2013. május 18., szombat

TIPP Fondant alapozására - vajkrém helyett ganache-zsal

Aki kicsit kiismeri már magát formatorta témában, tudja, hogy a fondant alá mindig szükséges egy alapozás, főleg akkor, ha tejszínes krémmel töltjük a tortákat.

Én a fondant alá többnyire vajkrémmel szoktam alapozni, mivel a külső fondant részt sohasem fogyasztjuk, és ez a megoldás sokkal költségtakarékosabb, mint a ganache  ("ganázs") alapozás.

Én ezt a finom csokis tejszínes krémet inkább torták töltéséhez használom vagy gyümölcsös sütikhez, és olyan bevonáshoz, ahol látványos is, és meg is esszük... :))), mint ennél a kuglófnál.



A ganache elkészítéséhez bármilyen csoki használható, tej- étcsoki is, sőt az igazi csokis változatok még finomabbak, mint a fehér csokis, mert nem annyira édesek.



Recept egy 26-28 cm-es torta bevonásához, vagy töltéséhez

Hozzávalók

2oo g tejszín
4oo g csoki

Elkészítés

1. A csokit daraboljuk fel
2. Tejszínt melegítsük meg
3. Oldjuk fel teljesen a csokidarabokat.
4. Majd egy botmixerrel homogenizáljuk a masszát, vagyis jó alaposan mixeljük át. De úgy, hogy a kés  végig a csokis masszában maradjon, egyébként túl sok levegő jut bele, és túl buborékos lesz.
5. Hagyjuk 24 óráig lefedve hűvös helyen kihűlni.
6. Másnap használat előtt, kézi turmixgéppel habverő fejjel verjük fel a masszát, mintha tejszínhabot vernénk,  amíg folyékonyból habos szilárdabb lesz. De figyeljünk nehogy túl sokáig keverjük, mert akkor csokis vaj lesz belőle :-)))))

Legutóbb készítettem az elkészítésről pár fázisfotót remélem a segítségetekre lesz.



És íme a végtermék :-) a felvert ganache, még kenhető állapotban, de kész tortákban, sütiben, pralinéban hűtés után még sokkal szilárdabb lesz.









Nincsenek megjegyzések: