2013. január 28., hétfő

Szilvás narancstorta

Imádom a szilvát, szerencsére volt még a fagyasztóban őszről bebunkerolt :-) mirelit szilva. Sokáig gondolkodtam, mi legyen a sorsa ennek a drága kincsnek :-))),  míg meg nem akadt a szemem egy német magazin szemet gyönyörködtető téli torta receptjén szilvával és naranccsal. Az ötlet megvolt, a receptet leegyszerűsítettem, de így is isteni finom volt a szilva-narancs kombi, úgyhogy meg is őrzöm a receptet a motívtorták gyűjteményében, mivel gyakran bajban vagyok, milyen új ízzel töltsem meg őket.

 
 
 

Tészta:

3 tojás
pici só
1 narancs lereszelt héja
125 g cukor
1 vaníliás cukor
5o g darált dió
1oo g liszt
1 sütőpor
5o g olvasztott vaj

A szilvás habhoz:

5oo g friss vagy mirelit szilva
pici fahéj
1 narancs leve
75 g méz
25o g habtejszín
1 csomag zselatin por

A narancsos habhoz:

2 narancs leve
1 narancs lereszelt héja
5oo g joghurt vagy tejföl
25o g habtejszín
1 csomag zselatin por



A darált diót zsíradék nélkül alacsony hőfokon picit pirítsuk meg, a vajat olvasszuk fel, és hagyjuk mindkettőt picit hűlni.
Tojások fehérjét és sárgáját válaszzuk szét, a fehérjét verjük kemény habbá. Egyenként adjuk hozzá a sárgáját. A lisztet, diót, sütőport, narancs lereszelt héját vegyítsük össze, és váltva az olvasztott vajjal keverjük óvatosan a tojásos masszához.
Süssük a piskótát kb. 2o -25 percig, ha kihűlt vágjuk középen 2 egyenlő tortalapra.

Közben készítsük el a gyümölcshabokat. Mindket zselatint külön - külön hideg vízzel keverjuk el és hagyjuk állni míg megduzzadnak.

A szilvahabhoz turmixoljuk össze a szilvát, fahéjat, narancslevet, és mézet, majd egy edényben melegítsük meg. Az egyik adag megduzzadt  zselatint mikrohullámú sütőben alacsony fokozaton meglangyosítjuk, teszünk bele a szilvás püréből 2 -3 evőkanállal , hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletüket, majd az egészet a püréhez keverjük. A tejszínt habbá verjük majd óvatosan a szilvás masszához keverjük.


A narancshabhoz keverjük össze a narancsok levét, joghurtot. Ezt nem kell melegíteni, de ide tegyük bele a másik zselatint az előbb leírt módon melegítve és hőfok kiegyenlítésével, majd a felvert tejszínhabot is.

 A torta összerakása:
1. tortalap
2. A szilvás hab, majd rátesszük a második tortalapot.
3. Ismét tortalap
4. Narancshab

A tortánkat ízlés szerint tejszínhabbal, gyümölccsel, csokival dekorálhajtjuk.

Nincsenek megjegyzések: