2013. április 10., szerda

TORTA DI RICOTTA - A legfinomabb túrótorta

IGEEEEN,
megtaláltam végre a kedvenc tortámat. 
ŐŐŐŐ a befutó  :-))))

TORTA DI RICOTTA



Annak az elvárásait, aki ennyit süt és újat próbál ki, mint én, bizony nehéz "kielégíteni " :-)

A kedvenceim a gyümülcsös sütik, és túró vagy sajttorták - gyakran édesítőszerrel, 
finom friss nyalánkságok.

Az utóbbi időben már az összes lehetséges túrótortát végigpróbáltam: tejföllel, mascarponéval, joghurttal, krémsajttal kombinálva, de a ricotta az abszolút nyerő.

Kicsit édeskés, nem savanyú, krémes, mégsem annyira zsíros mint a mascarpone. A zselatinnal nagyon jól kezelhető az állaga, nem lesz sem túl folyós, sem túl gumiszerű.



Rakhatsz hozzá bármilyen gyümölcsöt, nincs ami ne illene ebbe az ízvilágba. Igazi élmény :-)))

Az egyetlen nagy szívfájdalmam, hogy formatortánál ez a kekszes recept 1:1-ben nem használható, mert nem lenne elég stabil, összeesne a fondant súlya alatt. Piskótába töltve már más a helyzet, de az már nem egészen ugyanaz...

Mindegy ricottás receptet a jövőben még biztos láttok tőlem :)

Egy szónak is száz a vége, ha valaki még nem is ismeri a ricottát sütiben mindenképpen próbálja ki, csak ajánlani tudom, nálunk a kritikus :-) családi és barátköri zsűri oda -vissza volt az ízétől.


RECEPT 12 szelethez 26 cm-es formához


Hozzávalók

Keksz alaphoz:

25o g liszt
1 teáskanál sütőpor
1 tojás
7o g cukor 
1 vaníliás cukor
125 g vaj

Túróhab:

5oo g ricotta
3oo g (zsírszegény) túró
3 dl habtejszín
15o g cukor - vagy ízlés szerint édesítő szer
2  vaníliás cukor
2 csomag őrölt zselatinpor
1 nagyobb bio citrom leve és héja

Kb. 16 szeletelt őszibarack befőtt vagy más gyümölcs

Tortalap készítése

A vajat a cukorral ás vaniliával habosra keverjük.

Hozzáadjuk a tojást, a sütőporral elkevert lisztet, majd kézzel egynemű tésztává gyúrjuk.

A tésztát kettévesszük, a felét letakarjuk, másik felét liszten kb. 4-5 mm-es vastagságúra kör alakban kinyújtjuk, és egy 26 cm-es kivajazott tortaforma aljába tesszük.

Villával megszúrkáljuk, 15o fokon kb. 12 percig sütjük. 




FONTOS: Ha kész, még melegen vágjuk fel 12 szeletre, mert később már törik. Ez lesz később a torta teteje. 

A másik fél tésztaadagot is nyújtsuk, süssük, de azt már ne vágjuk fel, mert az lesz a torta alapja.



Túróhab készítése

A ricottát a túróval, cukorral, vagy édesítővel, vaníliával, citrom levével és héjával keverjük jó krémesre.
A zselatint áztassuk be kb. 12o ml vízben. Ha megduzzadt langyosítsuk meg, tegyünk a túrókrémből kanalanként adagolva 2-3 evőkanálnyit hozzá keverjük csomómentesre, majd így adjuk a fellazított zselatint a túrókrémhez.
A tejszínt verjük habbá, és kétszerre, hogy ne törjön adjuk ugyancsak a krémhez.

Torta rétegelése:

1. Az egész keksz tortalap.
2. A túrókrém 1 negyede, majd rá a barackszeletek
3. A maradék túrókrém
4. A felvágott tortalap
5. Dekoráció


Tipp: fogyasztás előtt 1 nappal hamarabb készítsük, jól át kell hűteni, és a tortalapok is is másnapra lesznek igazán puhák..




3 megjegyzés:

zencsiga írta...

Kedves Szanten,
Bajban vagyok a zselatinnal: a 2 csomag zselatin az 2 lap? Vagy pl. 2 zacskó színtelen zselatin a Dr.O-től?

szanten írta...

Szioka zencsiga zselatinporra gondolok őrölt 2 csomag. 2x9 gos.
Ez tulajdonképpen 12 lap lenne. Szóval elég sok kell bele :-). Készíted ezt a finomságot?

szanten írta...

És persze köszönöm hogy szóltál. Javítom.