2012. október 25., csütörtök

Dunahullám torta


Egy klasszikus süti újabb áltozata. Mutatósabb, és a habos krémtől könnyebb, mint az eredeti vajas krémmel töltött tepsis dunahullám. Ha tehetjük fogyasztás előtt már egy nappal készítsük és egy éjszakát legalább legyen hütőben, így jobban összeérnek az ízek.
 
 
 

Tészta
 
150 g vaj
150 g cukor
200 g liszt
1 vaniliás cukor
pici só
4 tojás
1 sütőpor
1 citrom héja és leve
2 evőkanál kakaópor
250 g friss, mirelit vagy befőtt meggy
 
Krém
 
1 csomag vaniliás pudingpor
50 g cukor
4 dl tej
3 dl tejszín

Máz
 
100 g étcsoki
1 evőkanál kókuszzsír

Elkészítés

A kavart tésztához a vajat keverjük  ki krémesre a cukorral és vaníliával, adjuk hozzá egyenként a 4 tojást, a citrom levét és héját. A lisztet szitáljuk át a sütőporral, és adjuk a masszához.
Ha túl sűrűnek tűnik a tészta adjunk hozzá egy kevés tejet, ez egy picit lazít rajta.

Felezzük meg a tésztát. Az egyik feléhez adjunk 2 evőkanál kakaóport.

Tegyük a világos masszát egy 26 cm-es kivajazott tortaforma aljába kanalanként, majd rá a barna masszát kanalanként igy szép márványos jellegű lesz a tészta. Szórjuk rá a meggyet és nyomkodjuk kicsit a tésztába.

Előmelegített sütőben kb. 180 fokon (légkeverővel 160 fokon) 40 percig süssük.

Közben elkészíthetjük a krémhabot. A vaníliás pudingot tejjel és cukorral főzzük kissé keményebbre a megszokottnál, kevergetéssel hűtsük le, ha már épp langyos adjuk hozzá óvatosan a felvert tejszínhabot. Ne várjuk meg míg teljesen hideg, mert úgy túl darabos maradhat.
Tegyük a tortát fél órára a hűtőbe, és készítsük el a csokimázat a tetejére. Ehhez gőz fölött olvasszuk fel a csokit a kókuszzsírral, csorgassuk óvatosan a krémre, majd fogas tortafésűvel húzzunk mélyebb hullámokat bele.
 



 

Nincsenek megjegyzések: