2013. március 30., szombat

Epres rebarbarás pite túróval és tojáshabbal

Na ez a recept biztosan megosztja majd a véleményeket. 
Az egyik tábor fújgatni fog :-) másik már megkóstolna egy szeletet ebből a pitéből ..  Mert bizony a rebarbarát vagy szereti valaki vagy nem, és bizony a habcsókkal vagy tojáshabbal sem más a helyzet.

Be kell vallanom én rebarbarát enni már ettem, de még csak először készítettem, de az összes rémtörténetet, mi szerint savanyú és unalmas, meg kell cáfolnom :-)

Igaz, savanyúbb mint a citrom, ezért kísérőnek nem árt egy kis plusz mellé ami édesíti, másik gyümölcs, tojáshab, vagy cukros morzsa, de nem kell túlzásba vinni. 
Én ezt a receptet is legközelebb biztosan sokkal kevesebb cukorral készítem majd, mert készíteni még nagyon sokat fogom.

Vannak még szkeptikusok??? Akkor csak egy dolog segít, próbáljátok ki a receptet, és osszátok meg velem is a véleményeteket.

De egyébként is érdekelne, ki melyik táborba tartozik 
rebarbara vagy le a rebarbarával ??? :-)))

Ha netán van már jól bevált rebarbarás receptetek, azokat is szeretettel várom :-)))



RECEPT 26 cm-es formához -1o-12 szelet 
(nálunk inkább csak 8 :-))))

Tészta

1 tojás
1 tojás sárgája
50 g cukor
125 g vaj
100 g túró
200 g liszt
1csapott teáskanál sütőpor



Gyümölcsös töltelék
min. 500 g eper
6 szál rebarbara
6 evőkanál cukor
50 g őrölt mandula -vagy morzsára tört babapiskóta
1 fél tasak vaníliás pudingpor

Túrós töltelék
250-300 g túró
2 tojás
1 fél tasak vaníliás pudingpor
80 g cukor
1 vaníliás cukor
1 bio citrom héja

Baiser - tojáshab
3 tojásfehérje
150 g cukor
Pici só
1 fél citrom leve



Elkészítés

Az epret mossuk és daraboljuk, a rebarbarát hámozzuk, vágjuk kb. 1 cm-es kockákra.
Adjuk hozzá a cukrot, pudingport, mandulát, és hagyjuk kicsit pihenni.

A tészta elkészítéséhez keverjük habosra a vajat a cukorral.  Adjuk hozzá az egész tojást és a másik tojás sárgáját.  A maradék fehérjét tegyük hűtőbe, később felhasználjuk a habhoz.
Adjuk a masszához a túrót, keverjük tovább.
Végül mehet hozzá a liszt és sütőpor, de ezeket már kézzel gyúrjuk hozzá.

Nyújtsuk ki a tésztát kevés liszten kb. 4 mm vastagságúra, és nyomkodjuk egy 26 cm-es formába egészen az oldalán is magasra.

Szúrkáljuk meg több helyen villával. tegyünk bele sütőpapírt és töltsük meg száraz babbal vagy borsóval. Süssük vakon 15 percig 15o fokon.

Közben készítsük még el a túrós tölteléket:

A túrót a tojássárgájával, pudingporral, cukorral, vaníliával, citromhéjjal keverjük csomómentesre.
A tojás fehérjéket verjük habbá, majd óvatosan adjuk a masszához, és tegyük félre.


15 perc után vegyük ki  az elősütött pite tésztát, távolítsuk el a nehezéket :-) a sütőpapírral.
Osszlassuk el az alján most a lecsepegtetett bepácolt gyümölcstölteléket, majd erre rétegeljük a túrós tölteléket.
Tegyük ismét vissza a sútőbe, és süssük további 35-40 percig 15o fokon.

Ha majdnem kész készítsük el a tojáshabot.

Pici sóval verjük fel a tojásfehérjéket, majd adjunk hozzá citromlevet, és lassú adagokban a cukrot.
Verjük olyan sokáig, amíg nem lesz egynemű, hófehér és fényes a hab, majd oszlassuk el a pite tetején, és utolsó 1o-15 percre tegyük vissza a sütőbe, de már csak 1oo fokra, hogy inkább száradjon, és ne barnuljon meg nagyon.


S ha kell még egy igazán jó tipp :-)) a sütőt nyissuk ki résnyire a hab sütéséhez, így a felesleges páratartalom elillani, és még szebb és ropogósabb lesz a végeredmény.


FONTOS
A sütőből kivéve hagyjuk legalább 1 órahosszáig hűlni  tálalás előtt a sütinket, mert a kompóttól a beljese nagyon sokáig forró.

A várakozásért majd egy ilyen fincsi szelet süti kárpótol :-)))




Nincsenek megjegyzések: