2015. február 15., vasárnap

Virágágyás torta "majdnem" cukormentesen :)

Ez a torta teljesen véletlenül lett eső utáni virágágyás :-DDDD. 

Csokihab töltelékes csokis ganache bevonattal készült, és mivel volt itthon fondantom, és a ganache mindent "elvisel" kicsinosítottam egy kicsit, és végül egy tavaszi, eső utáni virágágyás született :-)




Az ötletet ez a torta adta, ő a kistestvér :-), amit az elmúlt héten az ovis bolhapiacra készült, de annyira hamar elkapkodták, hogy még kóstolót sem tudtunk belőle venni. Nagy volt a csalódás :-D, de milyen jó hogy tegnap volt egy szülinaposunk, így persze ez a torta volt a nyerő ötlet, csak most hozzáadott cukor nélkül. Van a 70 %-os csokiban még így is cukor bőven. 




Aki teljesen cukormentesre szeretné elkészíteni a tortát lecseréheti a keserű csokit Magyarországon update-s csokira, Németországban pedig pld. Xucker csokira.
Nem szoktam dícsérni magam, de ez most cukormentes változatra tényleg piszok finom lett :-))), akinek kedve támadt egy kis csokihabos tortára az alábbi recept alapján elkészítheti:

RECEPT

1. lépés: ganache készítése még előző nap, 2 dl tejszínből és csak 200 g étcsokiból (min. 60%-os)

A ganache készítésének folyamatát itt találjátok a blogon:



2. Lépés piskóta készítése

Extra szaftos cukormentes piskótalapot készítünk.
Ez a piskóta a legújabb kedvencem, nemcsak cukormentes de aki szeretné mandulaliszttel még a szénhidrát mennyiségét is csökkentheti. Nagyon sok próbálkozás után ez a recept vált be, mert bizony el vagyok kényeztetve :-) , és volt már olyan, hogy az állaga miatt a kukában landolt a süti.

Én ugyan nem mindent az eredeti recept szerint készítek, de az eredeti ötlet forrása itt található a Soulfoodlowcarberia oldalán. 

Hozzávalók:

6 tojásfehérje és sárgája szétválasztva
120 g eritrit édesítő porrá darálva
120 g vaj olvasztva
120 ml tejszín
150 g liszt (vagy csak 100 g mandulaliszt)
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
pici só

+ A csokis variációhoz még 30 g kakaópor, és picike tejszín.



Elkészítés:

A tojásfehérjét pici sóval verjük habbá.
Külön tálban az olvasztott vajat az eritrittel keverjük krémesre, majd adjuk hozzá a tejszínt, és a tojások sárgáját.
A lisztet keverjük el a sütőporral és szódabikarbónával, és adjuk a masszához, majd két adagban a tojáshabot. Csak óvatosan nehogy törjön a hab.

Ha csokis piskótát készítünk a kakóport még a liszttel, sütőporral, szódabikarbónával vegyítsük.

Süssük a tésztát kb.25-30  percig hőlégkeveréssel 160  fokon.


Csokihab töltelék:
Ez az ezerszer készített jól bevált csokihabom :-) csak most édesítővel.

5oo g mascarpone
Pici tej
Esetleg 1 vaníliarúd belseje
4oo g 7o %-os etcsoki
ízlés szerint folyékony édesítő
3 dl tejszín habbá verve
1 csomag Dr. Oetker zselatinpor

A mascarponénk ha túl kemény, keverjük mindig tejjel vagy tejszínnel lágyabbá, krémesre.
Adjuk hozzá a gőz fölött felolvasztott étcsokit, és vaníliát.
Közben a zselatint a tasak leírása alapján hideg vízben már keverjük el. Ha megduzzadt melegítsük langyosra, adjunk 2-3 evőkanállal a mascarponés krémből és csak ezután keverjük hozzá a többi csokis krémhez.
Végül adjuk hozzá a tejszínből felvert tejszínhabot.

TIPP: Kicsit problémás a krém, hamar szilárdul és hajlamos csomósodni a csokitól, úgyhogy gyors kezekre lesz szükség :-), illetve ha még megkívánja tejjel vagy tejszínnel lazíthatunk rajta.

Vágjuk ketté a piskótalapot. Torta aljára kerül az első lap, rá magasan az összes krém, majd a 2. lap. Végül vonjuk be ganache-zsal, és ha kedvünk támadt :-) dekoráljuk fondanttal.








1 megjegyzés:

kaitlynnlatorre írta...

Casino of the Year 2021 - Mapyro
Find the best Casino of the Year 2021 고양 출장샵 at Mapyro. Casinos 제주 출장샵 in 여수 출장마사지 Arizona, New Jersey, South 세종특별자치 출장마사지 Dakota, 서귀포 출장샵 West Virginia, Nevada, West Virginia.