2013. május 15., szerda

Zöld spárgás tarte csirkemell sonkával

Bemutatom a legújabb kedvencemet :-)
ezt a gyönyörű fehér tarte sütőformát.

Nekem még csak miniformáim voltak, és most sikerült igazán jó áron hozzájutnom ehhez a 28 cm-es formához. Mindig is ilyet szerettem volna, egyszerű de nagyszerű, igazán mutatós, akár tálaláshoz is használható.

A blog statisztikájából úgy veszem észre, hogy nem sokan kedvelitek a spárgát, mivel a spárgás receptek nézettsége a legalacsonyabb, de ennek ellenére merészkedek :-) egy spárgás  tarte recepttel felavatni a formámat.







Aki nem szereti a spárgát hanyagolja :-) , de aki szereti feltétlenül próbálja ki ezt a receptet, mert bárki, aki kóstolta nagyon finomnak találta. Ugyanakkor a spárga bármilyen kedvenc zöldségre kicserélhető.

Recept 4 főre 28 cm-es formához



Tészta

150 g tönkölybúza liszt
100 g fehér liszt
100 g vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 tojás
pici só



Töltelék

500 g zöld spárga
200 g túró vagy ricotta  - Németországban Körniger Frischkäse
1 dl tejföl -elhagyható
100 g csirkemell sonka
2 evőkanál reszelt edamer vagy parmezán sajt
3 tojás
Só, bors, szerecsendió


Elkészítés

Spárgát mossuk meg, alsó harmadában hámozzuk meg. Bő vízben, 1 evőkanál cukorral főzzük 5 percig.
Szűrjük le és, hagyjuk kihűlni.


Készítsük el a tésztát: 

A lisztet és a puha vajkockákat dörzsöljuk össze. Adjuk hozza a sót, olajat, és a tojást. Gyúrjunk egynemű tésztát. Lisztezett munkalapon nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságúra, majd "béleljük" ki vele a tarte formánkat. Szúrkáljuk meg több helyen villával.


Készítsük el a tölteléket:


A sonkát vágjuk kockára. A túrót vagy ricottát keverjük el a tojásokkal tejföllel és a fűszerekkel.
Fektessük egymás mellé a spárgákat a formában, öntsük rá az elkevert tojásos szószt, szórjuk meg sajttal.
Előmelegített sütőben 18o fokon, ( hőlégkeveréssel 15o fokon) süssük kb. 35 perc alatt aranybarnára.



TIPP: Még melegen friss zöldsalátával tálaljuk.



6 megjegyzés:

Ms. Piggy írta...

Hmmmm, nem is tünik bonyolultnak, es a vegeredmeny is finom Volt;-)

Unknown írta...

Nagyon finom volt! Nekem is be kell szereznem egy ilyen csinos tarteformát!

szanten írta...

Ms. Piggy :-)érdemes kipróbálni, tényleg egyszerű recept. Spárgaszezonban elhagyhatatlan :-)))

szanten írta...

Jonifina, örülök, hogy tudtam most kóstoltatni veled is :-) de nem ez volt az utolsó alkalom...

zencsiga írta...

Mi is sok zöldséges pitét eszünk. Jó ötlet a spárga is, de mi legtöbbször brokkoliban utazunk.:-)

szanten írta...

A brokkoli is príma ötlet zencsiga :-) Köszönöm.