Kelt tészta?
Biztosan ismeritek a diós változatot. Hétvégén készítettem én is egy nagyobb adagot, de mivel állandóan hajt a kiváncsiság, és kényszeresen újra vágyom,
- tudom minden gasztroblogger megérti mire gondolok :-))) -
kipróbáltam most egy gyümölcsöset is eperrel és rebarbarával.
Megint csak úgy mindent bele módon, de igazi ínyencséget sikerült alkotni :) ---> Szaftos, bársonyos, epres, pihe-puha kalácsot.
A recept 2 adag tésztához szól.
A csak epreshez felezzük az adagokat.
A recept 2 adag tésztához szól.
A csak epreshez felezzük az adagokat.
Aki pedig nem igazán rebarbara barát, hagyja ki és pótolja 2oo g eperrel.
Bár meg kell jegyeznem, hogy ízében rebarbarával is az eper a túlnyomó.
Bár meg kell jegyeznem, hogy ízében rebarbarával is az eper a túlnyomó.
Tészta 2 adaghoz:
8oo g liszt
8o g cukor
1 vaníliás cukor
1 pici só
8o g cukor
1 vaníliás cukor
1 pici só
1oo g puha vaj
1 friss élesztő (kb. 4g)
1 bio citrom héja
1,5 dl tejszín
kb. 3 dl tej
kb. 3 dl tej
1 tojás
1 tojás sárgája
EPRES töltelék
300 g eper
5 szál rebarbara (vagy rebarbara helyett plusz 2oo g eper)
6 evőkanál cukor
1 fél bio citrom héja
50 g morzsára tört babapiskóta
1 fél tasak vaníliás pudingpor vagy 1 evőkanál étkezései keményítő
DIÓS töltelék:
1 bio citrom reszelt héja
8o -1oo g cukor
1 vaníliás cukor
3oo g őrölt dió
Dekoráció:
Ízlés szerint hántolt mandula vagy porcukor
Elkészítés
1. Töltelékek előkészítése
- A rebarbarát hámozzuk meg vágjuk 1 cm-es kockákra, az epreket is.
Keverjük el őket a cukorral és lekvárral, a citrom héjával, és főzzük kb. 7-1o percig, amíg átpuhulnak és összeáll a gyümölcsös töltelék. A pudingport keverjük kevés vízzel csomómentesre, adjuk a masszához, főzzük még 1 percig. Vegyük le a kész eperkompótot a tűzhelyről, majd keverjük bele a babapiskótát. Hagyjuk kihűlni.
- A diót a cukrokkal és citromhéjjal keverjük el, tegyük félre.
2. Tészta elkészítése:
A kelt tésztához az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, a többi összetevőhöz adjuk és egynemű hólyagos kelt tésztét gyúrunk.
Kb. 6o perc után a megkelt tésztánkat osszuk 2 részre, mindkét adagot nyújtsuk ki kb. ujjnyi vastagra, töltsük meg a töltelékekkel, és tekerjük fel, majd vágjunk kb 2 cm-es karikákra, mintha kakaós csigát készítenénk.
Hagyjuk még letakarva 3o percig kelni, majd rakjuk 1o percre 12o fokra előmelegített sütőbe, 1o perc után pedig süssük kb. 3o percig 15o fokon tovább.
Ez a sütési idő és fok légkeverésre vonatkozik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése