2013. június 30., vasárnap

Gesztenyés alagút - avagy egy igazi „távoli” magyar finomság

Távol? Attól függ, milyen szemszögből nézzük :)

Egy olyan receptet olvashattok most, amiért 11oo km-t kellett utaznom, hogy elkészíthessem :))))))) Nem itthonról jelentkezem, hanem Debrecenből, bááár mégiscsak itthonról. Itt is otthon vagyok, csak már másképp mint régen -”csak” látogatóban, „csak” nyaralni...

De, ha már van szerencsém Magyarországon járni, az első a TÚRÓ RUDI, a második a gesztenyepüré, amit biztosan ki nem hagyok. Már csak azért is mert Magyarországon a gesztenye minimális pénzért elérhető, míg Németországban majdnem csak internetről rendelhető és legalább 5x-öse az itthoni árnak.


Szóval butaság lenne nem kihasználni az alkalmat, ezért most hétvégén ez a tiramisu alapú gesztenyés alagút készült, amit kedves meghívásra vittem vendégségbe.





RECEPT 8 személyre

Hozzávalók

5oo g gesztenyepüré
1,5-2 dl tej
1oo g cukor
2 db vaníliás cukor
5oo g mascarpone
4oo g habtejszín
6 db zselatinlap
1oo g étcsoki
kb. 12-15 db babapiskóta
2 espresszó elkeverve 2 dl vízzel - vagy kávé helyett 3 dl tej

Elkészítés

A gesztenyepürét, tejet, mascarponét, cukrot a vaníliás cukrokkal keverjük ki jó krémesre. A csokit daraboljuk forgácsokra, adjuk a krémhez. A zselatinlapokat áztassuk be 5 percig bő vízben, majd csavarjuk ki, és egy edényben 4-5 evőkanál vízben langyosítsuk meg, míg teljesen fel nem oldódik, de ne főzzük. Tegyünk hozzá a hőkiegyenlítés miatt 2 evőkanál krémet, majd az így fellazított zselatint adjuk a többi krémhez, és keverjük csomómentesre.
A habtejszínt is verjük habbá és adjuk utolsó lépésként a krémhez.
Egy alagút, vagy király sütőformát vajazzunk ki, szórjuk ki 1 babapiskóta morzsájával.
Öntsük bele a krém 1/3-át, tegyünk rá a forma hosszában kávéban vagy tejben áztatott babapiskótát.
Ezt a rétegelést még kétszer ismételjük meg, míg megtelik a formánk, és már kész is vagyunk :)

Egy éjszakára, de legalább 5 órahosszára tegyük hűtőbe a kész finomságot, hogy tálaláskor jól szeletelhető legyen.

PS:-)))
Szeretem ezeket a pillanatokat ..., ezek gazdagítanak :-)

Isteni volt kiülni a kertbe, beszélgetni, Nők lapját lapozgatni, élvezni a napsugarakat, kávézni és ezt a hűtött édességet nyammogni :-)))



















3 megjegyzés:

Szofi írta...

Irigykedem...A gesztenyepürére is, a Nők lapjára is,meg a magyar nyárra is :) Nálunk egyáltalán nincs gesztenyepüré,még aranyáron sem!-

szanten írta...

Szofi :-) akkor csak nem teged is külföldre vitt a sors ??? :-)))

szanten írta...

Szegeny Egyesült Kiralysag :-)