2013. augusztus 11., vasárnap

Duplacsokis mascarponeparfé erdei gyümölcsökkel

Hiába ez a parfé tömör gyönyör :-)
Kekszmorzsán a legkrémesebb mascarpone krémmel, fehércsokival, ropogós étcsoki darabokkal és friss gyümölcsökkel...



Mielőtt vége a nyárnak feltétlenül készítsetek el :-)
Nálam ugyan kisebb bakival készült, de hát nem lehet minden mindig tökéletes :))))



A receptem alapja ez a Baileys parfé recept volt, ezzel nem is volt semmi gond, dehogy lehetőleg ne nyomjam tele erdei gyümölcsökkel, mert még egy óra múlva sem olvadnak ki, és így sokáig nem ehető, ahhoz persze nem volt eszem :-)



Szóval a tippem: 
Csak minimális gyümölcsöt bele, és ez alatt tényleg minimálisat értek :-) vagy semmit, és a kész parfé mellé a friss gyümölcsöket tálalni.



RECEPT: kb. 8-1o személyre

6 tojás sárgája
1oo g cukor
5oo g mascarpone
1 vaníliás cukor
2oo g fehércsoki
1oo g étcsoki
5oo g habtejszín

Kekszalap:

2oo g babapiskóta
12o g vaj
esetleg pici tej

Tálaláshoz:

kb. 8oo -1ooo g friss erdei gyümölcs


Egy fazékban tegyünk oda kb. 2 dl vizet forrni, ha gőzöl olvasszuk fel először a fehér csokinkat, majd az étcsokit külön-külön gőz fölött, és tegyük őket félre.

A tojások sárgáját verjük fel nagyon krémesre a cukorral és vaníliás cukorral. Az így kikevert krémet keverjük tovább, de mostmár gőz fölött, míg fel nem oldódik teljesen a cukor, de csak óvatosan ne legyen túl forró, mert kicsapódhat a tojás.

Ha elkészült az alap franciakrém, vegyük le a tálat a gőzről, és most tegyük a mosogatónkba hideg vagy jeges vízbe, és így keverjük még tovább kihűlésig. Ha hűlt adjuk hozzá a mascarponét, és az olvasztott fehér csokit, keverjük alaposan össze.


Végül következhet a tejszín, verjük habbá, és óvatosan, hogy ne törjön adjuk azt is a krémhez.



Következhet a parfé rétegelése:

Egy gömb alakú formába vagy tálba öntsük bele a parfé egyik felét és az olvasztott étcsokit csoki egyik felét vékony csíkokban, majd ugyanígy megismételve a maradék habot, és csokit. 

Végül egy villával spirál alakban forgassuk át kicsit az egész masszát így szép márványozott mintázatot kapunk. 
Készítsük elő a kekszalapot: A babapiskótát törjük morzsára, keverjük el az olvasztott vajjal, majd szórjuk összefüggően a még folyákony massza tetejére, kicsit nyomkodjuk bele.



Egy éjszakára tegyük a fagyasztóba. Másnap tálalás előtt legalább 15 perccel vegyük ki a fagyasztóból, hogy picit már megolvadjon, majd borítsuk egy tálcára a kekszalappal lefelé, és dekorálhatjuk is körbe a gyümivel :-)









Nincsenek megjegyzések: