2013. december 22., vasárnap

Évbúcsúztató aprósütireceptek

2013 utolsó bejegyzését olvashatjátok most a blogon. Tudom más bloghoz viszonyítva elég hamar zárom már az évet, de szabadnapjaim alig vannak a munkában, a pár napot az ünnepek alatt pedig csak a családnak szánom.

Zárásként három egyszerű aprósüti receptet hoztam nektek, amit még karácsonyra is elkészíthettek, ha nem teljes a menü. 

Ribizlis rácsos


Hozzávalók kb. 3o db

225 g liszt
15o g héj nélkül őrölt mandula
1oo g cukor
pici só
2oo g vaj
1 tojás
15o-2oo g ribizli lekvár 
1 tojássárgája

Elkészítés

Lisztet, cukrot sót, mandulát, vajat és az egy tojást alaposan összekeverjük. 3o perc hűtés után lisztezett felületen a tészta 2/3-át kb. 3 mm vastagon kinyújtjuk megkenjük lekvárral. Az 1/3 tésztából vékony rácsokat vágunk átlósan beborítjuk vele a tésztát, majd kicsi négyzetekre vágjuk. 
Az egy tojás sárgáját pici vízzel elkeverjük, megkenjük vele a rácsokat.
Előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 15o fokon kb. 15 percig sütőpapíron készre sütjük.

Kicsit ugyan ragacsos lefolyik a lekvár, de ott karamellizálódik, az adja meg a pluszt :)




Fatörzs kocka


Hozzávalók kb. 15-2o db

25o g vaj
25o g cukor
1 vaníliás cukor
5 tojás
2oo g liszt
5o g étkezési keményítő
fél dl tej

2 evőkanál kakaópor

Bevonat: 
1oo g étcsoki
1 evőkanál kókuszzsír


Elkészítés



A sütőt forrósítsuk fel 22o fokra. Keverjük el alaposan a vajat cukrot tojást, adjuk hozzá a tejet, lisztet, és keményítőt, osszuk ketté a masszát, a felébe tegyünk 2 evőkanál kakaóport és 2 evőkanál tejet.



Egy hosszúkás király sütőformát alaposan vajazzunk ki.

Sütőecsettel kenjünk egy vékony réteget a forma aljába a kakaós masszából, tegyük be sülni 3 percre.

Vegyük ki, most kenjünk ecsettel egy vékony réteget a sárga masszából és ismét süssük 3 percig.

Járjunk el felváltva így egészen addig, amíg elfogytak a masszák, ez adja majd meg a csíkozást.

Ha elkészültünk vágjuk kockára a kihűlt tésztát, és vonjuk be a gőz fölött kókuszzsírral felolvasztott csokival.






Szilvalekváros mogyorós holdak



Hozzávalók kb 5o db

2oo g habtejszín
3oo g cukor
1 vaníliás cukor
pici só
3 tojás
21o g liszt
fél csomag sütőpor

kb. 3oo g krémes szilvalekvár

Öntet:
8o g vaj
1oo g cukor
6 evőkanál tej
1oo g tört mogyoró



Elkészítés

Egy 35x4o cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A tejszínt verjük habbá a cukorral és sóval. A tojásokat adjuk hozzá, és a sütőporral elkevert lisztet is.
Süssük 15 percig 15o fokon hőlégkeveréssel.
Közben a vajat olvasszuk fel a tejjel,cukorral adjuk hozzá a mogyorót.
Vegyük ki az elősütött tésztát, kenjük rá a lekvárt, és öntsük rá a mogyorós öntetet, és tegyük vissza további 2o percre sülni.

Ha kihűlt a tészta formával szaggasunk csinos kis holdakat :-)

TIPP: Ez a tészta nagyon szaftos, 2 nap múlva is istenien finom, inkább piskóta jellegű.


Ezzel a karácsonyi gyűjteménnyel kívánunk Nektek békés karácsonyt, boldog új évet, és kitartó sütés -főzést az ünnepek alatt és persze 2014-ben is, januárban jelentkezem :)))))




Nincsenek megjegyzések: