2013. március 28., csütörtök

Epres palacsinta kókuszhabbal

Amilyen lassan közeledik a tavasz, annyira lassan de biztosan jön az eperszezon is.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én megfogadtam, hogy várok még az epervásárlással, amíg igazi napérlelte regionális, piros szaftos...gyümölcsöt kapok, de mikor lesz az még, pláne ilyen időjárás mellett 
:( ???????   

Mindegy, tegnapelőtt elgyengültem, amikor megláttam ezt az 1 kg -os faládikás, mosolygós, árban is verhetetlen epret, és rácsaptam. 

Ízben eper :-) , de persze nem hasonlítható össze a nyárival, egy kis citromleves- cukros pác viszont sokat segített rajta.

Az egy kiló eperből végül 2 recept készült és készül. 

Az első ez a kókuszos epres palacsinta, a másik recept most még meglepetés, de hétvégén ha elkészült azt is feltöltöm. 

Bár azért a fennti kép már sejteti, mi lesz ott az eper párja :-)))



Kókuszhab
2 dl kókusztej
5o g cukor
4 tojás sárgája
2 vaníliás cukor
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
4 evőkanál kókuszreszelék
2 dl habtejszín
1 habfixáló


A kókusztejet a 2 vaníliával melegítsük meg éppen csak langyosra.

A tojássárgáját a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a keményítőt, majd öntsük hozzá lassú és állandó kevergetés közben a langyos tejet. Keverjük csomómentesre.

Forraljunk fel 2 dl vízet egy hőálló edényben, és gőz fölött  állandó kevergetés mellett főzzük még sűrűbbre a vaníliakrémet.

Ha elég krémes, tegyünk hozzá 3 evőkanál kókuszreszeléket, és hagyjuk kissé kihűlni.

A habtejszínt verjük a habfixálóval kemény habbá, majd 2 részben keverjük hozzá a kihűlt vaníliás krémhez, és tegyük legalább 2-3 órára (még jobb egy éjszakára) a hűtőbe.


Epres palacsinta töltelék:
5oo g eper
1 citrom leve
ízlés szerint cukor vagy édesítő

A gyümölcsöket mossuk meg meleg vízben, daraboljuk, keverjük össze a citromlével és cukorral, hagyjuk a pácban tálalásig, de legalább 2-3 órahosszáig.


Palacsintarecept kb. 6 db-hoz
2 tojás
15o g liszt
kb. 2, 5-3 dl tej
1 vaníliás cukor
2o g cukor
1 evőkanál olaj
1 fél bio citrom reszelt héja

A tojást a cukorral, vaníliával verjük jó habosra. Adjuk hozzá az olajat , citromhéjat, majd felváltva a lisztet, és tejet. Süssünk kb. 6-7 db palacsintát.

Töltsük meg a kész palacsintákat a pácolt eperrel, szórjuk meg porcukorral, tálaljunk hozzá " 2 kókuszfelhőt :)", és dekoráljuk Raffaelo -golyókkal.

ISTENI FINOM...



Nincsenek megjegyzések: