2013. augusztus 15., csütörtök

Kezdődhet a szilvaszezon :) - egy mandulakrémes szilvatortával

Itt Németországban mindig relatív hamar elérhető a szilva a boltokban, de az igazi napérett bio szilvákra még 1-2 hetet várni kell.  A probléma csak annyi, hogy a várakozás nem nagyon tartozik a jó tulajdonságaim közé :), úgyhogy hétvégén már el is készítettem az egyik kipróbálásra váró szilvás receptet, egy rusztikálisabb szilvatortát.



Végre egy különlegesebb süti minden földi jóval, kicsit savanykás gyümölccsel, és lekvárral, mascarponekrémmel, vékony babapiskóta réteggel, és tejszínhabbal.

Soknak tűnik a jóból? :-))) Pedig nem az.
Megtévesztő ugyan, de egyáltalán nem ész nélküli kavalkád, hanem tökéletesen kiegészülő ízvilág.

Ha szkeptikus maradtál, csak egy segít, ha teszel egy próbát :) 


RECEPT egy 26 cm-es formához

Hozzávalók

Pite tészta
15o g liszt
5o g cukor
1oo g vaj 
1 tojás sárgája
pici só
1 bio citrom reszelt héja

Töltelék
2-3 evőkanál szilvalekvár
7oo g szilva
1 citrom leve
1oo g darabokra tört babapiskóta
3 tojás
8o g cukor
1 vaníliás cukor
25o g mascarpone krémsajt
1oo g őrölt mandula
2oo g habtejszín



Elkészítés

A szilvákat mossuk meg, felezzük, és távolítsuk el a magokat, majd csöpögtessük rá a citrom levét.
Egy 26 cm-es tortaformát vajazzunk ki és szórjunk bele kevés mandulát

 A tészta összetevőiből gyúrjunk egynemű pitetésztát, liszten nyújtsuk ki kör alakúra, tegyük a forma aljába, szúrkáljuk meg villával, és kenjük meg a lekvárral.


A szilvafeleket osszuk el egyenletesen a formában, majd jöhet a következő réteg a babapiskóta darabok.





Készítsük el a krémet: 
A tojások fehérjét és sárgáját válasszuk szét. A sárgákat a cukorral keverjük ki jó krémesre. Adjuk hozzá a mascarponét, ha túl sűrű lenne adhatunk hozzá pár evőkanál tejet.
Végül a fehérjét pici sóval verjük kemény habbá, majd adjuk felváltva az őrölt mandulával a mascarponés krémhez.


Előmelegített sütőben 18o fokon -hőlégkeveréssel 16o fokon, süssük 45-5o percig.

Hagyjuk teljesen kihűlni, tálalás előtt tegyük a tetejére a felvert tejszínhabot.




Nincsenek megjegyzések: