2013. szeptember 1., vasárnap

A nagyra nőtt málna :-) formatorta


"  Szerinted mi szükséges ahhoz, hogy egy formatorta igazán személyre szabott legyen ? "

Szerintem a legfontosabb a nagybetűs ötlet...

 Aztán a kivitelezésen lehet ügyeskedni, de ha nincs igazán jó ötleted, akkor nem tudsz eredeti tortát készíteni.



Itt nem kell most nagy bonyi :-) dolgokra gondolni.
Ennek a  legújabb motívumtortának például az ünnepelt  málnaszenvedélye adta meg nemrég az ötletét.

Szóval kiemelhetsz apróságot is, vagy bármilyen tulajdonságot, vagy hobbyt..., így logikusan nem hátrány, ha ismered is a személyt akinek készíted a tortát :-)

Én pontosan ezért nem vállalom be a tortakészítést másnak csak a családnak és a szűkebb baráti körnek, mert nem tudnék megrendelésre, idegennek tortát készíteni, hiányozna az ihlet :)

Egy szónak is száz a vége ehhez a tortához minden adott volt, ahová a szem ellát csak málna :-) kívül is, és belül is a főzött vaníliás mascarponekrémbe rejtve...


Recept

Hozzávalók:

2x 2o cm-es tortalaphoz:
2x4 tojás
2x4 evőkanál forró víz
2x1 vaníliás cukor
2x 13o g cukor
2x 1oo g liszt
2x 75 g keményítő
2x 1 csapott teáskanál sütőpor

Elkészítése:

2 db tortalapot készítünk, mert a málna formája miatt magasabb tortára lesz szükségünk.
A tojásokat szétválasztás nélkül a forró vízzel pici sóval és cukrokkal keverjük nagyon krémesre, majd adjuk hozzá lassan a már jól összekevert liszt+ keményítő+sütőpor egyveleget :-)
Forró sütőben hőlégkeveréssel 16o fokon (nomál sütőben 18o fokon) kb. 35 percig süssük. Végezzünk pálcikával próbát, ha még ragad, süssük tovább 5-8  percig.

Krém:
4 tojás sárgája
2 vaníliás cukor
5 evőkanál cukor
1oo g fehér csokoládé
2oo g habtejszín
25o g mascarpone
25o g ricotta
2 db kis csomag Dr.Oetker zselatinpor
kb. 4oo g friss málna

Elkészítése:
Egy fazékban tegyünk oda kb. 2 dl vizet forrni, ha gőzöl olvasszuk fel először a fehér csokinkat, és tegyük félre. A tojások sárgáját verjük fel nagyon krémesre a cukorral és vaníliás cukorral. Az így kikevert krémet keverjük tovább, de mostmár gőz fölött, míg fel nem oldódik teljesen a cukor, de csak óvatosan ne legyen túl forró, mert kicsapódhat a tojás.

Ha elkészült az alap franciakrém, vegyük le a tálat a gőzről, és most tegyük a mosogatónkba hideg vagy jeges vízbe, és így keverjük még tovább kihűlésig. Ha hűlt adjuk hozzá a mascarponét, és ricottát, és az olvasztott fehér csokit,és keverjük alaposan össze.

Közben áztassuk be 12o ml vízben a zselatinport, ha megduzzadt kicsit langyosítsuk meg mikrohullámú sütőben, majd tegyünk bele 2-3 evőkanál krémet, és végül az így fellazított zselatint adjuk a teljes maradék krémhez. Keverjük csomómentesre.

A tejszínt verjük habbá, és adjuk azt is a krémhez.

Jöhet a tortalapok kettévágása és töltése krémmel majd málnával, és végül a hűtése legalább 5 órahosszáig, vagy egész éjszaka.

Később, vagy másnap faragjuk formára a tortát, és vonjuk be vajkrémmel, amit 5oo g porcukorból 1 dl langyos tejből, és 25o g kókuszzsírból keverünk ki.

Aztán már "csak" a fondantos bevonás és a dekoráció hiányik, itt engedjük szabadra a fantáziánkat :)))))))

Ha nem kész fondanttal dolgozol, akkor itt egy nagyon egyszerű fondant receptet találsz:











Nincsenek megjegyzések: