2013. április 23., kedd

Epres-rebarbarás és diós darázsfészek

Kelt tészta?
Jöhet bármikor, bármilyen mennyiségben!

Most éppen töltve darázsfészekként.



Biztosan ismeritek a diós változatot. Hétvégén készítettem én is egy nagyobb adagot, de mivel állandóan hajt a kiváncsiság, és kényszeresen újra vágyom,
- tudom minden gasztroblogger megérti mire gondolok :-))) -
kipróbáltam most egy gyümölcsöset is eperrel és rebarbarával.

Megint csak úgy mindent bele módon, de igazi ínyencséget sikerült alkotni :) ---> Szaftos, bársonyos, epres, pihe-puha kalácsot.

A recept 2 adag tésztához szól.

 A csak epreshez felezzük az adagokat.

Aki pedig nem igazán rebarbara barát, hagyja ki és pótolja 2oo g eperrel. 
Bár meg kell jegyeznem, hogy ízében rebarbarával is az eper a túlnyomó. 



Tészta 2 adaghoz:

8oo g liszt
8o g cukor
1 vaníliás cukor
1 pici só
1oo  g puha vaj 
1 friss élesztő (kb. 4g)
1 bio citrom héja 
1,5 dl tejszín
kb. 3 dl tej
1 tojás
1 tojás sárgája

EPRES töltelék
300 g eper
5 szál rebarbara  (vagy rebarbara helyett plusz 2oo g eper)
6 evőkanál cukor
1 fél bio citrom héja
50 g morzsára tört babapiskóta
1 fél tasak vaníliás pudingpor vagy 1 evőkanál étkezései keményítő


DIÓS töltelék:
1 bio citrom reszelt héja
8o -1oo g cukor
1 vaníliás cukor
3oo g őrölt dió


Dekoráció:
Ízlés szerint hántolt mandula vagy porcukor


Elkészítés

1. Töltelékek előkészítése


  • A rebarbarát hámozzuk meg vágjuk 1 cm-es kockákra, az epreket is.

Keverjük el őket a cukorral és lekvárral, a citrom héjával, és főzzük kb. 7-1o percig, amíg átpuhulnak és összeáll a gyümölcsös töltelék. A pudingport keverjük kevés vízzel csomómentesre, adjuk a masszához, főzzük még 1 percig. Vegyük le a kész eperkompótot a tűzhelyről, majd keverjük bele a babapiskótát. Hagyjuk kihűlni.


  • A diót a cukrokkal és citromhéjjal keverjük el, tegyük félre.



2. Tészta elkészítése:


A  kelt tésztához az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, a többi összetevőhöz adjuk és egynemű hólyagos kelt tésztét gyúrunk.

Kb. 6o perc után a megkelt tésztánkat osszuk 2 részre, mindkét adagot nyújtsuk ki kb. ujjnyi vastagra, töltsük  meg a töltelékekkel, és tekerjük fel, majd vágjunk kb 2 cm-es karikákra, mintha kakaós csigát készítenénk.


Kivajazott tortaformákba vagy tepsikbe rakjuk őket egymás mellé, de ne túl szorosan, mert még nagyon megnőnek.
Hagyjuk még letakarva 3o percig kelni, majd rakjuk 1o percre 12o fokra előmelegített sütőbe, 1o perc után pedig  süssük kb. 3o percig 15o fokon tovább.
Ez a sütési idő és fok légkeverésre vonatkozik. 
Gázsütőben: 1o perc 14o fok majd 3o perc 18o fok.





Nincsenek megjegyzések: