Egy kalács szilvaimádóknak :-)
Mivel én is táborotokba tartozom, és kedvencem a kelt tészta most egy fonott, szilvás koszorút készítettem.
Húsvétra is kiváló változatos kalács.
Húsvétra is kiváló változatos kalács.
Szilvával, szilvalekvárral, és aszalt szilvával.
Nem tudom lehet-e ezt a variációt még fokozni, de nem hiszem.
A tejszín, tej keveréke és a gyümölcs nagyon nyerő, szaftos, és még másnap is finom puha.
De veszélyes :-) mert egy fél kalácsot meg tudnék enni egyszerre, és akkor rohanhatok azonnal a step padra :-))))
A tejszín, tej keveréke és a gyümölcs nagyon nyerő, szaftos, és még másnap is finom puha.
De veszélyes :-) mert egy fél kalácsot meg tudnék enni egyszerre, és akkor rohanhatok azonnal a step padra :-))))
Tészta
6oo g liszt
8o g cukor
1 vaníliás cukor
1 pici só
8o g cukor
1 vaníliás cukor
1 pici só
7o g puha vaj
1 friss élesztő (kb. 4g)
1 bio citrom héja
1 dl tejszín
kb. 1,5 dl tej
kb. 1,5 dl tej
1 tojás
1 tojás sárgája
Töltelék
2oo g mirelit szilva
3 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
6-8 szem aszalt szilva
3 evőkanál szilvalekvár
1 citrom leve
5 babapiskóta morzsára törve
TETEJE: kb. 5o g hántolt reszelt mandula
Elkészítés
Az élesztőt langyos tejben 1 evőkanál cukorral futassuk fel. A tészta további összetevőiből gyúrjunk hólyagos egynemű kelt tésztát. De most ne túl lágyat, úgy jobban formatartó majd a csavart forma.
Hagyjuk kelni legalább 7o-8o percig.
Készítsük el a szilvás tölteléket, a szilvákat engedjük ki, csöpögtessük le alaposan, keverjük össze a cukorral, citrommal, lekvárral, és az apróra vágott aszalt szilvával, majd a babapiskótamorzsával, és hagyjuk kicsit állni, hogy a morzsa megszívja magát a szilvák levével.
A megkelt tésztát osszuk kb. 2 egyenlő részre, és nyújtsuk ki őket legalább két 4o cm hosszú téglalapra. Töltsük meg egyenként a töltelékkel, csavarjuk fel.
A 2 részből sodorjuk össze óvatosan zsinórszerűen a kalácsot, majd tekerjük koszorú formában egy 28-cm -es tortaformába, hogy sütés közben is jobban tartsa a formáját.
Kenjük le a tetejét 1 felverrt tojással, szórjuk meg hántolt mandulával.
Ha még biztosabbra akarunk menni, a koszorú közepébe is tehetünk egy kisebb kerek hőálló kerek edényt, vízzel, vagy alulfóliával bevont papírhengert.
Sütési idő : kb. 16o fokon 45 perc.
Gőzben süssük: tegyünk egy vízálló edénybe vizet a sütőbe.
Töltelék
2oo g mirelit szilva
3 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
6-8 szem aszalt szilva
3 evőkanál szilvalekvár
1 citrom leve
5 babapiskóta morzsára törve
TETEJE: kb. 5o g hántolt reszelt mandula
Elkészítés
Az élesztőt langyos tejben 1 evőkanál cukorral futassuk fel. A tészta további összetevőiből gyúrjunk hólyagos egynemű kelt tésztát. De most ne túl lágyat, úgy jobban formatartó majd a csavart forma.
Hagyjuk kelni legalább 7o-8o percig.
Készítsük el a szilvás tölteléket, a szilvákat engedjük ki, csöpögtessük le alaposan, keverjük össze a cukorral, citrommal, lekvárral, és az apróra vágott aszalt szilvával, majd a babapiskótamorzsával, és hagyjuk kicsit állni, hogy a morzsa megszívja magát a szilvák levével.
A megkelt tésztát osszuk kb. 2 egyenlő részre, és nyújtsuk ki őket legalább két 4o cm hosszú téglalapra. Töltsük meg egyenként a töltelékkel, csavarjuk fel.
A 2 részből sodorjuk össze óvatosan zsinórszerűen a kalácsot, majd tekerjük koszorú formában egy 28-cm -es tortaformába, hogy sütés közben is jobban tartsa a formáját.
Kenjük le a tetejét 1 felverrt tojással, szórjuk meg hántolt mandulával.
Ha még biztosabbra akarunk menni, a koszorú közepébe is tehetünk egy kisebb kerek hőálló kerek edényt, vízzel, vagy alulfóliával bevont papírhengert.
Sütési idő : kb. 16o fokon 45 perc.
Gőzben süssük: tegyünk egy vízálló edénybe vizet a sütőbe.
2 megjegyzés:
Ez nagyon bejött nekünk, fincsi Volt,
Köszi
örülök :) én sem utoljára csináltam az biztos. Igazán az a jó, hogy bármilyen gyümivel töltve finom. Így változatos is.
Megjegyzés küldése