2 hete Magyarországon, és már 5-jére sütök, és még lesz egy utolsó
alkalom.. Ez még tőlem is sok, pláne nyaralás idején :-)
A bűnös az a sok finom
friss piacos gyümölcs aminek a reklámozását továbbra sem tudom abbahagyni: mint a 2oo ft-os nagyságú cseresznyék, - ezekből
sütikbe sosem maradt :), vagy mint az áfonya, málna, őszi-, és
sárgabarack.
Ennyi süti és gyümölcscukor, még jó, hogy mellette
NORBI UPDATE-n élek, de erről majd egy későbbi bejegyzésben :)
Apropó sárgabarack, meg
is van a következő áldozat, mi kerül a tepsibe :-) úgyis el
akartam készíteni ismét a kedvenc német rácsos pite receptemet.
A sárgabarack pedig nagyon „belevaló”, mert szerintem neki kifejezetten jót tesz a
sütés. Finomabb mint frissen.
A gyümölcs aromája sütés után sült lekvár
jellegéhez hasonló, a még kissé folyékony tejfölös krémmel
pedig egyszerűen ellenállhatatlan.
A receptet olvashattátok
már itt szilvás formában is, s bár szilva imádó vagyok, a kettő
variációt összehasonlítva frissen még melegen a
sárgabarackosra voksolok :-)))))
RECEPT 28 cm-es pitéhez
Tészta
400
g liszt
25o
g hideg vaj darabokban
100
g cukor
pici
só
1
vaniliás cukor
1
tojás
1
bio citrom reszelt héja
Töltelék
1
kg sárgabarack
1 bio citrom leve
1
csomag vaníliás pudingpor
3
-4 evőkanál víz
2 vaníliás cukor
100
g cukor
50
g darált mandula vagy
babapiskóta morzsára törve
200
-250 g tejföl
Elkészítés
Én
a barackot héj nélkül jobban szeretem, ezért mindig bevágdosom a
gyümölcsöket, és 1-2 percre forró vízbe teszem, hogy a héjuk
kicsit fellazuljon, és le tudjam húzni. Akit a héj nem zavar ezt
a lépést hagyja ki :)
Következő
lépésként szedjük ki a barackmagokat, kockázzuk fel a
gyümölcshúst, és a citrom
levével, a 1oo
g cukorral, az 1 vaníliás
cukorral és a vízzel
csomómentesre kevert pudingporral főzzük őket kompottá.
Ha készen van vegyük le
a tűzhelyről és adjuk hozzá a mandulát
vagy piskótamorzsát, illetve a tejfölt.
Hagyjuk
hűlni, amíg elkészítjük
a pite tésztáját.
A tésztához gyúrjunk
a lisztből a vajból 100 g cukorral , sóval vaníliával,
citrom héjával és 1 db tojással
egynemű tésztát.
Ha
kész, vegyük el a tészta
2/3 -adát. 1/3-adot
rakjunk félre később
a rácsokhoz.
A
nagyobb mennyiségű tésztadarabot nyújtsuk ki
liszten fél cm vékonyra, és legalább 3-4 cm-rel nagyobb átmérőre,
mint a formánk, majd tegyük bele a
kivajazott tortaforma
aljába és oldalába, így készítve a tésztából
peremet is. Villával
szurkáljuk meg mindehol,
és szórjunk még rá egy maroknyi mandulát vagy
piskótamorzsát.
Végül
tegyük rá
a kissé hűlt kompótot, és dekoráljuk
a pitét
a
félrerakott
tésztából
készített
vékony
rácsokkal.
Előmelegített
sütőben sütési
idö: 45 perc, 18o
fokon, hőlégkeveréssel 15o fokon.
1 megjegyzés:
Épp most sül a pite, kíváncsian várjuk a végeredményt!:)
Köszi a receptet Szanten:)
Megjegyzés küldése