2013. április 12., péntek

A "tökéletes" házi rétes

Ez a bejegyzés felér egy regénnyel , remélem lesz türelmetek végigolvani  :-)

Havonta legalább egyszer rámjön, hogy rétest kell sütnöm, de nem ám kész bolti tésztából... nem, nem :-) Egy ideje beleszerettem a házi húzott rétesbe.

Nem a készítésébe mert az bizony macerás :) 
de mivel válogatós vagyok :-), és a több rétegűt szeretem, minden alkalommal ráveszem magam erre a macerára.

Sokáig csak teszteltem a recepteket, ügyködtem a rétes készítési technikáján, mire rájöttem, nincs mese, ha "leveles" rétest akarok, akkor muszáj több időt ráfordítani.

Mutatok néhány képet a fejlődésről :)))

Normál egyrétegű kihúzás


4 rétegű tészta





6 réteg




Ebben az utolsó variációban tényleg benne van az eddigi összes tapasztalatom:-) Sajnos kicsit vágás közben összetört de így is látszik, hogy milyen isteni leveles lett .

Már a 4 réteggel is nagyon elégedett voltam, de a 6-nál azt hiszem abba is hagyom a rétegeléseket, ez már maga a tökély :-)

A receptet a türelmesebbeknek most megosztom. 
NAGYON kiváncsi vagyok, várom a megjegyzéseket, nektek, hogyan sikerül, vagy van-e már tapasztalatotok házi rétes sütésben.



Alaprecept 4 - 6 rétegű réteshez  - kb. 4-5 rúd

Hozzávalók


6oo g rétesliszt
2 tojás
1 dl tej és 1 dl víz keveréke
3o g olvasztott vaj
pici só

Plusz: 15o g olvasztott vaj vagy zsír kenegetéshez


Töltelékek:

Almás töltelék:

3 db apró kockára vágott alma
1 fél citrom leve és héja
1 vaníliás cukor
5 evőkanál cukor
5 db morzsára tört babapiskóta
ízlés szerint mazsola vagy fahéj

Meggyes töltelék

3oo g meggy
1 vaníliás cukor
15 dkg cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
5 db morzsára tört babapiskóta
5o g őrölt mandula vagy mogyoró

Csupa szilvás töltelék

3oo g mirelit szilva
2 evőkanál szilvalekvár - házi ha van
5-6 db aszalt szilva
1 vaníliás cukor
15 dkg cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
5 db morzsára tört babapiskóta


Túrós töltelék

25o g túró
2 tojás sárgája
1 fél citrom leve és héja
1 vaníliás cukor
4-5 evőkanál cukor
2 evőkanál étkezési keményítővel elkeverve
majd végül ha mindent összekevertünk, a 2 tojás fehérje habbá verve, és hozzáadva.





Elkészítés

Először készítsük el a töltelékeket egyenként. Mindegyikhez keverjük el az összetevőket, és hagyjuk kicsit pihenni. A túrósat a legvégén készítsük és töltésig hűtőben tároljuk, úgy nem esik össze.

Az ominózus :-) TÉSZTA

A tészta alapanyagaiból gyúrjunk egynemű tésztát. Gyúrás közben néhányszor üssük :-))) erőteljesen az asztalra, így jobban fellazul és még rugalmasabb lesz.

Vágjuk 4 vagy 6 részre és az egyes adagokat nyújtsuk ki olyan 3o cm átmérőre.

Próbáljuk aránylag egyformára nyújtani őket, így a kihúzásnál a széleknél sem fog szakadni.


Egy fóliát nagyon vékonyan kenjünk meg olvasztott vajjal, hogy a legalsó réteg alja sem száradjon ki. Tegyük rá az első tésztát, ezt kenjük meg olvasztott vajjal, és így sorban kenegetéssel fektessük egymásra a rétegeket.
Legutolsó réteget takarjuk le ismét fóliával és nagyon alaposan kendőkkel,- mert a tészta egyébként nagyon hamar kiszárad.

Pihentessük 3o percig, addig a rétegek már kicsit „összeérnek”.

A fél óra után először nyújtófával nem túl nagy nyomással kezdjük kinyújtani a 4 réteg tésztát, éppen csak, hogy a rétegek jobban összeragadjanak.

Én kb. olyan 4o- 5o cm -es átmérőre nyújtottam.

Majd tegyük a kinyújtott tésztát egy pici rétes liszttel megszórt asztalterítőre.

Most jött a neheze :-) középről indulva kezünkkel, főleg kézfejünkkel óvatosan nyúljunk a tészta alá és magunk felé lassan-lassan húzzuk körbejárva az asztalt.

Addig ismételjük, amíg olyan vékony lesz, hogy átlátszik már az asztalterítő mintája . 



Na ez a rész jó kis munka :) Én leizzadtam, amíg az 5o cm-ből halovány vékony tésztát húztam, mert bizony nagyon nagy odafigyelést igényel, hogy ne szakadjon.

A készre húzott tészta széleit vágjuk le, majd nagyságától függően osszuk 4-5 téglalapra, kenjük le olvasztott vajjal és töltsük meg ízlés szerint töltelékekkel.

Feltekerés: a téglalapokat egyenként egy másik asztalterítővel tekerjük fel kb. 3szori fordulattal, engedve, hogy a tészta saját súlya segítsen.

A kész rudak tetejét szúrkáljuk meg villával és kenjük meg ismét olvasztott vajjal.

Forró előmelegített sütőben (légkeveréssel 18o fokon) normál sütőben 2oo fokon süssük 5 percig, majd visszavéve a hőt 15o fokra további 2o percig.



Nincsenek megjegyzések: