2013. június 11., kedd

Csupa csoki zebra süti

Egy szuper süti receptjét olvashatjátok most, melynél a sütő bizony hidegen marad, csak a hűtőre lesz szükség és az elkészítéshez max. 6o percre.





Az íze álom :-), szinte elolvad a szánkban, jól behűtve finom nyári édesség, dupla csokishab, mégsem túl édes.

A zebra mintázat pedig különleges és igazán mutatós. 

Megér egy próbát ...

S ha az elkészítésben megakadsz 
segít ez a "lépésről-lépésre videó"








Hozzávalók


Tészta
3oo g csokis keksz - én OREO-kekszet használtam
125 g olvasztott vaj

Krém
75o g ricotta
25o g mascarpone krémsajt
3oo g habtejszín
2 vaníliás cukor
1 dl tej

2oo g étcsoki
1oo g fehércsoki
2 kis csomag Dr. Oetker zselatinpor

Dekorációhoz
2oo g étcsoki
Kakaópor
13-15 db csokis giotto vagy más mutatós praliné




Elkészítés

1. A dekorációhoz a kör csokilapkákat akár már előző nap is elkészíthetjük.

Ehhez olvasszuk fel a darabolt csokit gőz fölött. Majd kenjük egyenletesen egy sütőpapírral bevont tálcára.
Hagyjuk hűlni, de ne teljesen, mert akkor már törik, nekünk viszont már nem folyós de még puha csokira van szükségünk, hogy kör formával dekorköröket tudjunk kiszúrkálni.
Csak a körök megformázása után hagyjuk teljesen kihűlni a csokiréteget.


2. A tésztaréteg készítéséhez a kekszet egy turmixgép segítségével, vagy egy zacskóban törjük apró morzsára, és keverjük el alaposan az olvasztott vajjal. Nyomkodjuk egy 26 cm-es tortaforma aljába. Legalább 3o-45 percig tegyük be a hűtőbe, hogy megszilárduljon.

3. Közben készíthetjük is a krémet: A csokikat lassú hőfokon mikrohullámú sütőben, vagy gőz fölött külön-külön olvasszuk fel. A 2 csomag zselatinport is áztassuk be külön-külön 6o-6o ml vízben. Hagyjuk, hogy megduzzadjon. A tejszínt verjük habbá.

A ricottát, mascarponét, tejet, vaníliás cukrot keverjük ki jó krémesre.

Felezzük meg a krémet, az egyik feléhez adjuk az étcsokit, a másikhoz a fehércsokit, ha túlzottan besűrűsödne bármelyik krém adhatunk még hozzá tejet.

A zebra mintázat elkészészítéséhez ugyanis mindenképpen enyhén folyékony állagú krémre van szükségünk.


Adjuk a krémekhez a megmelegítettet zselatinadagokat. Végül a felvert tejszínhab egyik felét adjuk az étcsokis, másik felét a fehér csokis krémhez.

4. Jöhet a tortánk megalkotása :-)

A barna krémmel kezdünk, egy kisebb adagot beleöntünk a tortaforma közepébe.
Úgyanígy járunk el a fehér krémmel.
Mindig a tortaforma közepére, az előző adagra öntünk krémet.
Használjuk el felváltva mindkét krémadagot. Ezzel a módszerrel szép csíkos hatás érhető el.

5. Hűtsük át a tortánkat legalább 5 órahosszáig, akkor már elég stabil mert összefogja a zselatin.

6. Dekoráljuk a sütit kakaóporral, pralinékkal, és a dekorkörökkel.


TIPP: A csíkos márványozás módszerét akár kavart tésztánál is használhatod :-))) sőt ott még jobban látszik a mintázat.







4 megjegyzés:

Dajka József írta...

Bárcsak meg tudnám csinálni egyedül !
Én ettem,a vízcsapból is folyhatna pár napig mire megunnám :)

szanten írta...

Bizony nagyon fincsi volt. Megtanítsam neked ??? :-)))) jöhetsz Kochkurs-ra :-)

Ms. Piggy írta...

Egyetertek az elöttem hozzaszolohoz, finom kremes Volt, mindenkinek ajanlom ;-)

szanten írta...

Köszönöm az ajánlást ;-)