2014. december 14., vasárnap

LEGO torta és "rezümé" 2014

Hú de rég jártam már magamnál :-) itt a blogon. 
Utolsó bejegyzés június 13, te jóóóó ég..., hát nem ma volt, és már ismét itt az év vége. 

A 2013 -as év 110 db bejegyzéséhez képest idén 7 db receptet sikerült csak egész évben megírnom és megosztanom veletek, és bizony be kell vallanom egyébként sem voltam nagyon szorgalmas ebben az évben. 

És, hogy miért????? Mert munkával és kisebb-nagyobb szünettel egy piszok undornya krónikus arcüreggyulladással telik az évem, amitől képteleeeen vagyooook megszabadulniiiii, de már nagyon elegem van.
Persze, hogy nincs kedvem annyit kreatívan sürögni a konyhában mint régen, a sportról és a sportblogról meg ne is beszéljünk.

Mindenesetre bízni még lehet, talán a 15 szerencsésebb szám lesz, ennek reményében osztom meg az év utolsó igazán aranyos receptjét veletek erről a LEGO csokitortáról, amit 4 éves kincsem kapott nemrég szülinapjára.

Ezzel a bejegyzéssel KÍVÁNOK NEKTEK BOLDOG KARÁCSONYI SÜTKÉREZÉST, LEGYETEK SZORGOSABBAK MINT ÉN :)






RECEPT

1.nap: Piskótasütés és töltés
Egy éjszakát töltsön a hűtőben a töltött torta.


Piskóta:

Gőzölt bécsi csokis piskótalappal dolgoztam. Kicsit időigényesebb, mint egy normál piskóta, de puhább és szaftosabb, és jól faragható, úgyhogy megéri a fáradtságot. A tortához 2 db piskótalapra volt szükségem

Hozzávalók laponként: 

6 tojás
3 evőkanál forró víz
150 g cukor
50 g olvasztott vaj
180 g liszt (én tönkölylisztet használtam)
20 g étkezési keményítő
2 evőkanál kakaópor
1 kávéskanál sütőpor

Az egész tojásokat verjük nagyon habosra a cukorral, amíg fehér homogén masszát nem kapunk, majd verjük tovább óvatosan a masszát gőz fölött. Ez nagyon fontos, hogy feloldódjon az összes cukor, de figyeljünk rá, hogy ne legyen túl forró mert, akkor kicsapódik a tojás.
Ha készen vagyunk adjuk hozzá óvatosan a keményítővel sütőporral kakaóporral elkevert lisztet, végül az olvasztott vajat. Süssük a piskótót kb. 25 percig, tűpróbával ellenőrizzük átsült-e már.

Csokihab töltelék:

3-400 g étcsoki
500 g mascarpone
5 dl habtejszín
1 csomag (9g) dr. Oetker zselatinpor
kb. 100 g csokiforgács

A mascarpone elég kemény, ezért kb. 1,5 dl tejszínnel keverjük lágyabb krémesre. 
Adjuk hozzá az olvasztott étcsokit. Közben a zselatint a tasak leírása alapján hideg vízben már elkeverjük. Ha megduzzadt melegítsük langyosra, adjunk 2-3 evőkanállal a mascarponés krémből és csak ezután keverjük hozzá a maradék kb 3,5 dl tejszínből felvert tejszínhabot, és a csokiforgácsot.
Kicsit problémás a krém, hamar szilárdul és hajlamos csomósodni a csokitól, úgyhogy gyors kezekre lesz szükség :-), illetve ha még megkívánja tejjel vagy tejszínnel lazíthatunk rajta.

Ha már nagyon jól kihűlt a piskótánk vágjuk mindkettőt középen ketté, így összesen 4 réteget kapunk, melyet 3 réteg csokihabbal töltünk.


2.nap faragás és fondantdekor

Néhány fázisfotó:

Sablont készítettem, így sokkal egyszerűbb volt a 4-es forma faragása



A fondantot most nem ganache-zsal hanem vajkrémmel alapoztam meg.

Erre ragasztottam találomra :-) a színes "legókockákat" . Persze elegánsabb és szabályosabb megoldással is lehetett volna dolgozni, de ez most egy "gyors" tortakészítés volt.

Idén volt egy kis segítségem is . Ezer köszönet a türelemért és segítő kezekért Évi:-)






PS :-) : Ja és ha valakinek még tippje vagy tapasztalata is van krónikus arcüreggyulladás terén szívesen fogadom.

Nincsenek megjegyzések: