Személy szerint én a gnocchit nem szerettem...igazán csak a férjemnek főztem meg. Ehhez mindig a kész tésztát vásároltam, aztán gondolva egyet kb. másfél éve kipróbáltam otthon a készítést, és teljesen meglepődtem az eredményen :-)
Aki kipróbálta már ízben a kész hűtött szupermarketes és otthon készített gnocchik ízét tudja, hogy miről beszélek, ha azt mondom, ég és föld a különbség. Persze macerásabb otthon a tésztát gyúrni, de engem csak ez győzött meg, és azóta én is nagyon szívesen eszem.
Gnocchi alaprecept 4 személyre
- 7o dkg szétfővő burgonya
- kb.2o dkg liszt
- kb. 1o dkg durum búzadara
- 1 evőkanál vaj vagy olívaolaj
- 1 tojássárgája
- pici só
Burgonyát kockázva sós vízben főzzük puhára, törjük alaposan meg.
Tegyünk fel közben bő vizet forrni, amiben később kifőzzük a gnocchikat.
Ha picit hűlt a tört burgonya tegyük bele a többi összetevőt, és gyúrjunk egyenletes tésztát.
Bő liszten vágjuk el tésztát 6-7 egyenlő részre, majd sodorjunk belőlük kb. 2cm vastagságú rudakat, és ezeket ujjnyi vastag párnácskákra vágjuk fel, majd lobogó vízben 2-3 percig főzzük őket készre.
TIPP: Ha időnk engedi villán egyenként sodorjuk meg a gnocchi párnákat így kapjuk meg igazán a jellegzetes gnocchi formát. - én időhiány miatt ezt a lépést többnyire mindig kihagyom :-)
A kész gnocchikat nagyon sokoldalúan ízesíthetjük, rengeteg változatos recept szerint.
Én vargányagomával készítettem most őket.
A szósz elkészítéséhez 3oog gombát alaposan megmostam kockára vágtam, 1evőkanál olajon megpírított fél hagymához adtam őket, és fokhagymával sóval borssal bazsalikommal fűszereztem. Közben 4 fej nagyobb paradicsomot még felaprítottam, és a gombához adtam. Kb. 2o perc után utolsó lépésként a szószt 2 dl zsírszegény tejszínnel krémesre főztem.
Tipp: egy igazi finom gnocchi tetejéről tálaláskor soha nem maradhat le a parmezán sajt...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése