2012. október 31., szerda

Szilvalekváros gombóc

Gombócot készíteni nem nagy ördöngőség, mégsem sikerül mindenkinek egyformán...Én imádom, ezért már a készítésében profi vagyok :-) és tudom, hogy ugyanúgy mint a jó kelt tésztának a gombócnak is az az egyik titka, hogy a tészta állaga nyújtáskor inkább lágyabb puhább legyen, mint kemény, mert a főzés folyamán úgyis egyre keményedik majd.
Ehhez egy kis érzés :-) nem árt, ezért vannak megadva az összetevők kb.-i mennyiségben, mert csak gyúrás közben dől el, hogy valóban mennyi lisztet vesz fel a tészta.
Nálam elhagyhatatlan a vaj, és a liszt mellett a kevés búzadara is, mindkettő ugyancsak puhít még a gombócokon.
 
 

Nézzük akkor a receptet kb. 18 -2o db gombóchoz

6o dkg szétfővő burgonya
kb.25 dkg liszt
kb. 5 -8 dkg búzadara
7 dkg vaj
1 tojássárgája
pici só

Töltelék: szilvalekvár, legfinomabb a házi :-)

Forgatáshoz:
1o dkg zsemlemorzsa
1o dkg porcukor






Igazán finom házias jellegű és ízű, akkor lesz a gombócunk, ha a burgonyát héjában főzzük puhára.
Közben zsíradék nélkül píritsuk meg a zsemlemorzsát, ha aranybarna keverjük bele a porcukrot.

A kész burgonyák héját húzzuk le, alaposan törjük meg őket, még jobb ha van otthon kézi passzírozónk, azzal igazán alaposan egyneműen tudunk dolgozni.

Tegyünk fel közben bő vizet forrni, amiben később kifőzzük a gombócokat.

Ha picit hűlt a tört burgonya tegyük bele a többi összetevőt, és gyúrjuk egyenletesre a tésztát. Mégegyszer aranyszabály: inkább kicsit több liszten dolgozzunk, így nem ragad majd annyira a tésztánk, de fontos, hogy inkább lágyabb legyen nyújtáskor, mint túl kemény.
Nyújtás után kockázzuk fel a tésztát, tegyük rá a tölteléket, -ez nálam most éppen szilvalekvár-. fogjuk össze a négyzetek mind a négy csücskét fordítsunk egyet rajtuk, majd formázzunk csinos gombócokat, tegyúk a lobogó forró vízbe őket, pár perc után, ha feljöttek a víz tetejére készen vannak, vegyük ki és forgassuk őket a cukros zsemlemorzsába
Tálalás: porcukorral

Nincsenek megjegyzések: