2012. október 25., csütörtök

1 hookaido tök 3 recept: krémleves, palacsinta, tök-burgonya párnák

Ha ősz akkor nálam tök és szilva hadak lepik el a konyhát :-)))
 
A szilvás receptek mint gombóc, lepény jönnek hamarosan, ma viszont 3 hokkaidos receptet is csokorba fogtam, mivel valóban mind a 3 étel egyetlen nagyobb másfél kilós tökből készült.
Én már gyerekként sem tudtam betelni a sütőben aranybarnára sült tökfalatkákkal, a hokkaido tök viszont nem csak sütésre, hanem egyébként is nagyon sokoldalúan használható ételek készítéséhez. Finom édeskés íze kitünő salátákban is, én leginkább krémlevesnek, párnácskáknak, vagy lasagne-nak szoktam elkészíteni.
 
 
Tökkrémleves 4 személyre
 
Hozzávalók
 
Kb. 5oo g hokkaido tök hámozva darabolva
(Bár fogyasztható a hokkaido tök héja is én inkább meg szoktam hámozni.)
 
1 nagyobb burgonya darabolva - (ez ízlés szerint el is hagyható, keményítő tartalma miatt viszont krémesebb lesz a levesünk)
1 nagy fej hagyma
1 evőkanál liszt
2 dl tejszín
só, bors
1 db levesízesítő kocka
pici őrölt muskátdió
3 evőkanál hántolt tökmag
tálaláshoz balzsamecet és tejföl
 
 
 
A hagymát apróra vágra olajon vagy vajon pirítsuk meg, tegyük rá a lisztet, pirítsuk egy kicsit, de csak óvatosan ne legyen túl sötét a rántásunk. Vegyük le egy kicsit a tűzről, majd tegyük hozzá a tök-, és burgonyadarabokat, öntsünk rá vizet, de csak annyit hogy éppen ellepje. Fűszerezzük, és hagyjuk főni 25 - 3o percig. Közben a tökmagot zsíradék nélkül serpenyőbe pirítsuk meg.
Ha megfőtt a levesünk, turmix géppel pürésítsük, adjuk hozzá közben kisebb adagokban a tejszínt, tegyük vissza 2-3 percre még főni, hogy a tejszín is kicsit megfőjön.
Tálaláskor nagyon mutatós, ha balzsamecettel, tejföllel, és/vagy pirított tökmaggal tálaljuk.
 
Jó étvágyat...
 
  
 
Tök - burgonya párnák ( 2 személyre)
 
Hozzávalók
 
Kb. 5oo g hokkaido tök hámozva darabolva
3 burgonya
2 tojás
2 evőkanál keményítő vagy liszt
só, bors levesízesítő
 
 
 
Elkészítés
 
Reszeljük le a tököt és burgonyát, fűszerezzük , tegyünk hozzá 2 tojást, 2 evőkanál lisztet, vagy keményítőt. Kevés olajban mindkét oldalról süssük kb. 8-1o percig őket.
 
Ami igazán finommá teszi ezt az ételt, ha a párnákat 3 evőkanál fűszeres metélőhagymás tejföllel tálaljuk.
 
 
 
 
Tökkel baconnel sütött pikáns sós palacsinta
4 személyre
 
Ez egy igazán nagyon finom, ínyenc mutatós de nagyon időigényes recept, csak akkor fogj hozzá, ha van időd kísérletezni...
Nemcsak tökkel készíthető, hanem bármilyen más zöldségfélével is, ezért inkább a hölgyek kedvence :-)
 
 
 
Hozzávalók
 
Palacsintához:
3 tojás
25o g liszt
Fél liter tej
1 evőkanál olaj
 
Feltétek:
Kb. 3oo g hokkaido tök hámozva vékony csíkokra vágva, fűszerezve
4 szelet bacon kockázva
3 evőkanál tökmag
5 evőkanál reszelt sajt
só, bors

Elkészítés

A palacsintát szokásos módon készítsük csak cukor nélkül, sütésnél próbáljunk kisebb csinos kerek , és vastagabb palacsintákat készíteni.
Ha elkészültünk, serpenyőben süssük pirosra a bacon kockákat, vegyük ki őket, majd a bacon zsírjában süssük meg a tök csíkokat aranybarnára.
Ha ezzel készen vagyunk már meg is tettük az össszes előkészületet, mostmár csak sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk a palacsintákat, tegyük rá a tékszeleteket, bacont, sajtot, majd szórjunk a tetejükre tökmagot. Kb 5 percre tegyük jól előmelegített sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon, és a tökmagok kissé megpiruljanak.

Tipp: nekem első próbálkozásra kissé szárazak lettek a sütőtől a palacsinták. Pár perc tényleg elegendőőőőőő...

 

Nincsenek megjegyzések: