2013. július 13., szombat

MELBA TORTA - sütés nélkül – de miért melba?

Jó kérdés... ki tudta volna közületek
 azonnal megválaszolni :-) ??? 
ÉN biztosan nem...
A történet alapján Auguste Escoffier francia mesterszakács fejéből pattant ki egy málnás - barackos fagyis desszertötlet még a 19.század végén, melyet egy operaénekesnő NELLIE MELBA tiszteletére készített. 
De jó volt neki, készíthetne valaki nekem is egy Receptlounge tortát :-)

Azóta mindenféle variációban találkozhatunk a melba kifejezéssel, de a lényeg, hogy valamilyen formában a barack, és a málna képviseltesse magát a desszertekben.


A követelménynek ezzel a hűtött tortával sikerült eleget tenni :-)))), bár málna és őszibarack szezonban nem is kellett sokáig gondolkodnom, hogy milyen alapanyagokból készítsek könnyű desszertet egy nyári grill estre.



Szerintem a vendégek nagy részének ízlett, de igazán a hölgyek favorizálták ezt a málnás-túrós finomságot. 
Hiába Auguste Escoffier értett a nők nyelvén :))))))))




Recept 28-cm-es formához 16 szelethez

Hozzávalók

5oo g friss őszibarack húsa, vagy konzervből
5oo g krémes túró
5oo g tejföl
4oo g habtejszín
1 bio citrom
2oo g cukor
12 lap zselatin
25o-3oo g babapiskóta
2oo g vaj
max. 1 dl tej
4oo-5oo g málna

Elkészítés

A babapiskótát törjük össze, vagy turmixoljuk apró morzsára. A vajat olvasszuk meg, adjuk a morzsához, jól keverjük össze. Ha túl száraz lenne adhatunk hozzá az 1 dl tejből.
Nyomkodjuk a kekszalapot egy kivajazott vagy sűtőpapíros tortaforma aljába.
3o percre tegyük hűtőbe, vagy 15 percre fagyasztóba, hogy alaposan megszilárduljon.
A barackok husát turmixoljuk össze a citrom levével, a cukorral, vaníliás cukrokkal, a túróval, és a tejföllel. A zselatinlapokat áztassuk be 5 percig bő vízben, majd csavarjuk ki, és egy edényben 8-1o evőkanál vízben langyosítsuk meg, míg teljesen fel nem oldódnak, de ne főzzük.
Tegyünk hozzá a hőkiegyenlítés miatt 3-4 evőkanál túrókrémet, majd az így fellazított zselatint adjuk a többi krémhez, és keverjük csomómentesre. A habtejszínt verjük habbá és adjuk utolsó lépésként a krémhez.
A krém felét öntsük a kekszalapra, tegyük bele a megmosott lecsepegtetett málnaszemeket, majd öntsük rá a maradék krémet. Egy éjszakára, de legalább egy 5-6 órahosszára tegyük hűtöbe, hogy a zselatin megkössön.

Tálalás előtt friss mélnaszemekkel, barackszeletekkel, esetleg babapiskótával dekoráljuk.








Ezzel a bejegyzéssel zárul is a debreceni recepttár :-)
és a vakációs blogozás, úgyhogy fájó szívvel, de adieu debrecen – jövőre ismét találkozunk...
búcsúzóul néhány életkép :-) az elmúlt napokból...



 .... és végül a konyhai tettek helyszíne :-)))


Nincsenek megjegyzések: