2013. január 13., vasárnap

Görög burgonyatál

Ennek a görög burgonyatálnak a receptjét már régóta meg akartam osztani, gyakran főzöm, és végre készült fotó is róla.
Csirkemellel készül, de szerintem a hús elhagyásával nagyon finom vegetáriánus ételt is lehet belőle készíteni, mert inkább a többi összetevő adja meg az ízvilágot.




RECEPT 4 személyre

Hozzávalók

8-1o közepes burgonya
5oo g csirkemell
1 csomag fetasajt
1 piros paprika

1 negyed édeskáposzta - ez elhagyható a húsos variációból, a vegetáriánusnak viszont jót tesz :-)

Besamel mártáshoz

3 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
2 dl húsleveslé-kockából is készíthető
2 dl tej

Fűszerek

Gyros fűszer
só, bors, ételízesítő


Elkészítés



  • A csirkemellet vágjuk kockára, pácoljuk a gyros fűszerbe legalább 1 óráig.
  • Ha a húsnélküli variációt készítjük, akkor is használjunk gyros fűszert, csak azt később a besamel mártásba keverjük bele.
  • Közben főzzük meg a burgonyákat héjukkkal sós vízben, majd ha kész hámozzuk meg, és vágjuk fel őket karikára.
  • A káposztát vágjuk csíkokra. A paprikát és a sajtot kockázzuk fel.
  • A hozzávalókat kiolajozott tepsibe rétegeljük.
  • Következő lépésként készítsük el a besamel mártást: ehhez a vajat olvasszuk meg, majd ha forró, tegyük hozzá a lisztet, és minimálisan pirítsuk meg. Vegyük le a tűzhelyről, ha picit hűlt tegyük fokozatosan lassan, a húslével már összevegyített tejet, tegyük vissza még addig főni, amíg kicsit besűrűsödik. Fűszerezzük, majd öntsük az előkészített ragura. 

5o percig 180 fokon sütjük, akkor igazán finom, ha már aranybarna a teteje.







3 megjegyzés:

Ms. Piggy írta...

Finooom :-)

Ms. Piggy írta...

ja, es ma ez volt az ebedünk ;-)

szanten írta...

Kedves Ms.Piggy, örülök, hogy ötletet adtam :-)))