2013. november 25., hétfő

THOMAS AND FRIENDS torta - a 3.szülinap :-)

Hááát mit mondjak... 3 évesnek formatortát készíteni... kösse fel mindenki a gatyót :-))))


Amíg 1 évesen még csak nézett a gyerek a nagy szemeivel mi ez a nagy felhajtás, és a bazinagy hupikék törpikés torony az asztalon :-) addig 2 évesen már értette mi történik körülötte, de még teljesen elégedett volt, és egyébként is kit érdekel, hogy anya napokig mit csinál a konyhában :-)

Na de 3 évesen??? A dackorszak közepén és "nagyon okosan". Az egész világ tele van érdekesnél érdekesebb dolgokkal, amit irányítani lehet, ilyenkor nincs levegővétel figyelő szempár nélkül. Folyamatos ellenőrzés folyik, hogy minden szabály szerint működik-e :)

Ilyenkor úgy történik a szülinapi torta készítése, hogy megrendelés leadva :-) minden részlet előre kitalálva, és micsoda elképzelések.

"Thomas, Percy és Percy Utánfutó legyen...és ezt így, azt úgy csináld anya... igen, ez így szép anya, nem a Thomas nem teljesen ilyen anya ..." 

És anya? Anya kétségbeesetten azon gondolkodik, bedobja -e a törölközőt, mert mi van ha nem tetszik majd a gyereknek a végeredmény???

Hála az égnek ez a "katasztrófa" nem következett be, a kis 3 éves igényes, de nagyon elégedett volt a cukrásszal és a tortájával, és boldogan fújta el a gyertyákat rajta...

HAPPY BIRTHDAY DAMIAN :-)






2013. november 10., vasárnap

Keksz "sünidisznók"

Nem, nem, a cím nincs ám elírva, csak a drága kicsi fiam tört magyarját használtam :-)))



A héten megint "sütős gyerekfoglalkozást" tartottunk, hiszen kell a változatos progi mindig a gyerekekkel, és ezeket a jópofa, nagyon egyszerű kekszeket készítettük egy Dr.Oetker recept alapján.

Próbáljátok ki, tökéletes recept, még az apró pici kezek is megbírkóznak velük.



Recept kb. 2o db

Tészta:

25o g liszt
5o g őrölt dió vagy mogyoró
fél teáskanál sütőpor
12o g vaj
1 tojás
8o g cukor
1 vaníliás cukor
1 bio citrom héja
1o g kakaópor -nekem ez nem volt itthon, de finomabb is tőle a keksz és sünisebb is barnán :)


Dekor:
5o g mandulahasáb a tüskék kialakításához
kb. 5 dkg porcukor és ételfesték az orrocskák és szemek megfestéséhez



Elkészítés

A tészta összetevőiből gyúrjunk egynemű keksz alaptésztát, formázzunk egy hosszú hengert a tésztamennyiségből, vágjuk kb. 2o egyenlő darabkára.
Az egyes adagokból formázzuk meg a sünik testét.
Szúrkáljuk bele a mandulastifteket. Süssük kb. 25 percig őket, majd ha kihűltek dekoráljuk az ételfestékkel és pici vízzel elkevert porcukorral a szemeket és orrokat :-)


Kellemes időtöltést az apróságokkal :-)







És mit tartogat mára az egy évre visszatekintő sorozat
a Receptlounge konyhájából?


Íme néhány főzős-sütős ötlet:












2013. november 5., kedd

A kicsit más rakott krumpli :-)

Az abszolút kedvenceeeem....
pedig, milyen egyszerű és olcsó étel. Hiába okosak vagyunk mi magyarok :-)

Nem nagyon tudnám megmondani, hogy hány tonna rakott krumplit ettem már meg életemben :-) de az első választásom, ha valaki Magyarországról megkérdezi mivel várjon haza biztosan a rakott krumplira esik.

Az eredeti paprikás kolbásszal felülmúlhatatlan. de mivel a jó kis magyar kolbász ritka Németországban mint a fehér holló, sokszor készítem ezt a bacon-ös sajtos és gyomorkímélőbb változatot :-) 



Mutatós, jól szeletelhető, egy-egy szelet vendégváró falatként is megállja a helyét.
Ha van kedvetek kísérletezni csak ajánlani tudom, nálunk mindenki megnyalja utána a tíz ujját .

RECEPT- 1 kb. 3o cm-es király sütőformához


8-1o csík bacon
8-1o közepes burgonya
4 tojás
1o dkg reszelt sajt
 1 tejföl
2 tojás
só, bors




Elkészítés

A burgonyát héjában főzzük meg, hámozzuk le a héját, hagyjuk kihűlni, és szeleteljük fel vékonyan.

A tojásokat is főzzük meg, ha kihűltek vágjuk ugyancsak vékony szeletekre.
Kenjük ki a formát vajjal, "béleljük" ki a bacon szeletekkel.

Rétegeljük bele a burgonya-, tojásszeletek -, és a reszelt sajt felét, fűszerezzük és öntsük rá a 2 tojással elkevert tejföl felét.

Ugyanígy járjunk el a második adagokkal.


Végül hajtogassuk még rá a bacon szeleteket, és szórjunk rá még 2 evőkanál reszelt sajtot.


Süssük 45 -5o percig hőlégkeveréssel 15o fokon. Ha langyos borítsuk ki a formából. 

Szeletelve tálaljuk. 









És a visszatekintő sorozat: 
mi készült egy éve szezonálisan a Receptlounge konyhájában? :-)


Íme néhány süti ötlet:

Dunahullám torta










2013. november 3., vasárnap

Visszatekintő.... 1 év - 135 bejegyzés...- de mi történt a régiekkel?

Hogy mit takar ez a cím? 
Egy nagyon egyszerű visszatekintő sorozatot, 
amit párhuzamosan az új bejegyzésekkel elindítok a blogon.

Szerintem nagyon sok gasztroblogger megérti, a most leírtakat :-)
Tudom, hogy kényszeresek vagyunk és mindig újat és újat próbálunk ki, tehát soha nincs hiány újdonságokban, de mégis nem fordul meg a fejetekben néha, hogy kár a korábbi sok-sok közétett és feledésbe merült receptért? 

Van persze néhány ami állandó körforgásban van a keresőkben, vagy amit automatikusan felajánl a blogspot, és vannak kedvencek is, de ugyanúgy akad néhány méltatlanul mellékvágányra tévedt elkészített finomság is.

Ezért úgy döntöttem, hogy a blog 1 éves szülinapja alkalmából, egy-egy linkben mindig visszanézzük mi készült egy éve az adott időszakban szezonálisan a Receptlounge konyhájában.

Az első három 2o12-es októberi receptet most itt láthatjátok.

Bármelyik kiváló ötlet ebédre vagy vacsorára, úgyhogy, ha még nincs ötlet holnapra.... :-)))


BOLOGNAI "torta"




CURRYS CSIRKE


TORTILLA TEKERCSEK










Szilvás kalácsfelfújt vaníliasodóval

Imádom ezt a vaníliasodó receptet.
Nyáron készítettem először aranygaluskához, de azóta sem volt időm megírni a bejegyzést.


Kár érte, mert bármilyen sütit finomabbá tesz, ha pedig kisebb baki történik a sütidnél, mert még kb. 1oo. alkalom után is képes vagy túlsütni azt,- mint én a héten ezt a kalácsfelfújtat :-)))) akkor nincs is jobb választás, mint egy illatos, krémes vaníliás szósz, amivel mégis tökéletesítheted a desszertedet.



Recept

Vaníliasodó

2 csomag vaníliás cukor vagy 
5-6 evőkanál cukor - vagy ízlés szerint
1 evőkanál liszt
2 tojás sárgája
2 tojás fehérje habbá verve
fél liter tej

Elkészítés

A tojások sárgáját a liszttel, és 1 dl tejjel keverjük krémesre.
A maradék tejet és cukrokat melegítsük meg, adjuk hozzá lassan öntve az elkevert sárgákat, majd alacsony hőfokon főzzük sűrűbbre.
Ha kicsit sűrűsödött már adjuk hozzá a felvert tojáshabot, és keverjük alaposan össze.
Kész is van. Langyosan vagy hidegen tálalva is isteni finom.


Szilvás kalácsfelfújt

Tészta
5oo g liszt
25 g élesztő
kb. 2,5-3 dl tej -de, ne legyen túl kemény a tészta
3 evőkanál cukor
5 dkg vaj
1 tojás
1 tojás sárgája
1 bio citrom reszelt héja

Töltelék
Kb. fél kg szilva magozva és félbe vágva
kb. 1o dkg darált dió
5-6 evőkanál cukor

Öntet
2 tojás
3 -4 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
2 dl habtejszín
1 dl tej

Elkészítés
A tészta összetevőiből gyúrjunk megszokott módon kelt tésztát. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, hozzá a többi összetevőt, gyúrjuk egyneműre és hagyjuk kelni 6o percig. ( Ezt a tésztát most elég egyszer keleszteni)

Ha megkelt szaggassunk kisebb pogácsákat.
Egy kikent felfújt formát vajazzunk ki, majd rétegeljük bele egy sorba a kelt pogácsákat, arra rá a félbevágott szilvákat, majd szórjunk mindig rá minden sorban 1 evőkanál cukrot, és 1 evőkanál diót.

Ha készen van keverjük el alaposan az öntethez a tojásokat a cukrot, tejszínt, és öntsük a tetejére.


Előmelegített sütőben süssük kb. 45 -5o percig.

TIPP: A szilvának kell a sülési idő, a tészta viszont hamarabb átsül. Ha nagyon barnul fedjük le alufóliával az utolsó 15 percben -  na ezt a tippet nekem is adhatta volna valaki még sütés előtt :))))))))))))