2013. június 4., kedd

"Méteres" almás kalács

Na jó, azért egészen 1 méter nem volt ;-))) , 
de sokkal rövidebb sem ez a hétvégi almás kalács, ami a legnagyobb tepsire is éppen csak átlósan fért rá.



Nem készültem ekkora adagot készíteni, de nagyon kiadós a tészta, úgyhogy ha valaki közületek csak magának, vagy kisebb családnak készítené el a kalácsot, nyugodtan felezheti a recept adagjait.

Nekem ez a kalács a fonása miatt tetszett meg nagyon, nincs szó nagy ördöngőségről, könnyű az elkészítés technikája, a végeredmény pedig igazán mutatós.


Bármilyen gyümölccsel tölthető, szilvával is mennyei, de akár dióval, mákkal, túróval is isteni kalács készíthető egyszerű de nagyszerű módon :)


Recept

Hozzávalók

Tészta

5oo g liszt
2oo g rétesliszt
1oo g cukor
2 vaníliás cukor
1 pici só
8o  g puha vaj 
1 friss élesztő (kb. 4g)
1 bio citrom lereszelt héja 
1 tojás
1 tojás sárgája
kb. 3 dl tej

Töltelék

3 alma
1oo g cukor
1 bio citrom leve
4 evőkanál gríz

Még szükséges:

Kb. 3o g olvasztott vaj a tészta megkenéséhez
2-3 evőkanál gríz a tészta megszórásához


Elkészítés

A kelt tésztához az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 evőkanál cukorral futtassuk fel, adjuk a többi összetevőhöz és gyúrjunk egynemű hólyagos tésztát. 
Letakarva 7o-8o perc alatt kelesszük a duplájára.

A tölteléket készítsük el. Az almákat hámozzuk meg, vágjuk cikkekre majd vékony lapkákra, keverjük össze a cukorral, grízzel, citrom levével, hagyjuk kicsit állni.

A megkelt tésztánkat nyújtsuk ki amennyire sikerül "álló téglalap" alakúra, széleit vágjuk egyenesre.

Osszuk fel gondolatban a téglalapot hosszában :-) kb. 3 egyenlő részre, a középső harmadot kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg grízzel, tegyük rá az almatölteléket, majd a 2 szélső szélet srégen vágdossuk be egy pizzavágó segítségével.



Következhet is a fonás, ami mindössze annyiból áll, hogy fenntről kezdve a 2 szélről bevágdosott tésztacsíkokat a töltelék fölött egymásra hajtogatjuk.
A kész fonott kalácsot ecseteljük be vízzel - így nem barnul be annyira, mintha tojással kennénk meg- és tegyük be sülni a sütőbe.

Sütés: hőlégkeveréssel előmelegített 15o fokos sütőben 
35 -4o percig.

Porcukorral meghintve tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések: