2013. október 18., péntek

Csodatévő gyömbérszirup

Hogy ez a kis csúnya gumó mi mindenre képes :) 
de hogy még engem is, aki ki nem állhatta, ennyire meggyőzzön, sőt, hogy megszeressem...



Pedig ez történt. Kb. 4 hete eldöntöttem kipróbálom ezt  a csodaszert, mivel ismerősi körben olyan sokan esküdtek a jótékony hatására, megfázáskor, és megelőzésre. 
Nekem is pontosan immunerősítéshez kellett, mert már elegem volt, hogy minden apró oviból hazahozott gyerekvírust elkapok Damiantól, míg apuka vígan vigyorog és semmi baja.

Egy kis baki volt azért a dologban, mert már régebben próbáltam gyömbérteát és nagyon utáltam. 
Amiből meg MEGA mennyiséget meg tudnék inni, az a GINGER ALE, de hát legyünk őszinték, annak a cukros üditőnek semmi köze a gyömbér igazi pozítiv hatásához. Sajnos :)))

Sikerült aztán neten kutatva megoldást találnom: eldöntöttem édes gyömbér szirupot főzök. Nem ragacsos szirupra kell gondolni, inkább egy egyszerű sűrű, aromás, édeskés, savanykás és persze enyhén csipős gyömbérlére.


Az összetevők listája egyszerű: Kb. 15o g gyömbér hámozva kockára vágva, kb. 5-7 dl víz, 2 citrom leve és ízlés szerint méz. 
Kb. 3o percig főzve, majd leszűrve.


A lé "napi adagolása" is egyszerű: 2 evőkanállal natúr, /aki bírja/ a gyengébb idegzetűeknek vízben elkeverve :)

Hűtőben 2 hétig mindenféle tartósítás nélkül eláll.

És, hogy a tapasztalatok? 
Teljesen gyömbér "trippen" van a család :-), 
minden nap egy kis adag.
Én már teába is beleteszek egy-egy karikát, aztán elrágcsálom, mondjuk lenyelni nem könnyű, de egészen megszerettem az aromáját. Magamon is csodálkozom.

És, hogy segít-e valamit? Jó kérdés, majd kérdezzetek meg inkább fél év múlva tavasszal, hogy hogy telt a telem :)))))

Addig is kiváncsian várom a ti tapasztalataitokat, ki szereti közületek, vagy használja rendszeresen egészségmegőrzés céljából. 




2013. október 17., csütörtök

Bagoly brownie muffin és Co. :-)

Aki tapasztaltabb, tudja, 
hogy gyerekeket lekötni nem is olyan egyszerű :-)
Pláne ha kinn az időjárás már nem kedvez, és sajnos mostmár ez az időszak következik. 

De hadd adjak egy tippet: süssetek együtt valami érdekeset és finomat.



Ha azt mondanád például a kicsiknek ma "bagoly muffin" és smarties keksz sütés van a napirenden, vajon szívesen kivennék részüket a munkálatokból ? KI BIZONY :)))









Nem volt ez másképp nálunk sem nemrég, amikor 4 kicsi kéz és 2 nagyobbacska :-))) gyártotta ezeket a muffinokat, és kekszeket a Receptlounge konyhájában. 

És micsoda sikerrel..., úgyhogy szívesen megosztom most veletek is a gyerekszelídítő "csodamuffinok" :))) receptjét, próbáljátok ki igazi vidám játékos délutánt tölthettek együtt az apróságokkal.

RECEPT 12 brownie muffinhoz

Tészta
4 tojás
2oo g cukor
2oo g vaj
2oo g liszt
2oo g + 1oo g étcsokichips
1oo g darabos mogyoró vagy dió vagy mandula


Bevonáshoz
1oo g étcsoki
kb. 8o g tejszín
5o g vaj

Dekoráció
18 db OREO keksz, vagy más töltött  kakaós keksz
36 db smarties

Elkészítés:

A muffinokat már sokkal hamarabb is elkészíthetjük, hogy kihűljenek, és a gyerkőcökkel már a dekoráláshoz tudjunk hozzákezdeni.

A muffinhoz a vajat és 2oo g csokit gőz fölött olvasszuk fel. A tojásokat pici sóval és cukorral verjük habossá. Adjuk hozzá a kicsit hűlt csokimasszát, és a mogyoróval és elkevert lisztet és a 1oo g csokichipszet. Keverjük egyneműre de ne túl sokáig, és azonnal öntsük a papírmandzsettákkal kirakott muffinformákba.


Süssük kb. 25-3o percig előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 15o fokon. Hagyjuk kihűlni.

Készítsünk csokiöntet bevonáshoz. Erre azért is van szükség, hogy a kekszek később alapot kapjanak "ragasztáshoz." Erre a célra egyébként bármi mást választhatunk, akár tejszínhabot is.

Az öntethez melegítsük meg a tejszínt, olvasszuk fel benne az étcsokit, és a vajat, hagyjuk kicsit szilárdulni és kenjük a muffinok tetejére. Ha megszilárdult a csoki, hivhatjuk is a gyerekeket, és indulhat a party :)

Vegyük ketté az OREO kekszeket, úgy. hogy krém még maradjon rajtuk, ez nem mindig egyszerű :), ha nem sikerül kenjünk rá egyszerűen a másik félről, ezekből és smartiesból a szemeket alakítjuk ki.
1-1 fél kekszet pedig vágjunk ketté, ezek lesznek a fülek.

Tatataaaa készen is vagyunk...

Illetve készen is lennénk, ha nem lenne még az aprócska rendrakás amiből a gyerekek már nem veszik ki a részüket olyyyyan szívesen :-)))))))))))
















2013. október 13., vasárnap

Back to the 90's

Van egy perc időtök elgondolkodni? :-))) 
Mi jut eszetekbe a 90-es évekről??? 
Divatban? Mesék? Zenék? Filmek? Játékok? Biztosan vannak mindenkinek akkori kedvencei, nagyon kiváncsi lennék rá, ha megosztanátok :-)

Nekem a gimi esett ezekre az évekre, és 1 év babyszitterkedés Bécsben, ami rengeteg élménnyel, és egy igazi barátsággal gazdagított. Hordtam magas talpú szandált, élénk nagygalléros és nagymandzsettás ingeket is, ezeket fotókon látva a barátnőmmel azóta is jókat szórakozunk :)))))
Hajamba akkor kerültek az első szőke tincsek, de jó vastagok, mert ugye az az igazi :)))))))))))))

Tudom, hogy az emlékeket országja is válogatja, más volt jellemző Magyarországon, de van persze néhány nagyon tipikus dolog ami országokat átölelő volt, mint az MusicTV, a techno mellett a Backstreet Boys, Spice Girls, melyeket még kazettákról hallgattunk, a magas talpú cipők, a neon színek, a Tamagotchi, Super márió, Rubik kocka, Titanic stb.
Én ezekből a jellemzőkből építettem be abba a tortába, amit a kolleganőmnek készítettem a szülinapjára, egy 9o-es évek mottó partyra tegnap.

Kihívás volt azért rendesen és sok-sok internetes kutatás,
de a végeredményt látva mégiscsak megérte a 3 napos tortakészítés.

A belső jó tömény csokis :) brownie tortát takart nugátkrémmel, sajnos a megvágást már nem tudtam megvárni, ezért erről nincs fotóm.

Csak a kész tortáról, és a nem túl egyszerű szállításról :)




és néhány részlet




2013. október 6., vasárnap

Habos almás tojáslikőrös pite

Gyakorlott sütis vagyok, 
de néha mégis rá tudok csodálkozni dolgokra :-) 
például, hogy ugyanazon egyszerű összetevőkből, mennyire más ízvilágot lehet varázsolni.


Nézzük például ezt a pitét: almás. 
Na és ? :-))) 

Na de ha ehhez az almás pitéhez hozzáteszel egy adag almalében kifőzött pudingot, egy pohár tejfölt, egy adag tejszínhabot a tetejére és némi tojáslikőrt, akkor valami isteni finom selymes krémes sütit kapsz.



RECEPT



PITEtészta
25o g liszt
1 fél sütőpor
1oo g vaj
1 tojás
75 g cukor
1 bio citrom héja

Töltelék
2 evőkanál gríz
2-3 db alma
1 citrom leve
1 vaníliás pudingpor
3 dl almalé
15o g cukor
1 tojás
1 tejföl

Topping :-)
2oo g habtejszín
1 csomag habfixáló
1 vaníliás cukor
kb. 3 -4 evőkanál tojáslikőr


Elkészítés:


Az almákat meghámozzuk, cikkekre vágjuk és citrom levével meglocsoljuk.

A tészta összetevőiből egynemű tésztát gyúrunk, liszten kinyújtjuk, majd egy kiavajazott és lisztezett 26-cm-es formába fektetjük magasan a szélekig. Megszórjuk az alapot grízzel rátesszük az almacikkeket.


A pudingporból, cukorból, almalével sűrű pudingot főzünk, és hagyjuk kicsit hűlni, nem kell hidegnek lennie teljesen.

Ha már csak langyos adjuk hozzá az egy tejfölt, az egy tojást, jól keverjük el, és ezt a krémet öntsük az almacikkekre.

Tegyük be sülni legalább 45-5o percig 15o fokon hőlégkeveréssel (normál sütő: 17o fokon) a piténket.

Hagyjuk teljesen kihűlni. Ez legalább 2-3 órahossza, úgyhogy ezt az időt mindenképpen számoljuk hozzá az elkészítési időhöz.

A kihűlt pite tetjére kenjük a habfixálóval, vaníliás cukorral habbá felvert tejszínt, és locsoljuk meg a tojáslikőrrel.