Gyakorlott sütis vagyok,
de néha mégis rá tudok csodálkozni dolgokra :-)
például, hogy ugyanazon egyszerű összetevőkből, mennyire más ízvilágot lehet varázsolni.
Nézzük például ezt a pitét: almás.
Na és ? :-)))
Na de ha ehhez az almás pitéhez hozzáteszel egy adag almalében kifőzött pudingot, egy pohár tejfölt, egy adag tejszínhabot a tetejére és némi tojáslikőrt, akkor valami isteni finom selymes krémes sütit kapsz.
RECEPT
PITEtészta
25o g liszt
1 fél sütőpor
1oo g vaj
1 tojás
75 g cukor
1 bio citrom héja
Töltelék
2 evőkanál gríz
2-3 db alma
1 citrom leve
1 vaníliás pudingpor
3 dl almalé
15o g cukor
1 tojás
1 tejföl
Topping :-)
2oo g habtejszín
1 csomag habfixáló
1 vaníliás cukor
kb. 3 -4 evőkanál tojáslikőr
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, cikkekre vágjuk és citrom levével meglocsoljuk.
A tészta összetevőiből egynemű tésztát gyúrunk, liszten kinyújtjuk, majd egy kiavajazott és lisztezett 26-cm-es formába fektetjük magasan a szélekig. Megszórjuk az alapot grízzel rátesszük az almacikkeket.
A pudingporból, cukorból, almalével sűrű pudingot főzünk, és hagyjuk kicsit hűlni, nem kell hidegnek lennie teljesen.
Ha már csak langyos adjuk hozzá az egy tejfölt, az egy tojást, jól keverjük el, és ezt a krémet öntsük az almacikkekre.
Tegyük be sülni legalább 45-5o percig 15o fokon hőlégkeveréssel (normál sütő: 17o fokon) a piténket.
Hagyjuk teljesen kihűlni. Ez legalább 2-3 órahossza, úgyhogy ezt az időt mindenképpen számoljuk hozzá az elkészítési időhöz.
A kihűlt pite tetjére kenjük a habfixálóval, vaníliás cukorral habbá felvert tejszínt, és locsoljuk meg a tojáslikőrrel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése