2013. április 28., vasárnap

KIKANINCHEN picknickezik - avagy a német nyuszis mese tortája 2.szülinapra

Ismeri valaki közületek a KIKANINCHEN mesét :) ? 

Sajnos Magyarországon nem érhető el, de szerintem minden kisgyermekes németországi család tudja melyik mesére gondolok. Egy aranyos kis kék nyuszi történeteivel sok érdekes dolgot tudhatnak meg a gyerekek a nagyvilágról. 
Nekem a sorozat már csak azért is kedvencem, mert minden pöttyös virágos, és csíkos, a polka dots stílus és a shabby chic keveréke. Szóval pontosan nekem való :)

Én az elmúlt hetemet KIKA-val töltöttem :-) a konyhában, mivel egy szülinapi formatortát készítettem az unokahugom 2.szülinapjára.

Az alapötletet a mese picknick jelenete adta, 
de azért eléggé elrugaszkodtam a részletektől, ötletgyár volt a fejem.Imádtam csinálni ezt a "mini világot".



Remélem nektek is tetszik majd :)
A végeredményt itt láthatjátok:



Érdemes odafigyelni a részletekre is :-) 




Az ünnepeltnek is tetszett :-)


ÉS AMI MARADT A TORTÁBÓL :)))




Hamarosan jelentkezem néhány készítési tippel is...

2013. április 23., kedd

Epres-rebarbarás és diós darázsfészek

Kelt tészta?
Jöhet bármikor, bármilyen mennyiségben!

Most éppen töltve darázsfészekként.



Biztosan ismeritek a diós változatot. Hétvégén készítettem én is egy nagyobb adagot, de mivel állandóan hajt a kiváncsiság, és kényszeresen újra vágyom,
- tudom minden gasztroblogger megérti mire gondolok :-))) -
kipróbáltam most egy gyümölcsöset is eperrel és rebarbarával.

Megint csak úgy mindent bele módon, de igazi ínyencséget sikerült alkotni :) ---> Szaftos, bársonyos, epres, pihe-puha kalácsot.

A recept 2 adag tésztához szól.

 A csak epreshez felezzük az adagokat.

Aki pedig nem igazán rebarbara barát, hagyja ki és pótolja 2oo g eperrel. 
Bár meg kell jegyeznem, hogy ízében rebarbarával is az eper a túlnyomó. 



Tészta 2 adaghoz:

8oo g liszt
8o g cukor
1 vaníliás cukor
1 pici só
1oo  g puha vaj 
1 friss élesztő (kb. 4g)
1 bio citrom héja 
1,5 dl tejszín
kb. 3 dl tej
1 tojás
1 tojás sárgája

EPRES töltelék
300 g eper
5 szál rebarbara  (vagy rebarbara helyett plusz 2oo g eper)
6 evőkanál cukor
1 fél bio citrom héja
50 g morzsára tört babapiskóta
1 fél tasak vaníliás pudingpor vagy 1 evőkanál étkezései keményítő


DIÓS töltelék:
1 bio citrom reszelt héja
8o -1oo g cukor
1 vaníliás cukor
3oo g őrölt dió


Dekoráció:
Ízlés szerint hántolt mandula vagy porcukor


Elkészítés

1. Töltelékek előkészítése


  • A rebarbarát hámozzuk meg vágjuk 1 cm-es kockákra, az epreket is.

Keverjük el őket a cukorral és lekvárral, a citrom héjával, és főzzük kb. 7-1o percig, amíg átpuhulnak és összeáll a gyümölcsös töltelék. A pudingport keverjük kevés vízzel csomómentesre, adjuk a masszához, főzzük még 1 percig. Vegyük le a kész eperkompótot a tűzhelyről, majd keverjük bele a babapiskótát. Hagyjuk kihűlni.


  • A diót a cukrokkal és citromhéjjal keverjük el, tegyük félre.



2. Tészta elkészítése:


A  kelt tésztához az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, a többi összetevőhöz adjuk és egynemű hólyagos kelt tésztét gyúrunk.

Kb. 6o perc után a megkelt tésztánkat osszuk 2 részre, mindkét adagot nyújtsuk ki kb. ujjnyi vastagra, töltsük  meg a töltelékekkel, és tekerjük fel, majd vágjunk kb 2 cm-es karikákra, mintha kakaós csigát készítenénk.


Kivajazott tortaformákba vagy tepsikbe rakjuk őket egymás mellé, de ne túl szorosan, mert még nagyon megnőnek.
Hagyjuk még letakarva 3o percig kelni, majd rakjuk 1o percre 12o fokra előmelegített sütőbe, 1o perc után pedig  süssük kb. 3o percig 15o fokon tovább.
Ez a sütési idő és fok légkeverésre vonatkozik. 
Gázsütőben: 1o perc 14o fok majd 3o perc 18o fok.





2013. április 22., hétfő

Túrós fasírt cukkinivel - kevés kalóriás grill nyárs

Szerintem a címet elolvasva sokkan megrökönyödtök, 
és első gondolatotok : "na, már megint mit talált ki " :-) lesz.



Pedig nem annyira elrugaszkodott az ötlet, és nem is az én felfedezésem -sajnos :-)

Aki kiismeri magát a szénhidrátok - fehérjék birodalmában :-) tudja, hogy egy kis túróval bárminek a  mennyisége illetve fehérjetartalma feljavítható.


Nálunk a túró "jó barát " hetente legalább 2 kg túró fogy epres turmixba,  müzlibe, és desszertekbe...
Köztudottan puhít is a túró, ezért gyakran teszem a galuska, vagy muffin, kuglóf tésztájába.

Fasírtba most először próbáltam, és azóta is bárkivel beszélek róla csak dícsérni és ajánlani tudtam.

Ez a recept a cukkinivel pedig nemcsak különleges, de előre elkészítve nyáron grillezni is kiváló. Szaftos, puha és nagyon hamar átsül... 





Recept 1 főre

2 evőkanál darált hús
2 evőkanál sovány túró
1 + 2 evőkanál zsemlemorzsa
1 db közepes hagyma fele
ízlés szerint fokhagyma
só, bors
1 kisebb cukkini


  • A húst, túrót, 1 evőkanál morzsát kockára, vágott hagymát keverjük össze, és fűszerezzük.

  • Készítsünk kb 6 db fasírtkockát, és picit hempergessük zsemlemorzsába, hogy ne ragadjon annyira.

  • A cukkinit zöldséghámozóval vágjuk vékony csikokra, sózzuk meg picit, és tekerjük kettesével a husikockák köré.

  • Készítsünk 3 -3 db kész kockából nyársakat.

  • Serpenyőben, vagy grillen süssük kb. 15-2o perc alatt aranybarnára.












2013. április 20., szombat

Az a bizonyos "philadelphia torta"

Torta sós krémsajtbóóóól ??? :-)

Ez volt az első gondolatom, amikor elolvastam a Philadelphia torta eredeti receptjét, de mivel Németországban már a csapból is ez folyik :-) eldöntöttem ki kell próbálnom.




Hiába kerestem só nélküli krémsajt variációt, 
mindegyik enyhén sózott. 

A torta így az eredeti recept alapján készült, egyedüli változtatásként 2,5 dl felvert habtejszínt kevertem még bele, hogy kicsit habosabb lazább legyen az állaga.

Ezt ki is emeltem a receptben, aki teljesen hamísitatlan tortát szeretne hagyja el a tejszínt.

És a tapasztalatok ??? Hm...nehéz szavakban kifejezni :-)

A sót csak az érzi aki erre koncentrál, mert az édes és a citrom savanyú íze teljesen elvonja róla a figyelmet.
Bár szerintem cukor több is elkel bele.

Finom hűsítő nem túl édes.
Sütés nélkül és nagyon hamar elkészíthető, nyárra kiváló édesség, szóval  LIKE :-)

Próbáljátok ki, 
várom a pro és contra véleményeket :-)


RECEPT 16 szelet - 26 cm-es forma

Tészta:

150 g babapiskóta
125 g vaj

Sajtkrém:

3x175 g Philadelphia krémsajt
1oo g cukor vagy édesítő
3oo g joghurt
25o g habtejszin
1 csomag zselatin por
1 -1,5 citrom leve és héja

Dekoráció: 
3oo g erdei gyümölcs (málna, eper, áfonya stb)
2 dl gyümölcsszósz



  • A babapiskótát törjük  morzsára, keverjük el alaposan az olvasztott vajjal. Nyomkodjuk egy 26 cm-es kivajazott tortaformába, hűtsük 3o percig.

  • A Philadelphiát, joghurtot keverjük el  jó krémesre a cukorral , vagy édesítővel, a citrom levével és reszelt héjával.
  • A zselatint áztassuk be kb. 6o ml vízben. Ha megduzzadt langyosítsuk meg, tegyünk a krémből kanalanként adagolva 2-3 evőkanálnyit hozzá keverjük csomómentesre, majd így adjuk gyors kevergetés közben a fellazított zselatint a krémhez.
  • A tejszínt verjük habbá, és, hogy ne törjön adjuk ugyancsak a krémhez.
  • Öntsük a krémet a megszilárdult kekszalapra, és legalább 3-5 órahosszáig hűtsük át.

Friss málnával, erdei gyümölccsel és gyümölcsszósszal tálaljuk.




2013. április 17., szerda

TAVASZI GYÜMÖLCS SZELET- VÉGRE AZ ELSŐ SÜTI A SZABADBAN

Az első igazi tavaszi nap  
kicsalogatta az egész családot a szabadba :-)

 Természetesen nem maradhatott el a grillezés sem, tipikus német BRATWURSTTAL :-) fincsi salátákkal, verőfényes napsütéssel, és egy tepsi színes gyümölcsös istenien finom sütivel.







Szavak helyett beszéljenek a képek :-) 

A süti receptjét lejjebb találjátok.




















Gyümölcsszelet RECEPT 34 cm x 24 cm-es tepsihez

Tészta:
1 vaníliás cukor
15o gramm cukor
175 gramm vaj
4 tojás
25o g liszt
1 fél citrom héja
1 dl tej
1 fél sütőpor

Túrókrém:
5oo g túró
5oo g ricotta
1 tejföl
3 dl habtejszín
1 citrom leve és fél citrom héja
ízlés szerint édesítőszer vagy 18o g cukor
2 vaníliás cukor

Gyümölcsréteg:
Közepes őszibarack konzerv kb. 3oo g
3oo g eper
3oo g szőlő
2 kiwi
1o-15 szem málna


Tortazselé:
A barack konzerv leve kb. 1,5 dl kiegészítve 3,5 dl vízzel 
2 csomag tortazselé por
4 evőkanál cukor


Gyümölcsöket mossuk meg, daraboljuk. Barackot csepegtessük le, levét fogjuk fel egy edényben, mert később ezzel fogjuk felfőzni a tortazselét.

A tészta összetevőiből egyszerű kavart tésztát készítünk. A vajat cukorral vaníliával habosra keverjük, tojásokat egyenként hozzáadjuk, a tejet is, és végül a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát egyenletesen sütőpapírral kibélelt tepsibe kenjük, előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Légkeveréssel 15o fokon, normál sütőben 18o fokon.

Hagyjuk kihűlni.

Közben készíthetjük a túrókrémet:
A zselatint 12o ml vízzel keverjük el, hagyjuk megduzzadni. 
A tejszínt verjük habbá, tegyük hűtőbe
A túrót, ricottát, tejfölt, cukrokat, vagy édesítőt, citromot keverjük ki jó krémesre.
Ha megduzzadt a zselatin langyosítsuk meg, tegyünk a túrókrémből kanalanként adagolva 2-3 evőkanálnyit hozzá, keverjük csomómentesre, majd így adjuk a fellazított zselatint a túrókrémhez, végül gyorsan, de hogy mégse törjön adjuk a tejszínhabot is a krémhez.

Osszuk el egyenletesen a túrókrémet a kihűlt tésztán, rétegeljük rá a gyümölcsöket.

A tortazselét a cukorral és kevés vízzel keverjük csomómentesre, majd öntsük fel a barack levével és még kb. 3 dl vízzel. Főzzük fel, majd öntsük a süti gyümölcsrétegére.

TIPP: Tálalás előtt legalább 3 óráig hűtőben jól hűtsük át.

2013. április 12., péntek

A "tökéletes" házi rétes

Ez a bejegyzés felér egy regénnyel , remélem lesz türelmetek végigolvani  :-)

Havonta legalább egyszer rámjön, hogy rétest kell sütnöm, de nem ám kész bolti tésztából... nem, nem :-) Egy ideje beleszerettem a házi húzott rétesbe.

Nem a készítésébe mert az bizony macerás :) 
de mivel válogatós vagyok :-), és a több rétegűt szeretem, minden alkalommal ráveszem magam erre a macerára.

Sokáig csak teszteltem a recepteket, ügyködtem a rétes készítési technikáján, mire rájöttem, nincs mese, ha "leveles" rétest akarok, akkor muszáj több időt ráfordítani.

Mutatok néhány képet a fejlődésről :)))

Normál egyrétegű kihúzás


4 rétegű tészta





6 réteg




Ebben az utolsó variációban tényleg benne van az eddigi összes tapasztalatom:-) Sajnos kicsit vágás közben összetört de így is látszik, hogy milyen isteni leveles lett .

Már a 4 réteggel is nagyon elégedett voltam, de a 6-nál azt hiszem abba is hagyom a rétegeléseket, ez már maga a tökély :-)

A receptet a türelmesebbeknek most megosztom. 
NAGYON kiváncsi vagyok, várom a megjegyzéseket, nektek, hogyan sikerül, vagy van-e már tapasztalatotok házi rétes sütésben.



Alaprecept 4 - 6 rétegű réteshez  - kb. 4-5 rúd

Hozzávalók


6oo g rétesliszt
2 tojás
1 dl tej és 1 dl víz keveréke
3o g olvasztott vaj
pici só

Plusz: 15o g olvasztott vaj vagy zsír kenegetéshez


Töltelékek:

Almás töltelék:

3 db apró kockára vágott alma
1 fél citrom leve és héja
1 vaníliás cukor
5 evőkanál cukor
5 db morzsára tört babapiskóta
ízlés szerint mazsola vagy fahéj

Meggyes töltelék

3oo g meggy
1 vaníliás cukor
15 dkg cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
5 db morzsára tört babapiskóta
5o g őrölt mandula vagy mogyoró

Csupa szilvás töltelék

3oo g mirelit szilva
2 evőkanál szilvalekvár - házi ha van
5-6 db aszalt szilva
1 vaníliás cukor
15 dkg cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
5 db morzsára tört babapiskóta


Túrós töltelék

25o g túró
2 tojás sárgája
1 fél citrom leve és héja
1 vaníliás cukor
4-5 evőkanál cukor
2 evőkanál étkezési keményítővel elkeverve
majd végül ha mindent összekevertünk, a 2 tojás fehérje habbá verve, és hozzáadva.





Elkészítés

Először készítsük el a töltelékeket egyenként. Mindegyikhez keverjük el az összetevőket, és hagyjuk kicsit pihenni. A túrósat a legvégén készítsük és töltésig hűtőben tároljuk, úgy nem esik össze.

Az ominózus :-) TÉSZTA

A tészta alapanyagaiból gyúrjunk egynemű tésztát. Gyúrás közben néhányszor üssük :-))) erőteljesen az asztalra, így jobban fellazul és még rugalmasabb lesz.

Vágjuk 4 vagy 6 részre és az egyes adagokat nyújtsuk ki olyan 3o cm átmérőre.

Próbáljuk aránylag egyformára nyújtani őket, így a kihúzásnál a széleknél sem fog szakadni.


Egy fóliát nagyon vékonyan kenjünk meg olvasztott vajjal, hogy a legalsó réteg alja sem száradjon ki. Tegyük rá az első tésztát, ezt kenjük meg olvasztott vajjal, és így sorban kenegetéssel fektessük egymásra a rétegeket.
Legutolsó réteget takarjuk le ismét fóliával és nagyon alaposan kendőkkel,- mert a tészta egyébként nagyon hamar kiszárad.

Pihentessük 3o percig, addig a rétegek már kicsit „összeérnek”.

A fél óra után először nyújtófával nem túl nagy nyomással kezdjük kinyújtani a 4 réteg tésztát, éppen csak, hogy a rétegek jobban összeragadjanak.

Én kb. olyan 4o- 5o cm -es átmérőre nyújtottam.

Majd tegyük a kinyújtott tésztát egy pici rétes liszttel megszórt asztalterítőre.

Most jött a neheze :-) középről indulva kezünkkel, főleg kézfejünkkel óvatosan nyúljunk a tészta alá és magunk felé lassan-lassan húzzuk körbejárva az asztalt.

Addig ismételjük, amíg olyan vékony lesz, hogy átlátszik már az asztalterítő mintája . 



Na ez a rész jó kis munka :) Én leizzadtam, amíg az 5o cm-ből halovány vékony tésztát húztam, mert bizony nagyon nagy odafigyelést igényel, hogy ne szakadjon.

A készre húzott tészta széleit vágjuk le, majd nagyságától függően osszuk 4-5 téglalapra, kenjük le olvasztott vajjal és töltsük meg ízlés szerint töltelékekkel.

Feltekerés: a téglalapokat egyenként egy másik asztalterítővel tekerjük fel kb. 3szori fordulattal, engedve, hogy a tészta saját súlya segítsen.

A kész rudak tetejét szúrkáljuk meg villával és kenjük meg ismét olvasztott vajjal.

Forró előmelegített sütőben (légkeveréssel 18o fokon) normál sütőben 2oo fokon süssük 5 percig, majd visszavéve a hőt 15o fokra további 2o percig.



2013. április 10., szerda

FITT RECEPT: Spárga sonkatekercsben sütve

Bár az időjárás kicsit eltolta, de lassan kezdődik a spárgaszezon :)

Nincs is ideálisabb könnyű zöldség, laktat is, mégis kevés kalóriás, igazi fitt recept. Rengeteg vitamin és ásványi anyag van benne, de legfontosabb a méregtelenítő hatása.

Én nagyon szeretem, bár egyedül vagyok vele családon belül :)
Amit kevésbé szeretek, az a hámozása, na de mit meg nem tesz az ember ha finomat akar enni :-)))

Ezt a receptet a férjem anyukájától:-) lestem el, ő német tradícióból rengeteg spárgát eszik.

Egyszerű recept, és jól előkészíthető...





Recept 1 főre

8 hosszabb kb. 300 g spárga
1 dl Light tejszín - pld. 7% os Du darsft
1 dl víz
6 vékony szelet sonka
2-3 evőkanal reszelt sajt
3 közepes burgonya
Só, bors
Szerecsendió


  • A spárgát hámozzuk meg. Csak türelem :-)))
  • Pici sóval és 1 evőkanál cukorral főzzük előre kb. 5 percig.
  • Öblítsük le hideg vízzel.  Ha kihűlt tekerjünk 4-4 szál spárgát 3-3 szelet sonkába, és rakjuk egy hőálló tálba.
  • A vizet tejszínt fűszereket keverjük össze majd öntsük rá.
  • Szórjuk meg a sajttal. Kb. 25-30 perc alatt süssük aranybarnára normál sütőben 16o fokon.


A héjában főtt hámozott burgonyával fogyasztjuk.


TORTA DI RICOTTA - A legfinomabb túrótorta

IGEEEEN,
megtaláltam végre a kedvenc tortámat. 
ŐŐŐŐ a befutó  :-))))

TORTA DI RICOTTA



Annak az elvárásait, aki ennyit süt és újat próbál ki, mint én, bizony nehéz "kielégíteni " :-)

A kedvenceim a gyümülcsös sütik, és túró vagy sajttorták - gyakran édesítőszerrel, 
finom friss nyalánkságok.

Az utóbbi időben már az összes lehetséges túrótortát végigpróbáltam: tejföllel, mascarponéval, joghurttal, krémsajttal kombinálva, de a ricotta az abszolút nyerő.

Kicsit édeskés, nem savanyú, krémes, mégsem annyira zsíros mint a mascarpone. A zselatinnal nagyon jól kezelhető az állaga, nem lesz sem túl folyós, sem túl gumiszerű.



Rakhatsz hozzá bármilyen gyümölcsöt, nincs ami ne illene ebbe az ízvilágba. Igazi élmény :-)))

Az egyetlen nagy szívfájdalmam, hogy formatortánál ez a kekszes recept 1:1-ben nem használható, mert nem lenne elég stabil, összeesne a fondant súlya alatt. Piskótába töltve már más a helyzet, de az már nem egészen ugyanaz...

Mindegy ricottás receptet a jövőben még biztos láttok tőlem :)

Egy szónak is száz a vége, ha valaki még nem is ismeri a ricottát sütiben mindenképpen próbálja ki, csak ajánlani tudom, nálunk a kritikus :-) családi és barátköri zsűri oda -vissza volt az ízétől.


RECEPT 12 szelethez 26 cm-es formához


Hozzávalók

Keksz alaphoz:

25o g liszt
1 teáskanál sütőpor
1 tojás
7o g cukor 
1 vaníliás cukor
125 g vaj

Túróhab:

5oo g ricotta
3oo g (zsírszegény) túró
3 dl habtejszín
15o g cukor - vagy ízlés szerint édesítő szer
2  vaníliás cukor
2 csomag őrölt zselatinpor
1 nagyobb bio citrom leve és héja

Kb. 16 szeletelt őszibarack befőtt vagy más gyümölcs

Tortalap készítése

A vajat a cukorral ás vaniliával habosra keverjük.

Hozzáadjuk a tojást, a sütőporral elkevert lisztet, majd kézzel egynemű tésztává gyúrjuk.

A tésztát kettévesszük, a felét letakarjuk, másik felét liszten kb. 4-5 mm-es vastagságúra kör alakban kinyújtjuk, és egy 26 cm-es kivajazott tortaforma aljába tesszük.

Villával megszúrkáljuk, 15o fokon kb. 12 percig sütjük. 




FONTOS: Ha kész, még melegen vágjuk fel 12 szeletre, mert később már törik. Ez lesz később a torta teteje. 

A másik fél tésztaadagot is nyújtsuk, süssük, de azt már ne vágjuk fel, mert az lesz a torta alapja.



Túróhab készítése

A ricottát a túróval, cukorral, vagy édesítővel, vaníliával, citrom levével és héjával keverjük jó krémesre.
A zselatint áztassuk be kb. 12o ml vízben. Ha megduzzadt langyosítsuk meg, tegyünk a túrókrémből kanalanként adagolva 2-3 evőkanálnyit hozzá keverjük csomómentesre, majd így adjuk a fellazított zselatint a túrókrémhez.
A tejszínt verjük habbá, és kétszerre, hogy ne törjön adjuk ugyancsak a krémhez.

Torta rétegelése:

1. Az egész keksz tortalap.
2. A túrókrém 1 negyede, majd rá a barackszeletek
3. A maradék túrókrém
4. A felvágott tortalap
5. Dekoráció


Tipp: fogyasztás előtt 1 nappal hamarabb készítsük, jól át kell hűteni, és a tortalapok is is másnapra lesznek igazán puhák..




2013. április 5., péntek

Brownie kuglóf - csoki a köbön

Ismét egy csokis süti, a csokiszuflé és a csokis pie után.

 A receptek mindig hasonlóak, mégis minden alkalommal az elkészítési mód és sütési mód függvényében más-más lesz a csokicsoda íze :-)

Ez a kuglóf inkább a brownie-hoz áll közelebb, de mégsem sűrű és nehéz annyira a tésztája, mint azt egy brownie-tól elvárnánk.

Frissen még melegen az olvadozó csokidarabokkal nagyon finom szaftos, omlós ...




Recept 1o-12 főre:

250 g vaj
100+100 g cukor
2 vaníliás cukor
320 g liszt
1 sütőpor
3 evőkanál kakaópor
1 dl tej
5 tojás
300 g étcsokoládé
100 g dió


A csokit vágjuk kockára kb. 2/3-át olvasszuk fel gőz fölött 1/3 -át tegyük félre.
A diót késsel vágjuk apróra, és keverjük hozzá az egyharmad csokihoz.



A vajat 100 g cukorral és vaniliás cukorral keverjük habosra. A tojások fehérjét és sárgáját válasszuk szét, majd a sárgákat adjuk egyenként a vajas masszához, utána a kissé kihűlt olvasztott csokit, a tejet, a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, és a darabos dió-csoki keveréket.


Elég sűrű nehezen keverhető masszát kapunk. Ezt fellazítjuk egy kicsit. Mégpedig úgy, hogy a tojásfehérjéket a másik 100 g cukorral és pici sóval kemény habbá verjük, majd 3 részben  hozzákeverjük a csokis nehéz masszához.


Kuglóf vagy más formába töltve kb. 4o-45 percig sütjük, légkeveréssel 14o-15o fokon, normál sütőben kb. 17o -18o fokon.
Ellenőrizzük, hogy átsült-e egy pálcikával, mint minden csokis süti, ez is akkor az igazi, ha nem sűl túl.

Dekorálhatjuk csak porcukorral vagy csokiöntettel.




2013. április 4., csütörtök

Rétegelt "dinnye" saláta - dinnye nélkül :-)

Nem minden saláta unalmas...
A látvány a konyhában is nagyon fontos.


Ez a saláta több főre készítve lehet kiváló mutatós vendégváró recept grillpartyra, egy főre készítve pedig szemet gyönyörködtető kevés kalóriás fogás, ami bármely egészséges étrendben megállja a helyét.

Pírits hozzá egy teljes kiörlésű toast kenyeret, és élvezd ezt a látványos, teljes értékű vacsorát :-)



RECEPT 1 főre


1 fél fej zöld fejes saláta vagy jégsaláta
1 szál újhagyma
80 g füstölt csirkemell sonka
1 fél kaliforniai piros paprika
1 kisebb paradicsom
1 főtt tojás
2 evőkanál reszelt light sajt
2 szem fekete olívabogyó

1 evőkanál lightos majonéz
1 teáskanál mustár
4 evőkanál natúrjoghurt
Só, bors

2 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál olívaolaj
Ízlés szerint folyékony édesítő


Vágjuk a zöldségeket apró kockára, a csirkemellet is, a tojást pedig karikára.
A salátát és hagymát keverjük össze és tegyük az ecetből, édesítőből, olívaolajból kikevert salátaöntetbe, és hagyjuk benne 1o percig, amíg kicsit összeérnek az ízek.

Készítsünk a  majonézből, joghurtból, mustárból és sóból borsból majonézes öntetet.

Kezdjük a rétegelést dinnye cikk formájában a következő sorrendben:
1. Az ecetes saláta hagyma keverék fele
2. Csirkemell kockák
3. Majonézes öntet 1/3-a
4. Tojáskarikák
5. Majonézes öntet 2/3-a
6. Paprika és paradicsom kockák
7. Negyedelt olívabogyók

A maradék majonézzel kenjük körbe a "dinnye cikk" külső oldalát, nyomkodjuk rá a maradék ecetes salátát, és szórjuk meg reszelt sajttal.




2013. április 1., hétfő

Tojáskrém- nemcsak húsvétra

Igérem ez az utolsó húsvéti recept :-)))

Bár ez a finom nem éppen kalóriaszegény :-) feltét
 nemcsak a húsvéti asztalra való.

Egyszerű, jól behűtve nagyon finom, krémes ...



Hozzávalók kb. 6 főre

4 -5 db főtt tojás
3-4 evőkanál reszelt sajt -pld GOUDA
3-4 szál újhagyma
5o g vaj
3,5 dl tejföl
2 evőkanál (light) majonéz
3 evőkanál mustár
só, bors ízlés szerint
ízlés szerint metélőhagyma

A főtt tojásokat apró kockára vágjuk, csakúgy mint a hagymát. Először a vajjal keverjük össze, majd a többi összetevővel. Ízlés szerint fűszerezzük. Kb. 1 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.