2013. január 21., hétfő

Békebeli hétvége :-)

Németországban élő magyar barátok látogattak el hozzánk a hétvégén,

 így forrott ki a békebeli főzés ötlete :-))))) hiszen mindenki örül ha ismét élvezheti a hazai ízeket.












Közkívánatra OVIS MENZA :-) kaja volt ebédre: főtt csirke-, és marhahús meggyszósszal és burgonyapürével, a desszert pedig békebeli kakaóscsiga. 


A kakaós csigát LIMARA receptje alapján készítettem, ha valakit érdekel itt
megtalálja az eredeti receptet:


Csak ajánlani tudom. Nagyon finom vajas hajtogatott  kelt tésztából készült, ropogós szélekkel, és isteni puha csokis belsővel.


Mivel nagyon hamar elkeltek a csigák :-) másnap ismét sütnöm kellett valamit, így jutott eszembe, hogy aranyaluskát már nagyon régen készítettem, itt az ideje.

 Igazi otthoni :-) dióm is volt még, amit az egyik kedves barátnőm nagyijától kaptam, úgyhogy neki is láttam, és ez "sült ki" belőle:


ARANYGALUSKA SZÍV MEGGYLEKVÁRRAL TÖLTVE







Hozzávalók

Tészta:
  • 30 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 2 dl langyos tej, - mennyiség a tészta kemenységétől függ

  • 1 csomag vaniliás cukor
  • 5 dkg cukor
  • pici só
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
Töltelék:
  • 30 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 1 üveg meggylekvár



Elkészítés fázisai:


  • A DARÁLT diót keverjük el a porcukorral.
  • Az élesztőt 2 teáskanál cukorban és kevés langyos tejben futassuk fel, majd adjuk a többi összetevőhöz, és gyúrjunk sima egynemű  tésztát, takarjuk le és meleg helyen legalább egy-másfél óra alatt kelesszük meg.



  • Kelés után a tésztét ne gyúrjuk át mégegyszer, csak nyújtsuk ki kb. 1,5 ujjnyi vastagra.
  • A tészta felét kenjük le lekvárral, majd a másik felét borítsuk rá. 






  • Pogácsaszaggatóval kisebb köröket szaggassunk, forgassuk bele őket a vajba majd a dióba, és  tegyük őket szorosan egy szív alakú kivajazott formába, a maradék diót szórjuk a tetejére, és előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt süssük aranybarnára.


















Nincsenek megjegyzések: