2013. szeptember 3., kedd

Karamellkrémes szaftos brownie

Állandóan harcolunk egymással ... valamikor ellen tudok állni a csábításának, de gyakrabban győz a csoki :-)))

De most őszintén, 
közületek ki tud ellenállni egy étcsokis brownie-nak vagy pitének?
 Mert én nem...

Ha tutira akarok menni, és még kevés az időm is, akkor mindig vmi gyors csokissüti variáció kerül az asztalra mindegy hogy pite, szuflé,  kuglóf vagy brownie formájában, néha fagyival, vagy egy fincsi eszpresszó társaságában.

Borzasztóan egyszerű kavarós sütik, pénztárcakímélőek, nem kell velük sokat foglalkozni, a legtöbb időt csak a sütés veszi el, de míg sülnek rengeteg más dolgot el lehet intézni a háztartásban.

Ezt a brownie-t a múlt héten a munkába vittem,- igen, igen már kényeztetem a munkatársakat is :-),  és nagy sikere volt, pedig mennyire pofonegyszerűűűű :-)
Az egyetlen plusz a sütés közbeni karamellkrémes locsolás, ami szaftossá, és leírhatatlanul finommá teszi ezt a csoki álmot.





Recept egy 26 cm-es kerek tortaformához, 
vagy egy 24x24 cm-es jénai tálhoz, vagy tepsihez.




Karamell öntet:
15o g cukor
2dl habtejszín

Brownie
3oo -35o g étcsoki
25o g vaj
5 tojás
25o g cukor
2 vaníliás cukor
pici só
2oo g liszt
1 kávéskanál sütőpor
1oo g durvára vágott mandula vagy más mogyoróféle


Elkészítés

A sütőformánkat vajazzuk és lisztezzük ki.

A 15o g cukrot alacsony hőfokon karamellizáljuk, öntsük hozzá a tejszínt majd főzzük addig amíg teljesen fel nem olvad a tejszínben a karamell, és egynemű lesz.

A brownie-hoz a csokit olvasszuk fel gőz fölött a vajjal, majd hagyjuk picit hűlni.
A tojásokat a cukrokkal és pici sóval verjük legalább 5 percig nagyon krémesre. Öntsük hozzá az olvasztott csokimasszát, majd a liszttel elkevert sütőport, és végül a darabos mandulát, vagy mogyorót.

Előmelegített sütőben süssük hőlégkeveréssel 15o fokon kb. 35 percig, majd vegyük ki, szúrkáljuk meg sok helyen villával, vagy vastagabb hústűvel, és oszlassuk el a tetején a karamellkrém felét, majd süssük 5 percig. Végezzünk pálcikával próbát, akkor jó a sütink, ha már nem folyik, de még picit ragad a pálcikára, egyébként túl száraz lesz.

TIPP:
És a titok nyitja: A pici lyukakon a karamell beleszívárog a süti belsejébe, és valami hihetetlen mennyeien szaftossá teszi :-)


Más egyszerű csokis sütik




Nincsenek megjegyzések: