2013. április 5., péntek

Brownie kuglóf - csoki a köbön

Ismét egy csokis süti, a csokiszuflé és a csokis pie után.

 A receptek mindig hasonlóak, mégis minden alkalommal az elkészítési mód és sütési mód függvényében más-más lesz a csokicsoda íze :-)

Ez a kuglóf inkább a brownie-hoz áll közelebb, de mégsem sűrű és nehéz annyira a tésztája, mint azt egy brownie-tól elvárnánk.

Frissen még melegen az olvadozó csokidarabokkal nagyon finom szaftos, omlós ...




Recept 1o-12 főre:

250 g vaj
100+100 g cukor
2 vaníliás cukor
320 g liszt
1 sütőpor
3 evőkanál kakaópor
1 dl tej
5 tojás
300 g étcsokoládé
100 g dió


A csokit vágjuk kockára kb. 2/3-át olvasszuk fel gőz fölött 1/3 -át tegyük félre.
A diót késsel vágjuk apróra, és keverjük hozzá az egyharmad csokihoz.



A vajat 100 g cukorral és vaniliás cukorral keverjük habosra. A tojások fehérjét és sárgáját válasszuk szét, majd a sárgákat adjuk egyenként a vajas masszához, utána a kissé kihűlt olvasztott csokit, a tejet, a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, és a darabos dió-csoki keveréket.


Elég sűrű nehezen keverhető masszát kapunk. Ezt fellazítjuk egy kicsit. Mégpedig úgy, hogy a tojásfehérjéket a másik 100 g cukorral és pici sóval kemény habbá verjük, majd 3 részben  hozzákeverjük a csokis nehéz masszához.


Kuglóf vagy más formába töltve kb. 4o-45 percig sütjük, légkeveréssel 14o-15o fokon, normál sütőben kb. 17o -18o fokon.
Ellenőrizzük, hogy átsült-e egy pálcikával, mint minden csokis süti, ez is akkor az igazi, ha nem sűl túl.

Dekorálhatjuk csak porcukorral vagy csokiöntettel.




Nincsenek megjegyzések: