Kivételesen kedvet kaptam valami egyszerű német recepthez :-) cukros morzsával.
Itt Németországban a morzsákkal megszórt sütiknek nagy hagyománya van, az elmúlt 1o év alatt sikerült nagyon megszeretnem.
Nem is tudom, van otthon nálunk ennek a morzsának valamiben hagyománya ???
Nem is tudom, van otthon nálunk ennek a morzsának valamiben hagyománya ???
Elvileg bármilyen süti tetejére rakhatunk ilyen morzsát, de kedvenceim leginkább a gyümölcsös kombinációk vékony kelt tészta alappal.
Ez az erdei gyümölcsös süti a morzsán kívül még egy kis tejfölös alappal is fel van tunningolva :-) mi így szeretjük, mert így igazán finom krémes, és ahogy a képen is látható, mégis szuperül formára szaggatható, ha dekoratív falatkákat szeretnénk.
Ez az erdei gyümölcsös süti a morzsán kívül még egy kis tejfölös alappal is fel van tunningolva :-) mi így szeretjük, mert így igazán finom krémes, és ahogy a képen is látható, mégis szuperül formára szaggatható, ha dekoratív falatkákat szeretnénk.
Recept 30x40 cmes tepsihez kb. 20 szelethez
Tészta:
4oo g liszt
3o g friss élesztő
1,5 dl tej
1 tojás
8o g cukor
8o g puha vaj
1 vaníliás cukor
Tejfölös töltelék:
600 g tejföl
1 bio citrom leve és héja
100 g cukor
1 vaníliás pudingpor
3 tojás
5 evőkanál gríz a tésztaalap megszórásához
750-800 g bármilyen gyümölcs -én erdei gyümölcsös mirelit keveréket használtam előre kiolvasztva és jól lecsepegtetve.
Cukros morzsa
100 g liszt
50 g puha vaj
100 g cukor
1 vaníliás cukor
Elkészítés
Készítsük el a kelt tésztát. Az élesztőt tejben futassuk fel majd adjuk a többi összetevőhöz és gyúrjunk egynemű tésztát. Kelesszük 60 percig.
Közben készítsük el külön - külön tálban a tölteléket és a cukros morzsát.
Ehhez minden összetevőt egyszerűen csak keverjünk össze, a tölteléket jó krémesre.
Nyújtsuk ki a megkelt tésztát kb. 1 cm-es vastagságúra.
Szórjuk meg a grízzel.
Öntsük rá a tejfölös tölteléket, osszuk el a tetején a gyümölcsöt, és végül szórjuk rá a morzsát.
Előmelegitett sütőben süssük kb. 45 percig 18o fokon, hőlégkeveréssel 15o fokon.
Porcukorral meghintve még langyosan egyszerűen mennyei :-)
7 megjegyzés:
Isteni finom tegnap ettem ! Kéne csak nekem egy tepsivel.
Még beszélhetünk róla kedves Névtelen :-)))))))
Te ismerted már a tetején a morzsákat, vagy csak innen Németországból???
Csak innen Németországból !Dajka József voltam !
:-)))
Kedves Szanten!
Jelentem: kipróbáltam!:-)Éjjel fél kettőkor került ki a sütőből. (a férjem vitte reggel Szolnokra a kollégáinak és hát napközben a hároméves ikercsemeték mellett nem sikerült összehozni, maradt az éjszaka ...)
A készítés közben voltak izgalmas pillanatok: pl. nem volt friss élesztő itthon, se van. pudingpor, fülig lisztesen futottunk a lányokkal bilizni, szétgurult a fagyasztott gyümölcs és ... aszzem ez egy külön történet lenne elmesélni.:-)
De a lényeg: sikerült, kicsit vastagabb lett a tészta (de megkelt az expressz élesztőtől is), kicsit jobban megsült az alja, kicsit hepe-hupás a teteje, de a miénk.:-)
Fogom még sütni. Kössz a receptet!
Te szegény :-) hajnalban sütni ... de micsoda bók hogy ezt a receptet választottad. Jót derültem a leírtakon, el tudom képzelni a szitut :-) de igazán örülök hogy a végeredménnyel elégedettek voltatok !!!
Megjegyzés küldése