Hmm...friss vaníliás briós
reggelire egy pohár kakaóval. Isteni :-) Nem lehet megunni. Nemrég
napokig járt az eszemben és tervezgettem mikor sütök, aztán végre
egy nagyobb családi tízórai keretében hétvégen adódott alkalom erre a
luxus reggelire :-)
TIPP: Ha kiprobálod a receptet, és
reggelire készülnek a briósok, állíts be ébresztő órat :-) kezdj
neki időben, mert legalabb 2,5 - 3 órahosszát rá kell szánni, ha puha, omlós, szalagos brióssal akarod kezdeni a napot.
Hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 3 csomag vaniliás cukor
- 10 dkg cukor
- ½ tk. só
- 4 dkg élesztő
- 2-2,5 langyos tej, - mennyiség a tészta kemenységétől függ
- 10 dkg puha vaj
- 2 tojás sárgája
- 1 citrom héja
- Kenegetéshez kb. 7 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás a kész briósok lekenéséhez
- szemcsés cukor díszítéshez -elhagyható
Nézzük most az elkészítést fázisaiban:
Az élesztőt 2 teáskanál cukorban és
kevés langyos tejben futassuk fel, majd adjuk a többi összetevőhöz,
és gyúrjunk egynemű tésztát, takarjuk le és meleg helyen legalább
egy-másfél óra alatt kelesszük meg.
Kenjük le a briósokat tojással, szórjuk meg cukorral, majd hagyjuk legalább 30 percig a tepsin még kelni őket, és csak ezután tegyük előmelegített sütőbe. Gőzben kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sülnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése