2013. január 19., szombat

Fondant alaprecept

A fondant nem más mint tömény porcukor. Viszont néhány más összetevővel a porcukorból nagyon puha ruganyos, jól formálható masszát kapunk, amivel ötletes formatortákat sütiket készíthetünk.

A bolti fondantnak azonban eléggé borsos az ára, ha azt nézzük, hogy egy 26-28 cm-es torta bevonásához, és minimális dekorációhoz legalább 1 kg fondant szükséges.

Ezért ha időnk és türelmünk engedi :-))) elkészíthetjük magunk is a cukor bevonómasszát.

Recept Kb. 1 kg nyújtható fondanthoz

  • 750 g +250 g porcukor
  • 1 csomag zselatinpor 9 g
  • 60 ml hideg víz 
  • 120 ml glükózszirup vagy méz
  • 1 evőkanál glicerin






A zselatint hideg vízzel elkeverjük ha megduzzadt mikrohullámú sütőben alacsony hőfokon melegítjük csak annyira hogy folyékony legyen , majd összekeverjük a sziruppal és glicerinnel, majd ezt az egész folyadékot hozzádjuk a 75o g porcukorhoz és konyhai géppel simára keverjük. 

A maradék 250g porcukrot nyújtódeszkára szórjuk, és kézzel folyamatosan gyúrjuk hozzá ehhez a masszához, addig amig az összes porcukrot felvette, majd szép egynemű lesz.


24 óráig pihentessük légmentesen becsomagolva, kinyújtás előtt mégegyszer alaposan gyúrjuk át, és színezhetjük is, ha színes fondantra van szükségünk.


Néhány fázisfotó:






 Eléggé ragad a fondant, ezért gyúrás közben kenjük be a kezünket kókuszzsírral.
Amennyiben a munkalaphoz ragad a fondant szórjunk rá vékonyan étkezési keményitőt. Ezt később a fondant kinyújtásakor is használhatjuk.


1 megjegyzés:

timcsi79 írta...

Meddig tárolható? És hogyan tároljam?(pl. hütő,fagyasztó?)