2013. november 3., vasárnap

Szilvás kalácsfelfújt vaníliasodóval

Imádom ezt a vaníliasodó receptet.
Nyáron készítettem először aranygaluskához, de azóta sem volt időm megírni a bejegyzést.


Kár érte, mert bármilyen sütit finomabbá tesz, ha pedig kisebb baki történik a sütidnél, mert még kb. 1oo. alkalom után is képes vagy túlsütni azt,- mint én a héten ezt a kalácsfelfújtat :-)))) akkor nincs is jobb választás, mint egy illatos, krémes vaníliás szósz, amivel mégis tökéletesítheted a desszertedet.



Recept

Vaníliasodó

2 csomag vaníliás cukor vagy 
5-6 evőkanál cukor - vagy ízlés szerint
1 evőkanál liszt
2 tojás sárgája
2 tojás fehérje habbá verve
fél liter tej

Elkészítés

A tojások sárgáját a liszttel, és 1 dl tejjel keverjük krémesre.
A maradék tejet és cukrokat melegítsük meg, adjuk hozzá lassan öntve az elkevert sárgákat, majd alacsony hőfokon főzzük sűrűbbre.
Ha kicsit sűrűsödött már adjuk hozzá a felvert tojáshabot, és keverjük alaposan össze.
Kész is van. Langyosan vagy hidegen tálalva is isteni finom.


Szilvás kalácsfelfújt

Tészta
5oo g liszt
25 g élesztő
kb. 2,5-3 dl tej -de, ne legyen túl kemény a tészta
3 evőkanál cukor
5 dkg vaj
1 tojás
1 tojás sárgája
1 bio citrom reszelt héja

Töltelék
Kb. fél kg szilva magozva és félbe vágva
kb. 1o dkg darált dió
5-6 evőkanál cukor

Öntet
2 tojás
3 -4 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
2 dl habtejszín
1 dl tej

Elkészítés
A tészta összetevőiből gyúrjunk megszokott módon kelt tésztát. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, hozzá a többi összetevőt, gyúrjuk egyneműre és hagyjuk kelni 6o percig. ( Ezt a tésztát most elég egyszer keleszteni)

Ha megkelt szaggassunk kisebb pogácsákat.
Egy kikent felfújt formát vajazzunk ki, majd rétegeljük bele egy sorba a kelt pogácsákat, arra rá a félbevágott szilvákat, majd szórjunk mindig rá minden sorban 1 evőkanál cukrot, és 1 evőkanál diót.

Ha készen van keverjük el alaposan az öntethez a tojásokat a cukrot, tejszínt, és öntsük a tetejére.


Előmelegített sütőben süssük kb. 45 -5o percig.

TIPP: A szilvának kell a sülési idő, a tészta viszont hamarabb átsül. Ha nagyon barnul fedjük le alufóliával az utolsó 15 percben -  na ezt a tippet nekem is adhatta volna valaki még sütés előtt :))))))))))))






Nincsenek megjegyzések: