Jó kérdés... ki tudta
volna közületek
azonnal megválaszolni :-) ???
ÉN biztosan nem...
A történet alapján
Auguste
Escoffier francia mesterszakács fejéből pattant ki egy málnás -
barackos fagyis desszertötlet még a 19.század végén, melyet egy
operaénekesnő NELLIE MELBA
tiszteletére készített.
De jó volt neki, készíthetne valaki
nekem is egy Receptlounge tortát :-)
Azóta
mindenféle variációban találkozhatunk a melba kifejezéssel, de a
lényeg, hogy valamilyen formában a barack, és a málna
képviseltesse magát a desszertekben.
A
követelménynek ezzel a hűtött tortával sikerült eleget tenni
:-)))), bár málna és őszibarack szezonban nem is kellett sokáig
gondolkodnom, hogy milyen alapanyagokból készítsek könnyű
desszertet egy nyári grill estre.
Szerintem
a vendégek nagy részének ízlett, de igazán a hölgyek
favorizálták ezt a málnás-túrós finomságot.
Hiába Auguste
Escoffier értett a nők nyelvén :))))))))
Recept
28-cm-es formához 16 szelethez
Hozzávalók
5oo
g friss őszibarack húsa, vagy konzervből
5oo
g krémes túró
5oo
g tejföl
4oo
g habtejszín
1
bio citrom
2oo
g cukor
12
lap zselatin
25o-3oo
g babapiskóta
2oo
g vaj
max.
1 dl tej
4oo-5oo
g málna
Elkészítés
A babapiskótát törjük
össze, vagy turmixoljuk apró morzsára. A vajat olvasszuk meg,
adjuk a morzsához, jól keverjük össze. Ha túl száraz lenne
adhatunk hozzá az 1 dl tejből.
Nyomkodjuk a kekszalapot
egy kivajazott vagy sűtőpapíros tortaforma aljába.
3o percre tegyük hűtőbe,
vagy 15 percre fagyasztóba, hogy alaposan megszilárduljon.
A barackok husát
turmixoljuk össze a citrom levével, a cukorral, vaníliás
cukrokkal, a túróval, és a tejföllel. A zselatinlapokat áztassuk
be 5 percig bő vízben, majd csavarjuk ki, és egy edényben 8-1o
evőkanál vízben langyosítsuk meg, míg teljesen fel nem oldódnak,
de ne főzzük.
Tegyünk hozzá a
hőkiegyenlítés miatt 3-4 evőkanál túrókrémet, majd az így
fellazított zselatint adjuk a többi krémhez, és keverjük
csomómentesre. A
habtejszínt verjük habbá és adjuk utolsó lépésként a krémhez.
A
krém felét öntsük a kekszalapra, tegyük bele a megmosott
lecsepegtetett málnaszemeket, majd öntsük rá a maradék krémet.
Egy éjszakára, de legalább egy 5-6 órahosszára tegyük hűtöbe,
hogy a zselatin megkössön.
Tálalás
előtt friss mélnaszemekkel, barackszeletekkel, esetleg
babapiskótával dekoráljuk.
Ezzel a bejegyzéssel zárul is a debreceni recepttár :-)
és a vakációs
blogozás, úgyhogy fájó szívvel, de adieu debrecen
– jövőre ismét találkozunk...
búcsúzóul néhány életkép :-) az elmúlt napokból...
.... és végül a konyhai tettek helyszíne :-)))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése