Ez a bejegyzés felér egy regénnyel , remélem lesz türelmetek végigolvani :-)
Havonta legalább egyszer rámjön, hogy rétest kell sütnöm, de nem ám kész bolti tésztából... nem, nem :-) Egy ideje beleszerettem a házi húzott rétesbe.
Havonta legalább egyszer rámjön, hogy rétest kell sütnöm, de nem ám kész bolti tésztából... nem, nem :-) Egy ideje beleszerettem a házi húzott rétesbe.
Nem a készítésébe mert az bizony macerás :)
de mivel válogatós vagyok :-), és a több rétegűt szeretem, minden alkalommal ráveszem magam erre a macerára.
de mivel válogatós vagyok :-), és a több rétegűt szeretem, minden alkalommal ráveszem magam erre a macerára.
Sokáig csak teszteltem a recepteket, ügyködtem a rétes készítési technikáján, mire rájöttem, nincs mese, ha "leveles" rétest akarok, akkor muszáj több időt ráfordítani.
Mutatok néhány képet a fejlődésről :)))
Normál egyrétegű kihúzás
Normál egyrétegű kihúzás
Ebben az utolsó variációban
tényleg benne van az eddigi összes tapasztalatom:-) Sajnos kicsit vágás közben összetört de így is látszik, hogy milyen isteni leveles lett .
Már a 4 réteggel is nagyon elégedett voltam, de a 6-nál azt hiszem abba is hagyom a rétegeléseket, ez már maga a tökély :-)
A receptet a türelmesebbeknek most megosztom.
NAGYON kiváncsi vagyok, várom a megjegyzéseket, nektek, hogyan sikerül, vagy van-e már tapasztalatotok házi rétes sütésben.
A receptet a türelmesebbeknek most megosztom.
NAGYON kiváncsi vagyok, várom a megjegyzéseket, nektek, hogyan sikerül, vagy van-e már tapasztalatotok házi rétes sütésben.
Alaprecept 4 - 6 rétegű réteshez - kb. 4-5 rúd
Hozzávalók
6oo g rétesliszt
2 tojás
1 dl tej és 1 dl víz keveréke
3o g olvasztott vaj
pici só
Plusz: 15o g olvasztott vaj vagy zsír kenegetéshez
Plusz: 15o g olvasztott vaj vagy zsír kenegetéshez
Almás töltelék:
3 db apró kockára vágott alma
1 fél citrom leve és héja
1 fél citrom leve és héja
1 vaníliás cukor
5 evőkanál cukor
5 db morzsára tört
babapiskóta
ízlés szerint mazsola vagy fahéj
Meggyes töltelék
3oo g meggy
1 vaníliás cukor
15 dkg cukor
1 evőkanál étkezési
keményítő
5 db morzsára tört
babapiskóta
5o g őrölt mandula vagy
mogyoró
Csupa szilvás töltelék
3oo g mirelit szilva
2 evőkanál szilvalekvár - házi ha van
5-6 db aszalt szilva
2 evőkanál szilvalekvár - házi ha van
5-6 db aszalt szilva
1 vaníliás cukor
15 dkg cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
5 db morzsára tört babapiskóta
Túrós töltelék
Túrós töltelék
25o g túró
2 tojás sárgája
1 fél citrom leve és héja
1 vaníliás cukor
4-5 evőkanál cukor
2 evőkanál étkezési keményítővel elkeverve
majd végül ha mindent összekevertünk, a 2 tojás fehérje habbá verve, és hozzáadva.
2 tojás sárgája
1 fél citrom leve és héja
1 vaníliás cukor
4-5 evőkanál cukor
2 evőkanál étkezési keményítővel elkeverve
majd végül ha mindent összekevertünk, a 2 tojás fehérje habbá verve, és hozzáadva.
Elkészítés
Először készítsük el
a töltelékeket egyenként. Mindegyikhez keverjük el az összetevőket, és hagyjuk kicsit pihenni. A túrósat a legvégén készítsük és töltésig hűtőben tároljuk, úgy nem esik össze.
Az ominózus :-) TÉSZTA
A tészta alapanyagaiból gyúrjunk egynemű tésztát. Gyúrás közben néhányszor üssük
:-))) erőteljesen az asztalra, így jobban fellazul és még
rugalmasabb lesz.
Próbáljuk aránylag
egyformára nyújtani őket, így a kihúzásnál a széleknél
sem fog szakadni.
Egy fóliát nagyon vékonyan kenjünk meg olvasztott vajjal, hogy a legalsó réteg alja sem száradjon ki. Tegyük rá az első tésztát, ezt kenjük meg olvasztott vajjal, és így sorban kenegetéssel fektessük egymásra a rétegeket.
Legutolsó réteget takarjuk le ismét fóliával és nagyon alaposan kendőkkel,- mert a tészta egyébként nagyon hamar kiszárad.
Pihentessük 3o percig,
addig a rétegek már kicsit „összeérnek”.
A fél óra után először
nyújtófával nem túl nagy nyomással kezdjük kinyújtani a 4 réteg tésztát, éppen csak, hogy a rétegek jobban összeragadjanak.
Én kb. olyan 4o- 5o cm -es átmérőre nyújtottam.
Majd tegyük a kinyújtott tésztát egy pici rétes liszttel megszórt asztalterítőre.
Én kb. olyan 4o- 5o cm -es átmérőre nyújtottam.
Majd tegyük a kinyújtott tésztát egy pici rétes liszttel megszórt asztalterítőre.
Most jött a
neheze :-) középről indulva kezünkkel, főleg kézfejünkkel óvatosan nyúljunk a
tészta alá és magunk felé lassan-lassan húzzuk körbejárva az asztalt.
Addig ismételjük, amíg olyan vékony lesz, hogy átlátszik már az asztalterítő mintája .
Addig ismételjük, amíg olyan vékony lesz, hogy átlátszik már az asztalterítő mintája .
Na ez a rész jó kis munka :) Én leizzadtam, amíg az 5o cm-ből halovány vékony tésztát húztam, mert bizony nagyon nagy odafigyelést igényel, hogy ne szakadjon.
A készre húzott tészta széleit vágjuk le, majd nagyságától függően osszuk 4-5 téglalapra, kenjük le olvasztott
vajjal és töltsük meg ízlés szerint töltelékekkel.
Feltekerés: a téglalapokat egyenként egy másik asztalterítővel tekerjük fel kb. 3szori fordulattal, engedve, hogy a tészta saját súlya segítsen.
Feltekerés: a téglalapokat egyenként egy másik asztalterítővel tekerjük fel kb. 3szori fordulattal, engedve, hogy a tészta saját súlya segítsen.
A kész rudak tetejét szúrkáljuk meg villával és kenjük meg ismét olvasztott vajjal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése