2013. május 12., vasárnap

Mintás piskóta tekercsek

Nagyon régen készítettem egyszerű piskótatekercset, de nemrég kedvet kaptam hozzá, és mivel valami különlegességet is igyekeztem belecsempészni a "dologba ", teszteltem most én is a dekorpiskótás elkészítési módot.

Rá kell szánni egy kis időt de nagyon egyszerű. 
A dekormassza nagyon jol kezelhető, és semmi nem szab határt a fantáziának. Ajánlom kipróbálásra :-) egészen eredeti dolgokat lehet vele készíteni.


Nálam most 2 mintázat készült egy pöttyös - mi más :-) 
- erdei gyümölcsös, könnyű málnás krémsajtos töltelékkel-





 És egy másik tiramisu krémmel kávéimádóknak mint jómagam ;-)






Recept


Dekormassza alaprecept 1-2 piskóta dekorációjához:

1 kisebb tojás fehérje
20 g liszt
20 g porcukor
20 g vaj vagy olaj
+ színezéshez színezőanyagok, paszták, kakaoópor stb

A hozzávalókat keverjük krémesre, ízlés szerint színezzük. Majd sütőpapíros tepsire nyomjunk egy pici lyukú habzsákból mintázatokat.

Aztán 2 lehetőség közül választhatunk: 
vagy elősütjük őket 5 percig, vagy legalább 3o-45 percig a fagyasztóban hagyjuk, hogy megdermedjenek, és elég stabilak legyenek majd, ha ráöntjük a piskótatésztát.

Én idő hiányában az elősütést választottam, de a fagyasztós megoldással szebb eredmény érhető el.




Még a dekormasszáról:

A receptbeli mennyiség elegendő dekorokhoz mint pötty vagy virág, indák stb.
Ha sűrűn csíkozott  vagy más több tésztát igénylő dekort készítünk, akkor ennek a mennyiségnek a duplájat készítsük. 

Nekem a 2 db piskótatekercs dekorációjához is elegendő volt ez a mennyiség.
Elosztottam 2 részre, az egyik felét 1 kávéskanál kakaóporral, másikat fogpiszkáló hegyével kivett minimális pink színű Wilton pasztával színeztem.

MÍG sül, vagy fagyasztóban vannak a dekoralap, már készíthetjük a piskótát.



Piskóta receptek


Erdei gyümölcsös joghurtos tekercs

Tészta

4 tojás

100 g cukor
4 evőkanál meleg víz
pici só
1oo g liszt
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál vaníliás pudingpor vagy étkezési keményítő

A tojásokat a cukorral sóval és vízzel keverjük nagyon habosra, míg világos krémes masszát kapunk.
Majd óvatosan adjuk hozzá a sütőporral, keményítővel alaposan összekevert lisztet.
Öntsük rá óvatosan a pöttyös elősütött dekoralapra, és irány a sütő :-)

Sütési idő 200 fokon, légkeveréssel 175 fokon 8 max. 10 perc.
Ha kész, cukorral meghintett konyhai kendővel még melegen tekerjük fel a piskótát, és hagyjuk kihűlni.

Töltelék:

3 eper mosva negyedelve
1oo g  + 1oo g málna megmosva
5o g áfonya megmosva

175 g Philadelphia krémsajt
1 dl tejföl
80 g cukor
1 kisebb bio citrom leve és héja
1 vaníliás cukor
100 g habtejszin
1 cs. zselatinpor

A krémsajtot tejfölt cukrot, vaníliát és citrom levét héját keverjük krémesre, adjunk hozzá 1oo g málnát, keverjük el alaposan.
A zselatint áztassuk be 6o ml vízben hagyjuk megduzzadni, langyosítsuk meg, egyenlítsük ki a hőt 2 evőkanál krémsajtos masszával, majd az így fellazított zselatint adjuk a teljes krémsajthoz, majd a felvert habtejszínt is.
Ha még kicsit folyékony a töltelékünk tegyük hűtőbe, majd ha kezd megdermedni tölthetjük is vele a piskótát, a krém felét kenjük a piskótára, rá a gyümölcsöket, majd következhet a maradék krém.
Próbáljuk szorosan feltekerni,.Legalább 3 órahosszáig hűtsük, porcukorral és gyümölcsökkel tálaljuk.


Tiramisu tekercs

Tészta

4 tojás
100 g cukor
4 evőkanál meleg víz
pici só
80 g liszt
50 g mandula
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál vaníliás pudingpor vagy étkezési keményítő

Töltelék


350 g mascarpone krémsajt
1 vaníliás cukor
80 g cukor
2 evőkanál eszpresszo kávé
1 evőkanál kakaópor
100 g habtejszin


A mascarponét, cukrot, vaníliát és kávét keverjük krémesre. A zselatint áztassuk be 6o ml vízben hagyjuk megduzzadni, langyosítsuk meg, egyenlítsük ki a hőt 2 evőkanál mascarponés masszával, majd az így fellazított zselatint adjuk kávés töltelékhez, és végül a felvert habtejszínt is.
Ha még kicsit folyékony a töltelékünk tegyük hűtőbe, majd ha kezd megdermedni tölthetjük is vele a piskótát.

Legalább 3 órahosszáig hűtsük. Kakaóporral meghintve tálaljuk.











Nincsenek megjegyzések: