2013. május 23., csütörtök

Ricottás túrós málnapite

Mi az pici piros istenien finom gömböcske?

Nekem málna jut róla eszembe :-)))

Én I.M.Á.D.O.M

 A dinnye után a kedvenc gyümölcsöm. Szinte naponta eszem az esti joghurtomban, sütéshez is rengeteget használom.
Igazán azért is szeretem, mert szerintem a málna egy igazán ritka példa arra gyümölcsként, amely nem veszít fagyasztás után sem túl sokat az ízéből. Ezért bármikor elérhető, akár télen is, ééés hamarosan már frissen is, amit persze már alig várok...



Ennek a pitének a receptjében még fagyasztott málnával dolgozunk, de amint itt a málnaszezon lecseréljük frissre :-)

Jaj, ezt a sütireceptet megírni nagy kihívás, mert, hogy ha rágondolok már összefut a nyál a számban :-) friss citromos, vaníliás, gyümölcsös, a ricottától selymes....hmmm

RECEPT 26 cm-es formához


Hozzávalók 

Tészta 
25o g liszt
15o g vaj
pici só
1 vaníliás cukor
8o g cukor
1 tojás
1 bio citrom héja

2 evőkanál gríz a tészta megszórásához

Töltelék:
3 tojás
5oo g túró
5oo g ricotta
15o g cukor vagy folyékony édesítő
1 vaníliás pudingpor
1 bio citrom leve
pici só
2oo g málna

Elkészítés

Készítsük el a tölteléket. Az összes hozzávalót keverjük ki jó krémesre.

A tésztához a cukrokat a puha vajjal és sóval keverjük krémesre. Adjuk a masszához a lisztet és a tojást, keverjük össze, majd kézzel gyúrjunk egynemű omlós pite tésztát.

Sokak szerint kellene 3o percig hűteni minden ilyen pite tésztát, de én sohasem szoktam, mert így puhán liszten szerintem sokkal szebben nyújtható.

Osszuk fel tehát a tésztamennyiséget hűtés nélkül 1/3 és 2/3 részre. A nagyobb adagot nyújtsuk ki nagyobb átmérőre mint a formánk, kb. fél cm vékonyra, és tegyük bele a kivajazott sütőformába, persze ne csak az aljába, hanem az oldalát is béleljük ki vele. Alját szórjuk meg a 2 evőkanál grízzel, hogy a töltelék később ne nagyon lágyítsa meg.

Tegyük rá az elkészített tölteléket. Szórjuk bele a fagyasztott vagy friss málnánkat.


A kisebb adag tésztából készítsünk kb. 1 cm-es széles rácsokat, és fedjük be a tetejét. ha marad ki tésztánk készíthetünk még pár csinos tésztadekort is :-)


Süssük előmelegített sütőben 18o fokon (hőlégkeveréssel 15o fokon) kb. 45-5o percig.

Hagyjuk kihűlni, (nagyon lassan hűl) majd porcukorral meghintve tálaljuk.







További málnás receptek itt :-)























Nincsenek megjegyzések: