2013. május 3., péntek

Gombakrémleves fehérborral

Bármilyen levest szívesen eszek, de a krémleveseket még szívesebben... Ez látszik a recepttár levesein is :-)

Tudom gombából nem mindenki kedveli a leveseket, de ez a fehérboros recept igazán megér egy próbát.




Nem nagyon érezni az alkoholt, de mégis az adja meg azt a bizonyos megmagyarázhatatlna pluszt :-)

Nem utolsó szempont az sem, hogy nagyon hamar elkészül a leves.


Recept 4 főre



  • 5oo g gomba
  • 3 nagyobb burgonya 
  • 1 hagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 4-5 dl zöldségleveslé
  • fél dl félédes fehérbor
  • 1,5 dl  zsírszegény tejszín (pld DU DARFST 7%)
  • só, bors, levesízesítő
  • szerecsendió
  • 2 szelet teljes kiőrlésű toast kenyér kockára vágva és zsíradék nélkül serpenyőben aranybarnára pirítva.


  • A gombát mossuk daraboljuk karikára. A burgonyákat hámozzuk és vágjuk kockára.
  • A hagymát is kockázzuk fel, majd kevés zsíradékon pirítsuk meg. 
  • Tegyünk hozzá 2 evőkanál lisztet, piritsuk egy picit tovább. Tegyük hozzá burgonyakockákat, majd öntsük fel a leveslével. Fűszerezzük, és főzzük kb. 15 percig.
  • 15 perc után tehetjük bele a gombakarikákat. Főzzük tovább együtt 8-1o percig. Majd vegyünk ki 8-1o gombaszeletet és tegyük félre.
  • A maradék levet a zöldségekkel turmixoljuk krémesre, tegyük hozzá a tejszínt is, majd a legvégén a bort, 
  • főzzük együtt még 2-3 percig, és kész is.


Tálaljuk a levest a kenyérkockákkal és a félretett előfőzött gombaszeletekkel.




Nincsenek megjegyzések: