fűszerezzük, és hagyjuk kihűlni.

A tésztához az összetevőket gyúrjuk össze, liszten nyújtsuk ki. Egy kivajazott és lisztezett 26 cm-es formát bélejünk ki a tésztával, a peremeket is körbe, szúrkáljuk meg villával. Szórjuk meg 2 evőkanál zsemlemorzsával.

Oszlassuk el a kihűlt hagymás kelkáposztát, rajta, szórjuk meg a kockára vágott sonkával.
A tojásokat, krémsajtot, tejfölt, fűszereket, és a reszelt sajtot  keverjük el, és öntsük a tetejére.

Süssük kb. 45-5o percig hőlégkeveréssel 15o fokon. Ellenőrizzük egy pálcikával átsült-e már, ha nem süssük még 5 percig tovább.

Langyosan mennyei :-)))) Krémes, fűszeres...hmmm


"45 perces meggyes táskák" egyszerű túrós-olajos tésztából

Na ez meg mi ?- gondolod magadban :-)

A címben minden fontosabb információ benne van.
Egy gyors elkészítésű aprósüti recept következik most, ha valami édesre vágysz. 



De a túrós-olajos alaptészta nemcsak édesen isteni finom, hanem sós pite alaptésztának vagy pizzatésztának is tökéletes. 
Igazi allrounder :-) alternatíva ha nincs mondjuk otthon élesztőd.

Ezt a fajta tésztát gyakran ajánlják sütésben "kezdőknek", ezt mondjuk nem értem :-), mert szerintem feldolgozása kicsit nehézkes. Fő, hogy semmiképpen sem szabad túl sokáig gyúrni, mert hamar gumi jellege lesz. 

Nekem is csak sokadik próbálkozásra sikerült tökéletesíteni az állagát, és még mindig előfordul, hogy kicsit megszakad, de ez egyáltalán nem árt neki, mégis jól tölthető, és percek alatt átsül. Nagyon rövid ideig kell sütni, 15-18 perc, így nem sütjük túl, és a tésztába gyúrt túrótól még 2 nap múlva is puha marad.

Én 2 fajta receptet használok egyet sós és egyet édes töltelékekhez:


1 . variáció: Édes alaptészta tojással és cukorral



1 tojás
15o g krémes túró
6 evőkanál tej
6 evőkanál napraforgó olaj
pici só
75 g cukor
3oo g liszt
1 csomag sütőpor


A meggyes táskák ezzel az édes receptalappal készültek.

Az összes hozzávalót gyors mozdulatokkal egyneműre gyúrtam. 

Liszten kinyújtottam, kb. 8 cm-es köröket szaggattam.

Megtöltöttem a meggyes töltelékkel, melyet 25o g kiolvasztott mirelit meggyből 5 evőkanál cukorból, 1 vaníliás cukorból, 1 bio citrom héjából, és 8 db babapiskóta összetört morzsájából kevertem ki.

5 percig állni hagytam, hogy a morzsa felszívja a meggy levét, így nem folyik töltésnél.

Töltés után félbehajtottam a köröket, a széleket összenyomkodtam, majd kb. 18 percig betettem sülni hőlégkeveressel 15o fokon.


TIPP: A kis táskák almás, vagy túrós -citromos töltelékkel is nagyon finomak.






2.variáció - Alaptészta sós töltelékekkel tojás nélkül


15o g krémes túró
6 evőkanál tej
6 evőkanál napraforgó olaj
pici só
3oo g liszt
1 csomag sütőpor


Ez a kelkáposztás-sonkás pite készült nemrég a sós variációval, és valami isteni finom volt. Puha, a töltelék krémes...




A pite recptjét a képre kattintva olvashatod.









2013. szeptember 17., kedd

Szilvás-mandulás muffinrózsák

Hogyan tudod a tökéletest még tökéletesebbé tenni? 
Egyszerű, keleszd 2x :-) 

Hát persze, hogy a kelttésztáról van szó, de szégyelem bevallani most próbáltam ki először a tippet a duplakelesztéssel ennél a szilvás finomságnál, és odáig-és vissza vagyok tőle :)



Eddig sajnáltam a rá fordított időt, örültem, ha ki tudtam várni, hogy egyszer megkeljen a tésztám, nemhogy kétszer...

Hétvégén viszont átestem a tűzkeresztségen- nem is tudtam volna másképp, mivel sütés közben plusz progim akadt, és a tésztám túlkelt volna :-) , úgyhogy eldöntöttem kipróbálom: 6o perc kelés után jól átgyúrtam mégegyszer, és megint kelesztettem 6o percig.

És a véleményem?
Egyszerre 6 muffinrózsát elpusztítottam, tényleg fantasztikuuuus :-)  az íze, nem lehet abbahagyni az evését.

 Sokkal, de sokkal egyneműbb, puhább, foszlósabb lett így a kalács, mint amit eddig ismertem, pedig kelt tésztában elég profi vagyok :-)


Ezzel csak egy a "gáz" nem hiszem, hogy ezután beérem az egyszeri kelesztéssel, úgyhogy nincs mese, minden alkalom plusz egy órámba fog kerülni, ha ilyen finom kalácsot akarok enni...

RECEPT 2x 12 db muffinrózsához

Ezt a sokat használt kelttészta receptet használtam:


7oo g liszt
1oo g cukor
2 vaníliás cukor
pici só
1oo  g puha vaj 
1 fél friss élesztő (kb. 25 g)
1 bio citrom héja 
kb. 3-3,5 dl tej
1 tojás
1 tojás sárgája

Töltelék: 

1 kg szilva
2 vaníliás cukor
15 dkg cukor
1 fél citrom leve
2oo g őrölt mandula 

Elkészítés:
Töltelék: a megmosott kimagozott szilvát feladaraboltam, és a többi összetevővel felfőztem. A mandulát a legvégén adtam hozzá, majd hagytam kihűlni.

A tésztához "kovászt" készítettem az élesztőt, 2 evőkanál lisztet, 1 evőkanál cukrot, és kb fél dl tejet csomómentesre kevertem, hagytam 15 percig állni, miután felhólyagosodott a tészta többi összetevőjéhez adtam, és kézzel :-) - igeeen kézzel-  egynemű tésztát gyúrtam.
Letakarva 6o percig kelesztettem, jól erősen átgyúrtam, majd ismét 6o percig kelesztettem.
Oválisra kinyújtottam, megkentem a kihűlt töltelékkel.


Kisebb csigákat vágtam, majd 2 adagban hogy ne essen szét a rózsaforma 12 db-os muffinformában sütöttem kb. 25 percig.


2013. szeptember 6., péntek

A "mi" Mozart tortánk...


Az ember életében sok barát megfordul, de szerintem értitek, ha arról beszélek, hogy mégis van egy igazi, egy " legjobb"... 

Ezt a bejegyzést most én is 
ennek a "fajta" :-) barátnőnek szánom, 
aki már min. 15 éve viseli a nyűgeimet,
és akinél jobban senki nem fogja ennek a tortának a jelentőségét értékelni. 




Íme bari a mi tortánk a golyó után :-)))))) : a Mozart-torta
Biztosan szeretnéd, az étcsoki miatt nem túl édes, de a marcipánnal és nugáttal nagyon "mozartos" :-)





És bár tudom, nem vagy édesszájú, én mégis feladnék neked egy szeletet, ha túlélné az 11oo-es km-es postai utat. De mivel ez nagyon kétséges, inkább jobb lesz, ha te magad is elkészíted. 

Ehhez egy 26 cm-es formához itt találod a receptet :))))

PS: s bár még mindig nem tudom milyen lenne a formatortád külseje, de azt igen, milyen a belseje :-)))


Brownie tortalap:
25o g vaj
4oo g étcsoki
5 tojás
25o g cukor
1 vaníliás cukor
25o g liszt
Minimális- 1 csapott kávéskanál sütőpor, ha igazi brownie jelleget szeretnél, akkor ez el is hagyható
1o dkg tört pisztácia

Nugátkrém
2oo g nugát
1oo + 15o g tejszín
1 fél csomag zselatinpor


Marcipán réteg
1oo g marcipán
5o g porcukor
pici zöld ételfesték

Csokiglazú
15o g étcsoki
1oo g tejszín
5 deka vaj
5 dkg pisztácia

és így kell elkészítened :

A vajat a csokival gőz fölött olvaszd fel. A tojásokat a cukrokkal és pici sóval verd legalább 5 percig extrém habosra :-), add hozzá a kihűlt csokis masszát, majd a liszttel elkevert sütőport, pisztáciát, és kivajazott kilisztezett formába tedd 45-5o percig 18o fokra előmelegített sütőbe. (hőlégkeveréssel:15o fokon)
Ha kihűlt vágd ketté. 

Készítheted a krémet: ehhez a nugátot mikrohullámú sütőben picit olvaszd meg. Keverd el 1oo g habtejszínnel. A zselatint 3o ml vízben áztasd be, és verd fel a másik adag, a 15o g habtejszínt habbá.
A megduzzadt zselatint langyosítsd meg, tegyél 2 evőkanált bele a nugát -tejszín masszából keverd el jól, majd az így fellazított zselatint add a maradék masszához, és végül a felvert tejszínhabot is.

A krémet kendd az alsó tortalapra. A marcipánt a porcukorral gyúrd össze, színezd meg, majd porcukron nyújtsd ki , és vágd tortanagyságú körre. Fektesd a nugátkrémre, végül következhet a 2. tortalap.

Legalább 1 órát hűtsd, majd vondd be csokiglazúrral.
A glazúrhoz a tejszínt melegítsd meg, tedd bele a darabokra vágott étcsokit, és a vajat, és kavard egynemű fényesre. Azonnal öntheted a tortára, és megszórhatod pisztáciával.



VIEL SPASS BEIM BACKEN :-)))))))





2013. szeptember 4., szerda

Bolognai mozarellás pizzagyűrű

Ki mondta, hogy a bolognai szósz 
csak spaghettivel vagy gnocchival jó?

Ha kételkedsz próbáld ki ezt a pizzagyűrűt, gyors ebédet vagy vacsit készíthetsz a családnak.





Én a maradék bolognai szószt hasznosítottam :-) hozzá, de ha nincs tartalék otthon, nagyon megéri frissen gyors szószt készíteni, mert igazán különleges recept.


Pizzatészta:

4oo g liszt
2o g élesztő
4 evőkanál olívaolaj
kb. 2 dl meleg víz
1 kávéskanál cukor
1 teáskanál só
esetleg oregánó

Bolognai húsos töltelék:

3oo g darálthús marhából
1 hagyma
1 db zúzott fokhagymagerezd
só, bors
4 nagyobb lédús paradicsom
2 teáskanál pesztó, vagy friss bazsalikom

PLUSZ Min. 1oo g -os mozarellagolyó

TIPP: Még gyorsabban elkészítheted a pizzádat, ha kész bolti pizzatésztába töltöd a bolognai ragut.



Elkészítés

1.Először elkészítjük a bolognai ragut, hogy kihűljön a pizza töltéséhez. Akár már előző nap is előkészíthetjük, és ebéd vagy vacsi előtt csak a tészta kelésére kell várni. A raguhoz a húst kevés olajon jól pirítsuk meg, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a fokhagymát, a kockázott paradicsomot. Sóval borssal és bazsalikommal vagy pesztóval ízesítjük, lassú tűzön 30 -4o percig főzzük. Ha kész hagyjuk kihűlni.


2. A pizzatésztát dagasszuk be: készítsünk 1 evőkanál meleg vízből, 2 evőkanál lisztből, a cukorból és az élesztőből kovászt, amit 1o percig pihentessük ha kezd felfutni, akkor adjuk a tészta maradék összetevőihez,  gyúrjuk egyneműre, és letakarva hagyjuk 45 percig kelni.

3. Kelés után átgyúrás nélkül nyújtsuk ki kb. téglalap alakúra a tésztát tegyük bele a tölteléket, a karikára vágott mozarellát, tekerjük fel, majd karikára, és a külső részén több helyen vágdossuk be.

4. Előmelegített sütőben 15o fokon hőlégkeveréssel (normál sütőben 18o fokon) kb. 3o -35 perc alatt süssük készre. Még langyosan, rucolás vegyessalátával nagyon finom.


2013. szeptember 3., kedd

Karamellkrémes szaftos brownie

Állandóan harcolunk egymással ... valamikor ellen tudok állni a csábításának, de gyakrabban győz a csoki :-)))

De most őszintén, 
közületek ki tud ellenállni egy étcsokis brownie-nak vagy pitének?
 Mert én nem...

Ha tutira akarok menni, és még kevés az időm is, akkor mindig vmi gyors csokissüti variáció kerül az asztalra mindegy hogy pite, szuflé,  kuglóf vagy brownie formájában, néha fagyival, vagy egy fincsi eszpresszó társaságában.

Borzasztóan egyszerű kavarós sütik, pénztárcakímélőek, nem kell velük sokat foglalkozni, a legtöbb időt csak a sütés veszi el, de míg sülnek rengeteg más dolgot el lehet intézni a háztartásban.

Ezt a brownie-t a múlt héten a munkába vittem,- igen, igen már kényeztetem a munkatársakat is :-),  és nagy sikere volt, pedig mennyire pofonegyszerűűűű :-)
Az egyetlen plusz a sütés közbeni karamellkrémes locsolás, ami szaftossá, és leírhatatlanul finommá teszi ezt a csoki álmot.





Recept egy 26 cm-es kerek tortaformához, 
vagy egy 24x24 cm-es jénai tálhoz, vagy tepsihez.




Karamell öntet:
15o g cukor
2dl habtejszín

Brownie
3oo -35o g étcsoki
25o g vaj
5 tojás
25o g cukor
2 vaníliás cukor
pici só
2oo g liszt
1 kávéskanál sütőpor
1oo g durvára vágott mandula vagy más mogyoróféle


Elkészítés

A sütőformánkat vajazzuk és lisztezzük ki.

A 15o g cukrot alacsony hőfokon karamellizáljuk, öntsük hozzá a tejszínt majd főzzük addig amíg teljesen fel nem olvad a tejszínben a karamell, és egynemű lesz.

A brownie-hoz a csokit olvasszuk fel gőz fölött a vajjal, majd hagyjuk picit hűlni.
A tojásokat a cukrokkal és pici sóval verjük legalább 5 percig nagyon krémesre. Öntsük hozzá az olvasztott csokimasszát, majd a liszttel elkevert sütőport, és végül a darabos mandulát, vagy mogyorót.

Előmelegített sütőben süssük hőlégkeveréssel 15o fokon kb. 35 percig, majd vegyük ki, szúrkáljuk meg sok helyen villával, vagy vastagabb hústűvel, és oszlassuk el a tetején a karamellkrém felét, majd süssük 5 percig. Végezzünk pálcikával próbát, akkor jó a sütink, ha már nem folyik, de még picit ragad a pálcikára, egyébként túl száraz lesz.

TIPP:
És a titok nyitja: A pici lyukakon a karamell beleszívárog a süti belsejébe, és valami hihetetlen mennyeien szaftossá teszi :-)


Más egyszerű csokis sütik




2013. szeptember 2., hétfő

Sajtos cukkinifelfújt

Hihetetlen de beporosodott a laptomom :-) úgyhogy ideje leporolni.

A héten lesz néhány szabadnapom, 
úgyhogy igyekszem behozni a lemaradást...
Sok szezonális receptet hozok majd nektek szilvával, cukkinivel, de azért nem marad ki majd egy új étcsokis-karamelles brownie variáció sem.

Gyors és egyszerű elkészítésű lesz minden, 
"kavar-kutyul " és kész :-))))), 
igazi praktikus hétköznapi receptek.

Az egyik ilyen ez a cukkinis-sajtos felfújt, melynek elkészítése ebédre burgonyapürével, és sütéssel együtt max. egy óra.


Hááááát nem éppen kalóriaszegény :-)))
 de borzasztóan kiadós, és nem utolsó sorban olcsó is , szóval garantált a függőség ...


Recept

3 kisebb cukkini
8o g reszelt sajt
1oo g tejföl
1oo g olvasztott vaj
18o g liszt
3 tojás
8-1o dkg füstölt sonka
 Fél sütőpor

Fűszerek:
só, bors ízlés szerint
1 gerezd áttört fokhagyma

Elkészítés

A tojást, olvasztott vajat, tejfölt keverjük ki, fűszerezzük. A sonkát kockázzuk fel, a cukkinit hámozzuk meg, és reszeljük le, majd adjuk a reszelt sajttal együtt a tojásos masszához, és végül a liszttel elkevert sütőport is.
4o percre tegyük be sülni, hőlégkeveréssel 16o fokon. (normál sütés: 18o fok) Időközben amíg sül készítsük el a burgonyapürét is.

TIPP: Nagyon finom ha salátát is tálalunk hozzá.







2013. szeptember 1., vasárnap

A nagyra nőtt málna :-) formatorta


"  Szerinted mi szükséges ahhoz, hogy egy formatorta igazán személyre szabott legyen ? "

Szerintem a legfontosabb a nagybetűs ötlet...

 Aztán a kivitelezésen lehet ügyeskedni, de ha nincs igazán jó ötleted, akkor nem tudsz eredeti tortát készíteni.



Itt nem kell most nagy bonyi :-) dolgokra gondolni.
Ennek a  legújabb motívumtortának például az ünnepelt  málnaszenvedélye adta meg nemrég az ötletét.

Szóval kiemelhetsz apróságot is, vagy bármilyen tulajdonságot, vagy hobbyt..., így logikusan nem hátrány, ha ismered is a személyt akinek készíted a tortát :-)

Én pontosan ezért nem vállalom be a tortakészítést másnak csak a családnak és a szűkebb baráti körnek, mert nem tudnék megrendelésre, idegennek tortát készíteni, hiányozna az ihlet :)

Egy szónak is száz a vége ehhez a tortához minden adott volt, ahová a szem ellát csak málna :-) kívül is, és belül is a főzött vaníliás mascarponekrémbe rejtve...


Recept

Hozzávalók:

2x 2o cm-es tortalaphoz:
2x4 tojás
2x4 evőkanál forró víz
2x1 vaníliás cukor
2x 13o g cukor
2x 1oo g liszt
2x 75 g keményítő
2x 1 csapott teáskanál sütőpor

Elkészítése:

2 db tortalapot készítünk, mert a málna formája miatt magasabb tortára lesz szükségünk.
A tojásokat szétválasztás nélkül a forró vízzel pici sóval és cukrokkal keverjük nagyon krémesre, majd adjuk hozzá lassan a már jól összekevert liszt+ keményítő+sütőpor egyveleget :-)
Forró sütőben hőlégkeveréssel 16o fokon (nomál sütőben 18o fokon) kb. 35 percig süssük. Végezzünk pálcikával próbát, ha még ragad, süssük tovább 5-8  percig.

Krém:
4 tojás sárgája
2 vaníliás cukor
5 evőkanál cukor
1oo g fehér csokoládé
2oo g habtejszín
25o g mascarpone
25o g ricotta
2 db kis csomag Dr.Oetker zselatinpor
kb. 4oo g friss málna

Elkészítése:
Egy fazékban tegyünk oda kb. 2 dl vizet forrni, ha gőzöl olvasszuk fel először a fehér csokinkat, és tegyük félre. A tojások sárgáját verjük fel nagyon krémesre a cukorral és vaníliás cukorral. Az így kikevert krémet keverjük tovább, de mostmár gőz fölött, míg fel nem oldódik teljesen a cukor, de csak óvatosan ne legyen túl forró, mert kicsapódhat a tojás.

Ha elkészült az alap franciakrém, vegyük le a tálat a gőzről, és most tegyük a mosogatónkba hideg vagy jeges vízbe, és így keverjük még tovább kihűlésig. Ha hűlt adjuk hozzá a mascarponét, és ricottát, és az olvasztott fehér csokit,és keverjük alaposan össze.

Közben áztassuk be 12o ml vízben a zselatinport, ha megduzzadt kicsit langyosítsuk meg mikrohullámú sütőben, majd tegyünk bele 2-3 evőkanál krémet, és végül az így fellazított zselatint adjuk a teljes maradék krémhez. Keverjük csomómentesre.

A tejszínt verjük habbá, és adjuk azt is a krémhez.

Jöhet a tortalapok kettévágása és töltése krémmel majd málnával, és végül a hűtése legalább 5 órahosszáig, vagy egész éjszaka.

Később, vagy másnap faragjuk formára a tortát, és vonjuk be vajkrémmel, amit 5oo g porcukorból 1 dl langyos tejből, és 25o g kókuszzsírból keverünk ki.

Aztán már "csak" a fondantos bevonás és a dekoráció hiányik, itt engedjük szabadra a fantáziánkat :)))))))

Ha nem kész fondanttal dolgozol, akkor itt egy nagyon egyszerű fondant receptet találsz: