2013. július 12., péntek

„Bajor” sárgabarackos pite tejföllel

2 hete Magyarországon,  és már 5-jére sütök, és még lesz egy utolsó alkalom.. Ez még tőlem is sok, pláne nyaralás idején :-)
A bűnös az a sok finom friss piacos gyümölcs aminek a reklámozását továbbra sem tudom abbahagyni: mint a 2oo ft-os nagyságú cseresznyék, - ezekből sütikbe sosem maradt :), vagy mint az áfonya, málna, őszi-, és sárgabarack.

Ennyi süti és gyümölcscukor, még jó, hogy mellette NORBI UPDATE-n élek, de erről majd egy későbbi bejegyzésben :)

Apropó sárgabarack, meg is van a következő áldozat, mi kerül a tepsibe :-) úgyis el akartam készíteni ismét a kedvenc német rácsos pite receptemet. A sárgabarack pedig nagyon „belevaló”, mert szerintem neki kifejezetten jót tesz a sütés. Finomabb mint frissen.
A gyümölcs aromája sütés után sült lekvár jellegéhez hasonló, a még kissé folyékony tejfölös krémmel pedig egyszerűen ellenállhatatlan.


A receptet olvashattátok már itt szilvás formában is, s bár szilva imádó vagyok, a kettő variációt összehasonlítva frissen még melegen a sárgabarackosra voksolok :-)))))


RECEPT 28 cm-es pitéhez

Tészta

400 g liszt
25o g hideg vaj darabokban
100 g cukor
pici só
1 vaniliás cukor
1 tojás
1 bio citrom reszelt héja

Töltelék

1 kg sárgabarack
1 bio citrom leve
1 csomag vaníliás pudingpor
3 -4 evőkanál víz
2 vaníliás cukor
100 g cukor
50 g darált mandula vagy babapiskóta morzsára törve
200 -250 g tejföl


Elkészítés

Én a barackot héj nélkül jobban szeretem, ezért mindig bevágdosom a gyümölcsöket, és 1-2 percre forró vízbe teszem, hogy a héjuk kicsit fellazuljon, és le tudjam húzni. Akit a héj nem zavar ezt a lépést hagyja ki :)


Következő lépésként szedjük ki a barackmagokat, kockázzuk fel a gyümölcshúst, és a citrom levével, a 1oo g cukorral, az 1 vaníliás cukorral és a vízzel csomómentesre kevert pudingporral főzzük őket kompottá. Ha készen van vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a mandulát vagy piskótamorzsát, illetve a tejfölt.

Hagyjuk hűlni, amíg elkészítjük a pite tésztáját. A tésztához gyúrjunk a lisztből a vajból 100 g cukorral , sóval vaníliával, citrom héjával és 1 db tojással egynemű tésztát.
Ha kész, vegyük el a tészta 2/3 -adát. 1/3-adot rakjunk félre később a rácsokhoz.

A nagyobb mennyiségű tésztadarabot nyújtsuk ki liszten fél cm vékonyra, és legalább 3-4 cm-rel nagyobb átmérőre, mint a formánk, majd tegyük bele a kivajazott tortaforma aljába és oldalába, így készítve a tésztából peremet is. Villával szurkáljuk meg mindehol, és szórjunk még rá egy maroknyi mandulát vagy piskótamorzsát.

Végül tegyük rá a kissé hűlt kompótot, és dekoráljuk a pitét a félrerakott tésztából készített vékony rácsokkal.

Előmelegített sütőben sütési idö: 45 perc, 18o fokon, hőlégkeveréssel 15o fokon.




1 megjegyzés:

Unknown írta...

Épp most sül a pite, kíváncsian várjuk a végeredményt!:)
Köszi a receptet Szanten:)