2013. október 6., vasárnap

Habos almás tojáslikőrös pite

Gyakorlott sütis vagyok, 
de néha mégis rá tudok csodálkozni dolgokra :-) 
például, hogy ugyanazon egyszerű összetevőkből, mennyire más ízvilágot lehet varázsolni.


Nézzük például ezt a pitét: almás. 
Na és ? :-))) 

Na de ha ehhez az almás pitéhez hozzáteszel egy adag almalében kifőzött pudingot, egy pohár tejfölt, egy adag tejszínhabot a tetejére és némi tojáslikőrt, akkor valami isteni finom selymes krémes sütit kapsz.



RECEPT



PITEtészta
25o g liszt
1 fél sütőpor
1oo g vaj
1 tojás
75 g cukor
1 bio citrom héja

Töltelék
2 evőkanál gríz
2-3 db alma
1 citrom leve
1 vaníliás pudingpor
3 dl almalé
15o g cukor
1 tojás
1 tejföl

Topping :-)
2oo g habtejszín
1 csomag habfixáló
1 vaníliás cukor
kb. 3 -4 evőkanál tojáslikőr


Elkészítés:


Az almákat meghámozzuk, cikkekre vágjuk és citrom levével meglocsoljuk.

A tészta összetevőiből egynemű tésztát gyúrunk, liszten kinyújtjuk, majd egy kiavajazott és lisztezett 26-cm-es formába fektetjük magasan a szélekig. Megszórjuk az alapot grízzel rátesszük az almacikkeket.


A pudingporból, cukorból, almalével sűrű pudingot főzünk, és hagyjuk kicsit hűlni, nem kell hidegnek lennie teljesen.

Ha már csak langyos adjuk hozzá az egy tejfölt, az egy tojást, jól keverjük el, és ezt a krémet öntsük az almacikkekre.

Tegyük be sülni legalább 45-5o percig 15o fokon hőlégkeveréssel (normál sütő: 17o fokon) a piténket.

Hagyjuk teljesen kihűlni. Ez legalább 2-3 órahossza, úgyhogy ezt az időt mindenképpen számoljuk hozzá az elkészítési időhöz.

A kihűlt pite tetjére kenjük a habfixálóval, vaníliás cukorral habbá felvert tejszínt, és locsoljuk meg a tojáslikőrrel.
















Nincsenek megjegyzések: