2013. január 28., hétfő

Hús nélküli ételek - Kelkáposztás lasagne

Nem, nem... nem leszek vegetáriánus :-)
Én imádom a húst, nem hiszem , hogy le tudnék mondani róla.
De az is kétségtelen, hogy néha jót tesz, és hús nélkül is lehet jókat enni :-), ahogyan azt a következő recept is bizonyítja.

És még egy jó hír: nem csak a husi hiányzik a receptből,
hanem a kalóriák is :-)))




1 főre hozzávalók:

4 db  lasagne tésztalap

Paradicsomszószhoz:

6 levél kelkáposzta
3 paradicsom

1 nagyobb hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál pesto vagy friss bazsalikom


Besamel mártáshoz:

1 evőkanál vaj vagy olívaolaj
1 evőkanál liszt
2 dl zöldségleves lé
1 dl tej

2 evőkanál reszelt sajt

Só,  bors


Elkészítés:

A kelkáposztát mossuk meg, vágjuk csíkokra, minimális sós vízben főzzük kb 15 percig.
Közben a felkockázott paradicsomból, hagymából és átpréselt fokhagymából kb. 30 perc alatt sűrű egynemű paradicsomszószt főzünk.

Következő lépésként készítsük el a besamel mártást, ehhez az 1 evőkanál vajat vagy olajat felforrósitjuk, tűzről levéve beletesszük a lisztet, óvatosan megpirítjuk, majd ha már hűlt hozzádjuk lassú adagokban a tejjel elkevert zöldséglevet és addig főzzük amíg minimálisan sűrűsödik.

Ha már minden elkészült kezdhetjük is a lasagne rétegelését a következő módon:

1. réteg: 2 evőkanál besamel szósz a hőálló edény aljába
2. réteg: 1 lap tészta
3. réteg: a megfőtt kelkáposzta fele és 2 evőkanál besamel szósz
4. réteg: 1 lap tészta
5. réteg: paradicsomszósz fele
6. réteg: 1 lap tészta
7. réteg:  a megfőtt kelkáposzta fele és 2 evőkanál besamel szósz
8. réteg: a paradicsomszósz másik fele
Az egészet szórjuk le 2 evőkanál reszelt light mozarella sajttal.


Sütési idő és hőfok: kb. 3o- 35 perc, 18o fokon, légkeveréssel 15o-16o fokon.

Nincsenek megjegyzések: