2014. március 2., vasárnap

Kevesebb cukor, kevesebb szénhidrát - csak értelmetlen divatőrület?

Jézusom, mióta tologatom ennek a bejegyzésnek a megírását, de csak azért mert bonyi átfogó témáról van szó, amit nem lehet három mondattal leírni... 
 Már most bevezetésben is regényolvasásra, de nagyon finom receptekre készüljetek  :-D

Lesz mindenféle tésztavariáció:



De miről is van szó?

Arról a döntésről, ami január óta a sütési szokásaimat megváltoztatta : kevesebb cukor felhasználásával és ahol lehetséges lisztcserével- tönköly és teljes kiőrlésű lisztre, kiegészítve kókusz-, és mandulaliszttel, melyek a kevesebb szénhidráttartalmú lisztek körébe tartoznak.

Az oka??? Nem a divatőrület, ami már a csapból is folyik, vagy mert "fú de flanc" lenne belefolyni a témába, hanem azért, mert gasztrobloggerként és megszállott " hobbi konyhatündérként" ( haha ) hajlamos vagyok kalóriák tömkelegét magamhoz venni :-), amit sporttal ugyan elég jól kordában tudok tartani már 3 éve, de mégiscsak túl sok a bevitel. Másrészt egész decemberem és januárom valami betegségnek nevezett nyavajával telt, egyik váltotta a másikat megspékelve 2-3 naponként durva migrénes fejfájásokkal.

És el is érkeztünk a fontosabb szemponthoz: az EGÉSZSÉGhez. Mostmár lassan elhiszem, hogy a rengeteg nasit, cukrot, előbb utóbb megbosszulja valamilyen formában a szervezetünk, és ezt igyekszem ahol tudom kivédeni. Sok helyen ugyanis nem tudom, bármi amit ebben manapság megeszünk tele van már rejtett dolgokkal, de azt amit megfőzök, vagy megsütök friss alapanyagokból, abba senki sem tud belenyúlni, azt tudom kontrollálni.

Nem kell megijedni, nem szellemültem át teljesen :-), még mindig azt vallom, hogy bármit ehetünk csak mértékkel, nem lesz paleózás, és az eszpresszómba még mindig beledobom a cukoradagomat, mert mással szerintem ihatatlan, de amin tudtam valóban változtattam, átgondoltabban készítek el ételeket és sütiket.
Valamikor ez jól "sül el", valamikor nem. :-) Ezeket a tapasztalatokat olvashatjátok az elkövetkező időben.
S bár még a kísérletezés fázisában járok, de egyre gyűlik a kipróbált, jól bevált és ehető csökkentett cukortartalmú receptek repertoárja, melyeket majd több részben tippekkel olvashattok.

PS: Akit kevésbé érdekel a téma ugyancsak nyugodtan velünk tarthat, hiszen minden recept elkészíthető cukorral is, kár lenne kihagyni ezeket a finomságokat :-))))))))




Kedvcsinálónak egy finom szaftos és nagyon egyszerű kavart tészta receptje:



 Cukormentes gyümölcsös kavart süti
 26 cm-es tortaformához






Hozzávalók

2oo g vaj
14o g nyírfacukor (xilit)
1 csomag (xilit alapú) vaníliás cukor 
5 tojás
21o g teljes kiőrlésű liszt (nálam tönköly)- én kevertem még a  lisztet kókuszliszttel is 1:3 arányban, tehát : 14o g liszt és 7o g kókuszliszt
1oo g őrölt mandula
1 csomag sütőpor
2 dl natúrjoghurt
1 citrom reszelt héja és leve
2 alma
1o dkg mirelitmeggy, vagy keverve szilvával (nálam volt)

Elkészítés:

1.A mirelit meggyet, szilvát olvasszuk ki, az almát reszeljük le a citrom levével locsoljuk meg.
2.A vajat a xilittel, vaníliával keverjük krémesre, adjuk hozzá a tojásokat egyenként, a citrom héját, joghurtot, majd a liszttel mandulával elkevert sütőport, és reszelt almát.
3.Szórjuk rá a meggyet.
4.Előmelegített sütőben süssük kb. 4o-45 percig.

Tipp:
aki cukorral készíti használja a mennyiségeket 1:1-hez.