2012. november 10., szombat

Illatos briós reggelire

Hmm...friss vaníliás briós reggelire egy pohár kakaóval. Isteni :-) Nem lehet megunni. Nemrég napokig járt az eszemben és tervezgettem mikor sütök, aztán végre egy nagyobb családi tízórai keretében hétvégen adódott alkalom erre a luxus reggelire :-)
 
TIPP: Ha kiprobálod a receptet,  és reggelire készülnek a briósok, állíts be ébresztő órat :-) kezdj neki időben, mert legalabb 2,5 - 3 órahosszát rá kell szánni, ha puha, omlós, szalagos brióssal akarod kezdeni a napot.
 



Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 3 csomag vaniliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • ½ tk. só
  • 4 dkg élesztő
  • 2-2,5 langyos tej, - mennyiség a tészta kemenységétől függ
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 1 citrom héja
  • Kenegetéshez kb. 7 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás a kész briósok lekenéséhez
  • szemcsés cukor díszítéshez -elhagyható

 
Nézzük most az elkészítést fázisaiban:

Az élesztőt 2 teáskanál cukorban és kevés langyos tejben futassuk fel, majd adjuk a többi összetevőhöz, és gyúrjunk egynemű  tésztát, takarjuk le és meleg helyen legalább egy-másfél óra alatt kelesszük meg.

 
Ha elkészült, osszuk fel a tésztánkat max. 12 részre, nyújtsuk ki egyenként inkább hosszúkás formára a tésztaadagokat, kenjük le olvasztott vajjal, tekerjük fel hosszában őket, majd tekerjük fel csiga alakúra briós formájában.



Kenjük le a briósokat tojással, szórjuk meg cukorral, majd hagyjuk legalább 30 percig a tepsin még kelni őket, és csak ezután tegyük előmelegített sütőbe. Gőzben kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sülnek.


 

Nincsenek megjegyzések: